Dupa 17 ani, cei care au depus la CEC bani pentru achizitionarea de masini Dacia vor fi despagubiti cu titluri de stat. Legea initiata de Partidul Conservator a fost promulgata de presedinte si va fi publicata in Monitorul Oficial.

Â
Dupa 17 ani, cei care au depus la CEC bani pentru achizitionarea de masini Dacia vor fi despagubiti cu titluri de stat. Legea initiata de Partidul Conservator a fost promulgata de presedinte si va fi publicata in Monitorul Oficial.

 
Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a semnat ieri decretul de promulgare a legii privind despagubirea celor care au depus bani la CEC in vederea cumpararii de autoturisme Dacia. Despagubirile vor fi acordate incepand de anul viitor si vor consta in titluri de stat cu maturitatea intre unu si doi ani, potrivit legii initiate de Partidul Conservator, si adoptata de Camera Deputatilor la data de 8 mai. Initiativa legislativa a PC a fost adoptata cu numai un vot impotriva, majoritatea deputatilor aratand ca este benefica si reparatorie.

 
DESPAGUBIRI. Persoanele care au depus la CEC, pana la 1 noiembrie 1990, sume de bani pentru achizitionarea de autoturisme Dacia sunt indreptatite sa primeasca despagubiri, potrivit legii. Fiecare deponent va primi inapoi suma depusa indexata cu rata inflatiei din care se deduce dobanda legala bonificata de CEC. Potrivit cifrelor avansate de ministrul Economiei si Finantelor, liberalul Varujan Vosganian, cei care au depus suma integrala de 70.000 de lei vechi vor primi echivalentul a 3.500-3.800 de euro. Si cei care au avut depuse sume mai mici vor primi despagubiri proportional cu sumele economisite. In total, pentru despagubirea celor peste 35.000 de deponenti CEC efortul bugetar s-ar ridica la peste 100 de milioane de euro, potrivit calculelor facute de Vosganian.

Valorile respective au fost contestate de reprezentantii asociatiilor pagubitilor, care sustin ca, potrivit calculelor proprii, cei care au economisit 70.000 de lei vechi ar avea dreptul sa primeasca echivalentul a 5.700 de euro.

 
Valoarea reala a despagubirilor se va cunoaste de abia dupa ce Finantele vor adopta normele metodologice de aplicare a legii. Ministerul tebuie sa emita in 60 de zile normele metodologice. "In 60 de zile urmeaza sa se dea normele, vom primi de la Institutul National de Statistica si dimensiunea inflatiei, pana in momentul in care s-a emis legea si vom face toate calculele pentru a urma reglementarile cuprinse in lege", a afirmat Vosganian.

 

ProceseInainte de a€™89 singura modalitate de a-ti cumpara o Dacie era depunerea la CEC a contravalorii acesteia, dupa care deponentul astepta sa-i vina randul sa primeasca masina. Dupa a€™90, Guvernul a decis majorarea pretului automobilelor si livrarea directa, fara lista. Pagubitii s-au asociat in mai multe organizatii si au intentat procese. Desi au castigat pe fond, au pierdut la Curtea de Apel Bucuresti, care a considerat ca suma depusa in contul CEC nu avea ca efect intocmirea unui contract de vanzare, ci reprezenta un mijloc de economisire. Sirul proceselor a continuat la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg, dar, deoarece avocatii pagubitilor nu au stiut cum sa formuleze petitia, cererea a fost respinsa. In paralel cu sirul proceselor, Parlamentul a dezbatut mai multe initiative legislative de despagubire a deponentilor. Ultima dintre ele, initiata de Partidul Conservator, a reusit sa intruneasca votul majoritatii deputatilor. Peste 32.000 de persoane se afla in situatia de a primi despagubiri pentru sumele economisite.

 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.