"Un om care incerca sa puna ordine si echilibru intr-o lume profund dezechilibrata", "un gazetar profesionist", "un combatant pertinent", "un om si un ziarist adevarat", "un om destept si foarte serios, foarte corect, punctual si obiectiv", "generos,

"Un om care incerca sa puna ordine si echilibru intr-o lume profund dezechilibrata", "un gazetar profesionist", "un combatant pertinent", "un om si un ziarist adevarat", "un om destept si foarte serios, foarte corect, punctual si obiectiv", "generos, profund, bun, intotdeauna sincer". Sunt doar cateva dintre aprecierile celor care l-au cunoscut indeaproape, de la televizor sau din slova scrisului pe Ralu Filip. Pentru prima data, trupul neinsufletit al unei personalitati, Ralu Filip, a fost depus la Palatul Parlamentului. Astazi, la ora 13:00, va fi inmormantat cu onoruri militare, la Cimitirul Cernica.



Membri si angajati ai CNA, fosti colegi din presa, politicieni, prieteni si familia indoliata au venit sa planga trupul neinsufletit al lui Ralu Filip, depus ieri pentru comemorare la sala "Constantin Brancusi" din Palatul Parlamentului. Capelanul institutiei a tinut o slujba in memoria sa, nefericitul moment fiind primul de acest fel care s-a derulat in locul respectiv: "Niciodata nu a mai fost depus corpul unei personalitati in cladirea Parlamentului", a spus Gabriela Enea, directorul pentru relatii publice a Camerei Deputatilor. Printre cei prezenti la eveniment au fost: presedintele PSD, Mircea Geoana, senatorul Gyorgy Frunda, realizatorul de emisiune Titus Munteanu, vicepresedintele CNA, Gasparik Attila, membrii CNA Cristina Trepcea, Grigore Zanc si altii.


FARA CUVINTE. Amintirile miscatoare la vederea trupului neinsufletit si moartea survenita intr-un mod brusc a fostului presedinte CNA i-au lasat fara cuvinte pe apropiatii acestuia, printre lacrimi si suspine abia putand spune cateva cuvinte in memoria sa. "Era un om total, era un model si o inspiratie pentru oamenii cu statut de demnitar, o persoana incomoda pentru colegi, fiindca la locul de munca nu-si lua niciodata pauze. Am pierdut un coleg si un prieten si n-o sa ne fie usor sa continuam ceea ce a inceput el", considera Cristina Trepcea, in timp ce vicepresedintele CNA, Gasparik Attila ni s-a destainuit: "Inca mi-e foarte greu sa vorbesc la trecut despre Ralu... era un model de spiritualitate audio-vizuala, un sufletist pentru familia CNA, un om care a facut multe pentru capitolul nostru necesar integrarii in UE", incheind in numele institutiei pe care Ralu Filip a condus-o cu promisiunea ca se vor stradui sa termine proiectele pe care acesta le-a initiat. "Un spirit viu, un spirit critic si poate e un pacat ca de la o vreme se prapadesc oamenii cei mai valorosi ai Romaniei... sper sa nu fie un semn rau", crede si presedintele PSD, Mircea Geoana.
Ralu Filip a decedat in noaptea de marti spre miercuri in urma unui infarct miocardic, la varsta de 47 de ani. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!  "A murit, vorba lui Labis, de prea multa inima""Cred ca marele computer care tine logica zilelor noastre a innebunit si da vesti din ce in ce mai aberante. Nu se poate, cu cateva ore inainte de a avea intalnire cu un om puternic si drept - cum statea in lumea noastra Ralu Filip, sa primesti un mesaj de la un coleg de-al lui ca a murit azi-noapte! E prea ordinara aceasta lucrare a ordinatorului.

Nu stiu, nu inteleg nimic si ma doare cu atat mai mult cu cat un om de valoare, un om de referinta, un om de dialog, un mare incapatanat, un mare reformator se instituie pe sine in umbra. Nu l-am crezut niciodata capabil de o asemenea plecare si nici el, cat de multe slabiciuni va fi simtit, nu se putea gandi la moarte. Aveam multe lucruri inca sa ne spunem, fac precizarea istorica, foarte dureroasa, ca joia trecuta trebuia sa ne vedem: eu cu ei doi, cu Marius Tuca si cu Ralu Filip. N-am putut sa ne vedem joi, am zis «hai ca ne vedem vineri», am vorbit la telefon, Marius a tinut o conferinta cu amandoi la telefon, cum ii e obiceiul cand vrea sa acomodeze oameni aflati intr-o oarecare disputa sau intr-un oarecare dezacord...

Eu pe Ralu l-am iubit mult, si dupa aceea ne-am certat, am avut impresia ca mi-a facut un mare rau oprind drepturile noastre de a ne exprima in televiziuni pentru ca eram parlamentari, dupa aceea viata m-a pus in situatia de a constata ca, indiferent de ce facuse impotriva mea sau de ce parere aveam eu, el lucra serios si era un om de sine statator si un om care incerca sa puna ordine si echilibru intr-o lume profund dezechilibrata cum e lumea noastra si intr-un timp tulbure in care, mi-am dat seama cu un pic de rusine, fiecare poate fi acuzat de-ndata ce da cuvantul partii adverse.

Ralu Filip a crezut in democratie, a crezut in ordine, a crezut in bun-simt si, ce cred eu, dincolo de orice fel de diagnostic despre care poate fi vorba acum dupa ce acest om exceptional nu mai e, a trait in sine toate acestea, le-a proiectat in interior, le-a suportat fara sa se exhibe. Eu insumi sunt un om temperamental si de foarte multe ori expus, un om amenintat de propriul fel de a fi, Ralu cred ca era la fel, numai ca nu avea puterea si lipsa de egoism de a se exterioriza, de a scoate din sine si de a arunca in ring relele care il incercau.

Cred ca a murit, vorba lui Nicolae Labis, a murit de prea multa inima, o inima mai mare decat trupul si o viata interioara pe care noi, din pacate, nu i-am stiut-o in toate dimensiunile ei, care iata s-au confirmat si s-a prabusit. Intr-o seara absurda, intr-o seara dementa, intr-o seara de dezordine a firii, omul extraordinar, omul de care era atata nevoie in actualul balamuc, medicul de care era nevoie in actualul balamuc din scena politica si publica. Pentru ca scena politica si scena publica se intrepatrund, sunt parca amandoua doua haine de lucru ale aceleiasi sarbatori malefice, si anume incaierarea, risipirea, cum zicea Marius, agonia. Noapte buna, Ralu Filip. Adio si.. .trebuie putin amanat dialogul pe care nu l-am putut purta pana la capat aici pe Pamant", ne-a declarat Adrian Paunescu, senator PSD, presedintele Comisiei pentru cultura din Senat.

Moartea sta in noi
Gata, zilnic, sa ne vanda,
Moartea vietuieste-n noi,
Pare o felina blanda,
Dar ne ia din doi in doi,
Moarte sta in noi la panda.

O purtam cu noi, prin lume,
Dantuim cu ea in bal,
Stie cum sa ne consume,
Ipocrit-sacerdotal,
Si ne striga dupa nume.

Si, deodata, moartea sare,
In trezie sau in somn,
Doborand pe fiecare,
Orice-am fi, sarman sau domn,
La venire sau plecare.

Ciuma, gripa si tutunul
O asmut, fara motiv,
Catre toti sau catre unul,
Cu verdict definitiv,
Rugul arde, bate tunul. Ceai de tei sau ceai de menta,
Alcool, amor, cafea,
Moarte brusca, moarte lenta,
Ea in noi si noi in ea,
In cosciug si in placenta.
  Fiecare-abia isi tine
Propriul sau mormant in trup,
Si, cand crede ca-i e bine,
Legaturile se rup,
Moartea-i vine chiar din sine.

Daca telefonul suna,
Poti raspunde, treaba ta,
Dar sa stii ca nu-i a buna
Orisicum, e-o veste rea,
Un prapad sau o furtuna.

E in noi atata moarte,
Cat s-ajunga pentru toti,
Am putea fura o parte,
Sa nu-i ia si pe nepoti,
Intr-o viata scurta foarte.

Moartea, pururea, bastarda
Lumanare de apoi,
A tot ars si-o sa mai arda,
Daca o hranim cu noi
Ca ea sta in noi, de garda.

Doamna Moarte, sarut mana,
Te cinstim, te vom cinsti,
Si-ti imbogatim tarana,
Dar mai lasa-ne o zi,
Doamna Moarte, sarut mana.

Adrian Paunescu - 23 mai 2007



"A fost unul dintre «copiii» mei preferati""Ralu Filip a fost unul dintre «copiii» mei preferati din «tripleta de aur» Marius Tuca - Ralu Filip - Dan Diaconescu. Cu toti trei am pornit la drum in toamna lui 1990, toti trei au devenit gazetari profesionisti si jurnalisti celebri, dar numai Ralu s-a grabit sa plece dintre noi mult prea devreme. A facut lucruri extraordinare si ca gazetar la Jurnalul, dar si ca presedinte al CNA.
Toate televiziunile romanesti au avut numai de castigat din munca si inventivitatea lui Ralu Filip, telespectatorii au inteles multe lucruri pana atunci ignorate, iar oamenii politici pana la nivelul sefilor de stat l-au respectat, l-au pretuit si i-au deplans trecerea in nefiinta. Ralu imi va lipsi si ne va lipsi tuturor. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", ne-a declarat Horia Alexandrescu, directorul saptamanalului Independent.




"In suflet avea un vulcan. Era generos, era bun""L-am cunoscut, parca prea demult, cand nu aveam nici o legatura de rudenie. Abia peste un an avea sa se casatoreasca cu nepoata mea, Dana. Am fost colegi la Curierul National. Am remarcat foarte repede firea lui dinamica. N-avea stare. Nu-mi amintesc ca in vreo sedinta de sumar sa fi rezistat vreodata de la inceput pana la sfarsit. Era o fire dinamica, nu suporta scaunul. Totusi a avut mereu parte de un scaun si de o masa, pentru ca in profesia de ziarist, dupa ce alergi ca sa-ti culegi informatiile, trebuie sa te asezi pe un scaun, la o masa si sa scrii. Asta era partea formala. In suflet avea un vulcan. Era generos, era profund bun, era intotdeauna sincer si intotdeauna spunea exact ceea ce gandea. In jurnalistica, dincolo de talent, si-a cucerit cititorii prin sinceritate. In viata administrativa, dincolo de imaginatie, dincolo de toate detaliile unei asemenea activitati, si-a cucerit partenerii si adversarii, as spune ca deopotriva, prin imensa dorinta de a face bine. Cel putin pentru mine, care am tinut foarte mult la el, va ramane in memoria mea afectiva cu aceasta nestapanita dorinta de a face bine. Fie ca Dumnezeu sa-i aiba in paza sufletul bun!", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.


"Plecarea lui Ralu Filp este o mare pierdere pentru Romania europeana. A fost un ziarist de exceptie, un conducator de CNA luat drept exemplu de celelalte consilii ale audiovizualului din Europa celor 27. Felul in care a clarificat piata de publicitate pentru televiziune a fost considerat cel mai modern si echitabil din Europa. Cred ca toti oamenii din radio, tv, publicitate, ar trebui sa-i aduca un omagiu. In plus, a fost cel mai bun prieten al meu in ultimii 17 ani. Ma uimea intototdeauna entuziasmul si determinarea lui de a face o tara mai buna. Un om adevarat. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace"
Alin Teodorescu, deputat PSD


"Era un motor care ardea supraturat""Ralu mi-a fost prieten de casa. De la inscaunarea lui in fruntea CNA am avut numai surprize placute. A luat masuri exceptionale pentru copii in chestiunile cu alcoolul, violenta, stiti campaniile, cu grasimile. Plus ca a facut ordine in prezentele politice, dar eu sunt subiectiv, sunt prieten apropiat. Ralu a fost pentru mine un motor care ardea supraturat. Intotdeauna era plin de idei, de viata. Tot timpul era supraturat. Au fost anumite lucruri pe care le-am facut impins de el. Am avut - asta e viata! - nesansa sa nu am copii. Am trait langa el relatiile dintre el si copii, a fost ca si cand i-am crescut eu. Am trait prin el ceea ce eu nu am putut trai in viata mea. Imi va lipsi tare mult. Am fost in tabere politice opuse. Ne certam la cutite, dar in acelasi timp invatam unul de la altul. Niciodata nu ne-am inteles politic, dar am fost foarte buni prieteni. Ce sa mai spuna€¦ Am vorbit cu el la telefon cu doua ore inainte sa moara. Ma rugase sa-i pun o agatatoare la un tablou si-l sunasem sa vad daca e buna. Nu cred ca am sa merg la inmormantare. Nu vreau sa-l vad mort. Vreau sa ramana asa cum era", ne-a declarat regizorul Constantin Chelba.  "Un erou pentru copii"Linda Robak, director executiv al organizatiei "For the Children SOS", a trimis o scrisoare directorului Jurnalului National, Marius Tuca, pe care v-o prezentam integral:
"Am fost socati si indurerati cand am aflat ieri-dimineata vestea mortii premature a lui Ralu Filip. In cursul zilei, am primit multe e-mailuri si telefoane de la ONG-uri si membri ai organizatiei noastre din Europa si SUA care si-au exprimat tristetea la vestea mortii sale. Domnul Filip a fost nu numai o persoana publica importanta si respectata in Romania, dar si un erou pentru copiii din Romania, in special pentru cei abandonati. Curajul sau de a iesi si de a se confrunta public cu baroana Emma Nicholson nu va fi niciodata uitat de noi, miile de oameni care reprezinta si lucreaza cu copiii abandonati din Romania. Trecerea lui in nefiinta este o pierdere enorma. Nu putem decat sa speram si sa ne rugam ca vocea lui, care a dat glas nevoilor copiilor, nu va fi redusa la tacere prin moarte. In numele a sute de ONG-uri si a mii de parinti adoptivi si persoane preocupate de soarta copiilor, va rugam sa acceptati sincere condoleante. Va suntem recunoscatori ca in calitate de director (n.r. - al ziarului) i-ati publicat opiniile. Am fi recunoscatori daca le-ati transmite Danei Filip si copiilor sai compasiunea noastra. Imi imaginez cat de mult le va lipsi. Va rog transmiteti-i Danei ca i-am pastrat toate articolele si mail-urile pe care mi le-a trimis si pe care le consider deopotriva valoroase si izvor de inspiratie."
Mesaje de suflet de la cititori ai Jurnalului "Nu ne-am cunoscut vreodata, nu ne-am vazut si nu ne-am auzit... in direct. Ne-am intalnit uneori pe forumul domniei sale din Jurnalul National. Si, daca inceputurile au fost mai reci, pe parcurs ne-am apropiat, am dezbatut impreuna de cateva ori si ne-am respectat opiniile chiar si atunci cand nu coincideau si simteam ca avem incredere unul in celalalt... Nu a raspuns cu vorbe grele precum primea adeseori. Suporta cu stoicism si a intrat, nu de putine ori, in dialog cu oameni necunoscuti certati cu manierele si a reusit adeseori sa se faca inteles. A dorit sa fie inteles de toata lumea. A dorit sa inteleaga toata lumea si a incercat sa faca un ceva util pentru toata lumea. A facut educatie. A suplinit cu putinul sau ceea ce lipseste mult in unele familii si scoli. A impiedicat, cu efortul sau abia vizibil ori chiar necunoscut de multa lume, patrunderea unui anume rau in casele oamenilor. Si a reusit mai mult decat se spune, chiar si in «linistirea apelor» din tumultuoasa viata a partidelor politice... Si pentru toate astea i se cuvine un munte de multumiri din partea romanilor cinstiti... Condoleante familiei! Dumnezeu sa te ierte, domnule RALU! Cu durere in suflet, TAUNUL iti spune ADIO!"
Taunul

"L-am cunoscut pe domnul Ralu Filip intr-un frumos context profesional... si norocos pentru mine! Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat ocazia sa-l intalnesc de cateva ori pe acest om atat de fain, un om destept si foarte serios, foarte corect, punctual si obiectiv! L-am apreciat si il respect mult si-i regret din suflet disparitia atat de prematura! Imi pare rau pentru familia sa, pentru prietenii sai apropiati, dar mai ales pentru copiii domnului Filip! Pacat! Mare pacat pentru un om cu adevarat drept! Ar trebui sa fie un exemplu pentru altii, ar trebui sa fie un exemplu de profesionist, de jurnalist, de administrator/conducator al unei institutii publice pentru altii, pentru colegi... Oameni ca Ralu Filip... foarte rar in Romania de azi! Ralu Filip avea niste preocupari cu adevarat respectabile! Pacat!"
Cristina

"Se spune ca DINCOLO e mai bine, dar sufletul ramane cu noi aici in lumea asta inca 40 de zile, poate ca sa vada lumea din care pleaca cu alti ochi, sa o inteleaga altfel?? Sunt sigura ca o sa citeasca si postarile noastre din Jurnalul National: SUFLETE RALU FILIP, sa-ti fie drumul lin si sa ajungi in lumina, bun ai fost, ramai bun pentru totdeauna si pune o vorba acolo la PREASFANTUL pentru neamul romanesc atat de obidit, ca numai la EL mai are speranta" - un roman mic de tot
anonim



INML: "Infarct miocardic acut"Legistii au confirmat ca presedintele CAN, Radu Filip, a decedat in urma unui infarct miocardic acut, dar au constatat la necropsie ca acesta avea si o "arhitectura a arborelui coronarian mai rara", potrivit unui raport medico-legal realizat ieri de INML "Mina Minovici" din Bucuresti. "A fost confirmata suspiciunea clinica de infarct miocardic acut. Avea o arhitectura a arborelui coronarian mai rara: coronara dreapta era hipoplazica (foarte ingusta si extrem de scurta), coronara stanga (atat ramul descendent anterior - LAD, cat si ramul circumflex - LCx) de un calibru la limita inferioara a normalului. In plus, Radu Filip suferea de ateroscleroza coronariana foarte avansata pe toate ramurile coronariene, care ingusta foarte pronuntat aceste vase. Pe ramul descendent anterior - LAD exista un tromb (cheag) recent dezvoltat pe o placa masiva de aterom, care obtura complet acest ram coronarian", se precizeaza in raportul medico-legal.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.