Majoritatea romanilor plecati in Marea Britanie sint liber-profesionisti. Restul lucreaza in agricultura sau in showbiz.

Ministerul de interne al Marii Britanii a facut publice datele privind numarul de muncitori din Romania si Bulga
Majoritatea romanilor plecati in Marea Britanie sint liber-profesionisti. Restul lucreaza in agricultura sau in showbiz.

Ministerul de interne al Marii Britanii a facut publice datele privind numarul de muncitori din Romania si Bulgaria care au ajuns pe insula cu drept legal de munca, in primele trei luni ale acestui an. Este vorba despre 8.000 de persoane din cele doua tari, cifra ce nu se apropie de temerile exprimate de britanici inainte de aderarea acestora la UE. Din acestia, 60%, respectiv 4.800, sint romani. Cea mai mare parte, 3.670 de romani, au cerut certificate de inregistrare pe baza indeplinirii cerintelor pentru dreptul de rezidenta, ca liber-profesionisti.

890 de romani s-au deplasat in Marea Britanie pentru a lucra in domeniul agricol, la slujbe sezoniere, iar 190 au primit permise de munca pentru domenii speciale, ca angajati. Cei care doresc permis de munca in domenii speciale trebuie sa furnizeze o scrisoare din partea angajatorului, prin care acesta asigura autoritatile ca respectiva persoana va primi un loc de munca. Dintre cei 190, cei mai multi romani au cerut permise de munca in meseria de circar: este vorba despre 40 de persoane. A doua meserie in topul romanilor imigranti in Albion este cea de maestru bucatar, cu 30 de aplicanti, urmata de cea de muzician, cu 25 de artisti.

Tot 25 de persoane din Romania s-au inregistrat in Marea Britanie pentru a lucra in domeniul ingrijirii persoanelor in virsta. Urmeaza lucratorii din domeniul ingineriei, al managementului, cercetatorii, hotelierii si expertii in IT.

Majoritatea romanilor care se deplaseaza in Marea Britanie pentru a lucra sint tineri: 53% dintre ei au virste cuprinse intre 25 si 34 de ani. Din urmatoarea categorie de virsta, intre 35 si 44 de ani, fac parte 17% dintre imigrantii romani. In ceea ce priveste distributia pe sexe, 55% dintre cei care au cerut permis de munca in Marea Britanie sint barbati, fata de 45% femei.

Printre bulgarii cu drept de munca in Marea Britanie, 53% sint barbati.

Conform estimarilor, pina la sfirsitul anului, inca 40.000 de romani si bulgari se vor deplasa in Marea Britanie pentru a munci. Aceste cifre ii ingrijoreaza in continuare pe unii britanici, desi guvernul de la Londra a subliniat in mai multe rinduri ca aportul imigrantilor legali din Regat este unul pozitiv.

Teama nejustificata Presa tabloida din Marea Britanie a facut mult caz de "valurile de imigranti" din estul Europei ce vor navali in Marea Britanie o data cu integrarea de noi state membre in Uniunea Europeana. Dupa 2004, peste jumatate de milion de persoane s-au deplasat, intr-adevar, in Marea Britanie pentru a munci, in special din Polonia si din Lituania. Totusi, cei mai multi au umplut golurile existente pe piata muncii, in spitale si santiere, fara a ingreuna sistemul britanic de asistenta sociala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.