Aflat la Bruxelles, vicepresedintele PSD Vasile Dincu a fost de acord sa ne acorde un interviu prin intermediul Yahoo! Messenger.

Cu PNL sau cu PD?

Ideal ar fi prin noi insine. Si in opozitie. Situatia de acum si, mai ales, cea viitoare ne vor arata ca va fi nevoie poate de o implicare a tuturor in interesul drumului nostru de aderare. Conducatorii politici nu au inteles nimic din rezultatele referendumului, nici invingatorii si nici invinsii (conducatorii partidelor, vorbesc). Unii nu stiu de ce au pierdut sau nu le vine sa creada, iar altii cred ca au cistigat pentru ca sint o alternativa. Fals! Este o busitura a intregului sistem politic si multe partide se apropie de disparitie. Asocierea la guvernare cu PNL, partid de dreapta si aflat la guvernare, ne poate duce la disolutie. Nici cu PD nu putem sa facem aliante politice. Doar aliante de uniune nationala, pe baze de proiecte clare, noi din partea stinga, ei din dreapta. Altceva nu mai exista cu pondere reala pe scena politica.

Ce inseamna aliante de uniune nationala?

Nu am nici o solutie miraculoasa, nici nu sint sigur ca modelul german functioneaza daca e pus in practica de romani. Daca apar semnalele externe de nefunctionalitate a Guvernului si incep si bobirnace de la Bruxelles, poate vom ajunge la o formula de specialisti din mai multe partide care, pe baza unui program riguros, apolitic, sa fie o echipa care va organiza alegerile care vin. Nu pot fi tehnocrati pur si simplu, caci ar fi nevoie sa fie sustinuti de o majoritate stabila din Parlament. Alaturi de asta mai trebuie facut si un program pentru recistigarea demnitatii Parlamentului Romaniei si aceasta se poate face tot prin participarea la un proiect de modernizare a Romaniei. Nu sint sigur ca se va ajunge la un lucru intelept. Cei mai multi dintre diriguitorii de partide sint adeptii improvizatiilor si ai smecheriei negociate dupa perdele.

Cine ar trebui sa dea primul-ministru in cazul unui astfel de guvern de uniune nationala?

Nu are importanta, caci rolul lui nu ar mai fi simbolul de cistigator, ci ar fi reprezentativ pentru criza.

Adica un premier apolitic? Modelul Isarescu?

Apolitic ar fi mai greu sustinut de majoritatea parlamentara. Unul politic, dar nu un politruc. Partidul nu ar avea cea mai mare importanta. Programul ar fi cel care ar justifica si negocierile, ar furniza elemente pentru solutia aleasa. Nu mai functioneaza modelul Isarescu, caci partidele vor avea nevoie sa participe la un asemenea eventual program pentru a mai salva ce se poate salva. Partidele vor trebui sa-si demonstreze buna-credinta in viitorul apropiat.

Mircea Geoana a anuntat ieri ca pleaca la negocieri cu partidele pentru o noua majoritate transparenta. Dvs. vorbiti de guvern de uniune nationala. Ce sa intelegem?

Geoana a spus cu alte cuvinte ceea ce spun eu. A vorbit de disponibilitatea de a cauta, alaturi de ceilalti, o solutie. Nu cred ca a spus ca se duce sa faca Guvernul. Daca PSD se arunca acum la o guvernare politica sau la formarea unui guvern monocolor, dispare. Mai ales ca venim dupa un esec major.

Vorbiti in termeni ultimativi. Disolutie. Disparitie. Alegerile anticipate nu sint o solutie?

Nu cred, pentru ca nu sintem pregatiti pentru asta. Uninominalul, poate intr-un sistem mixt trebuie introdus. Mai sint si alte lucruri de facut, iar partidele principale sint ranite. Romania nu cred ca mai suporta o campanie lunga. Cred ca ar trebui sa ne grabim cu gasirea unei solutii. Daca cineva ar forta acum alegeri anticipate si stinga ar deveni insignifianta, ar fi ceva rau pentru echilibrul democratic si mersul Romaniei. In aceasta perioada de referendum am ajuns la deteriorarea atmosferei democratice si pluraliste, Parlamentul si-a darimat legitimitatea. Cred ca este cazul sa aerisim camerele, sa facem un pic de curatenie si apoi sa aprindem noi focuri.

Aerisirea camerelor se poate face doar prin alegeri, dle Dincu. Insa PSD are 17% in sondaje. Va convine? Eu cred ca nu.

17% nu este lucrul cel mai rau. Se poate si mai rau. Nu ne convine acest scor, dar nu acesta este motivul pentru care sustin asta. Aerisirea camerelor inseamna si faptul ca partidele trebuie sa-si studieze acest esec, programele, oamenii, leadershipul si mai ales sa-si arunce zgura politicianista. Alegerile nu pot sa faca mare lucru daca partidele nu se schimba. Schimbarea clasei politice nu inseamna schimbarea unor partide cu altele, ca in bancul acela de armata: „Veste: astazi ne schimbam chilotii. Soldatii: Uraaa! Ofiterul: intre noi".

Asta e motivul pentru care ati cerut schimbarea conducerilor la grupurile PSD de la Camera si Senat?

Unul dintre ele. Dar eu am propus schimbarea conducerilor pentru a recupera demnitatea senatorilor si deputatilor. Ei au fost impinsi sa devina 322, sa fie un esec. Au raspuns disciplinat la un proiect politic condus prost strategic si tactic. Am spus si acolo: cind un politist violeaza o prostituata, ministrul isi da demisia ca sa salveze demnitatea politistilor. Parlamentarii nu pot fi tratati ca o turma, iar asumarea esecului de catre conducere ar fi fost un gest de reparatie fata de ei. Eu, desi m-am opus constant unei serii de decizii gresite, mi-am prezentat demisia din functia de vicelider si i-am invitat si pe colegii mei sa faca acest lucru. Este un gest normal, doar ca la noi partidele nu se pot schimba din cauza incapacitatii de asumare a raspunderii. Am propus si alte lucruri, inclusiv un referendum intern deschis in care sa stabilim liniile esentiale ale politicii de stinga - pozitia stingii fata de lustratie, informatori, cota unica, lucruri ce ii preocupa pe oamenii care voteaza sau ar vrea sa voteze stinga.

Viorel Hrebenciuc a refuzat sa demisioneze. La fel si Iliescu. Amindoi au fost insa cooptati in echipa de negociere anuntata ieri de Geoana. Hrebenciuc a si inceput sa faca unele calcule.

Eu mi-am facut datoria si am spus. Restul este problema presedintelui... Nu am vazut calculele lui Viorel Hrebenciuc, dar le stiu pe cele de la suspendare.

Sondajele sint clare, rezultatul la referendum e clar si el.

PSD nici nu sta rau dupa acest esec. Ne-am pastrat nucleul dur si am mobilizat foarte bine partidul, 75% la o actiune perceputa ca fiind gresita este foarte bine. Cel mai grav este ca l-am obosit foarte tare. Nu stiu cit o sa ne mai suporte militantii nostri sa-i tirim la mitinguri sau sa le cerem lucruri pe care nu le inteleg. Ne trebuie o alta forma de legitimare a actiunii noastre politice, nu avem voie sa-i mai punem pe oameni sa participe la cauze care le par a fi generate de interese obscure. Si mai ales nu cred ca o sa ne mai accepte sa-i ducem impotriva credintelor devenite majoritare in societate. Ginditi-va ce fericit e un primar PSD care militeaza pentru o cauza de 25% in comunitatea sa. Oriunde ne uitam in viata politica, de la stinga la dreapta, vedem o criza de leadership. Se pare ca in Romania continua blestemul de a avea soldati buni, dar arareori si generali destoinici.

Are PSD o problema cu generalii? A mai fost folosita expresia asta cu generalii incompetenti.

Nu avem o problema de principiu, dar ultima batalie a demonstrat ca… am cam avut o problema.

Ce frecventa Vasile Dincu prin 2002, aflati pe www.cotidianul.ro/select