Walkmanul Sony realizat in 1979 a batut iPod-ul celor de la Apple in topul realizat de revista „PC World".Aparitia walkmanului, la inceputul anilor‘80,a schimbat obiceiurile de a asculta muzica. Dupa multe cautari pe net si o serie de discutii, „PC World" a realizat un top al celor mai importante produse din ultimii 50 de ani. Pe lista se afla atit aparate inovative care au disparut de pe piata la fel de repede cum au aparut, cit si cele care au facut inconjurul lumii. Altele fac parte din categoria de gadgeturi pe care le folosim zi de zi sau ne-am dori sa le utilizam. De departe insa, cel mai important echipament al ultimei jumatati de secol este, potrivit clasamentului „PC World", walkmanul Sony. Creat in urma cu 28 de ani, Sony Walkman TPS-L2 a fost la crème de la crème la acea vreme. De altfel, echipamentul de 200 de dolari a introdus conceptul de „aparate electronice personale". In afara de componentele obisnuite pentru un astfel de aparat, Sony-ul a fost prevazut cu casti foarte usoare. Mai mult, de teama ca utilizatorii sa nu considere noul gadget prea „antisocial", producatorul a prevazut primele unitati cu doua mufe pentru casti astfel incit posesorul sa-si poata asculta muzica impreuna cu un prieten. Ulterior, Sony a renuntat la aceasta dotare. Cu doua mufe sau cu una singura vinzarile sint insa de luat in calcul: 330 de milioane de unitati in 25 de ani. Daca walkmanul este regele imbatrinit al echipamentelor portabile, iPod-ul Apple este un „print", dupa cum descriu cei de la „PC World". Creat in 2001, iPod-ul este plasat de „PC World" pe pozitia a doua, cu toate ca a fost nevoie sa se ajunga la a treia generatie pentru a revolutiona intr-adevar lumea. Initial nu era nimic special la acest aparat: era prevazut doar cu un hard de 5 GB si un scroll si functiona numai impreuna cu Mac-urile. Aproape noua luni mai tirziu a fost lansat cel de-al doilea model, cu 20 GB memorie, un scroll sensibil la presiune si compatibil cu Windows. In aprilie 2003 a aparut insa si modelul mult asteptat, care, desi cam scump si cu bateria care se termina prea repede, a facut cariera. Avea o memorie de 40 GB, era compatibil cu Windows si Mac si permitea conexiunea prin USB. Potrivit datelor NPD Group, la nivelul lui 2005, aproximativ opt din zece playere portabile vindute in lanturile de retail erau iPod-uri.

Pe locul trei al clasamentului „PC World" se situeaza Replay TV RTV (2001) si TiVo HDR110 (1999). „Pozitionarea primelor modele de Replay TV TiVo (dispozitive care permit telespectatorilor sa vizioneze programele tv sarind peste pauzele publicitare) pe locul trei in topul nostru ar putea fi o metoda prin care sa aratam cit de mult urim reclamele", explica realizatorii clasamentului. Locul patru a fost adjudecat de „asistentul personal de date" PalmPilot 1000 creat tot de Apple in 1996. Destul de mic pentru a incapea intr-un buzunar si cu o memorie RAM de 128 KB, device-ul permitea memorarea a 500 de nume si a fost proiectat pentru a suplimenta practic un computer. Urmeaza Sony CDP-101 (1982), primul CD player comercial care a facut practic trecerea la o alta tehnologie.

Primul telefon mobil din top, plasat pe pozitia a sasea, apartine Motorola. Lansat in 1996, StarTAC a fost primul mobil cu design special demonstrind lumii intregi ca nu doar functionalitatea este importanta. Pe locul sapte cei de la „PC World" au pozitionat prima consola de succes ce permitea utilizatorilor sa joace mai multe jocuri - Atari Video Computer System (1977), in timp ce pe opt se situeaza camera cu „poze la minut" Polaroid SX-70 Land Camera (1972). Pozitia a noua i-a revenit „stick-ului" M-Systems DiskOnKey (2000), iar pe zece se situeaza radioul portabil Regency TR-1 (1954).

Clasamentul „PC World" a fost realizat pe baza nominalizarilor facute de editorii „PC World". Fiecare gadget a fost jurizat in functie de utilitatea sa, gradul de inovatie, influenta pe care a avut-o asupra tehnologiilor ulterioare precum si calitatea sa.

Topul intreg al gadgeturilor, la www.cotidianul.ro/select