Ajutoarele de stat acordate unui numar de 34 de societati, prin masuri de stergere a datoriilor, nu au fost notificate Comisiei Europene pana in prezent si, din acest motiv, nu pot fi puse in practica, insa avizul forului european este putin probabil
Ajutoarele de stat acordate unui numar de 34 de societati, prin masuri de stergere a datoriilor, nu au fost notificate Comisiei Europene pana in prezent si, din acest motiv, nu pot fi puse in practica, insa avizul forului european este putin probabil, au declarat pentru NewsIn surse din Finante.
Desi a trecut jumatate de an de la aprobarea ordonantei de stergere a datoriilor acumulate de 34 de societati de stat pana la 31 decembrie 2005, ministerele furnizoare de ajutor de stat, Economia, Transporturile si Administratia, nu au prezentat nicio notificare privind ajutorul de stat, potrivit reprezentantilor Consiliului Concurentei. Dupa data aderarii, masurile de ajutor de stat trebuie notificate Comisiei Europene, singura institutie care poate autoriza ajutorul de stat in statele membre. Surse din Ministerul Economiei si Finantelor au apreciat ca sansele ca aceste ajutoare sa primeasca avizul forului european sunt foarte reduse.
"Comisia Europeana poate acorda ajutoare de salvare-restructurare, dar planurile trebuie sa fie facute temeinic ca sa fie acceptate. Prin urmare, este putin probabil ca stergerea de datorii sa fie avizata", au declarat sursele citate.
Pe de alta parte, Ministerul Economiei si Finantelor nu intentioneaza sa aplice ordonanta in absenta avizului CE. Ordonanta de stergere a datoriilor a 34 de societati va fi aplicata numai dupa ce va fi votata de Parlament si va fi pusa in practica in functie de pozitia Comisiei Europene fata de ajutoarele de stat acordate prin scutirea datoriilor, a declarat ministrul de resort,Varujan Vosganian.
"Am considerat oportun sa nu aplicam ordonanta, ci sa asteptam decizia Parlamentului. Parlamentul a convenit sa decida dupa ce strategia energetica va fi prezentata", a afirmat ministrul Economiei si Finantelor, la finalul sedintei de guvern de miercuri, precizand ca votul Parlamentului este asteptat in cursul lunii iunie.Vosganian a explicat ca ordonanta va fi pusa in practica in functie de pozitia Comisiei Europene. "De pilda, la Termoelectrica, procedura privind notificarea a fost incheiata, la altele este nevoie, de aceea abordarea ordonantei se face diferentiat, in functie de atitudinea Bruxelles-ului", a afirmat ministrul. Acesta a mai dat exemplul datoriilor Nuclearelectrica, pentru care "nu este nevoie de o astfel de notificare pe schema de ajutor de stat".
Ministerele furnizoare de ajutor de stat, Economia, Transporturile si Administratia, nu au prezentat nicio notificare privind ajutorul de stat acordat unui numar de 34 de societati, prin stergerea datoriilor acumulate pana la 31 decembrie 2005.
Dupa data aderarii, masurile de ajutor de stat trebuie notificate Comisiei Europene, singura institutie care poate autoriza ajutorul de stat in tarile membre.
Surse din Ministerul Economiei si Finantelor au apreciat ca sansele ca aceste ajutoare sa primeasca avizul forului european sunt foarte reduse. Pe de alta parte, Ministerul Economiei si Finantelor nu intentioneaza sa aplice ordonanta in absenta avizului CE. Datoriile celor 34 de societati sunt in jur de doua miliarde de euro, conform declaratiilor fostului ministru de finante, Sebastian Vladescu. Societatile cuprinse in ordonanta de urgenta aprobata in decembrie 2006, care ar putea beneficia de scutire de la plata obligatiilor la buget, sunt: Termoelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SN a Lignitului Oltenia SA, SN a Carbunelui Ploiesti, CN Huilei Petrosani, Minvest SA Deva, Remin Baia Mare, Romarm SA, Cupru Min SA Abrud, CFR SA, SC Miniera Banat Anina SA, Baita SA Stei, SN pentru Inchiderea si Conservarea Minelor SA, Minbucovina SA, Termsal SA Tecuci, Proditerm, Moldomin Moldova Noua SA, Termica SA Botosani, Centrala Electrica Termoficare Brasov, Uzina Termica Calafat, Uzina termoelectrica Giurgiu, Termon Onesti, Termoficare 2000 SA Pitesti, CET Energoterm Resita, Termica Vaslui, Uzina Electrica Zalau, Enet Focsani, CET Bacau, Uzina Termica Comanesti, Acvacalor Brad, Regia Autonoma Municipala Buzau, Termourban Oltenita, RA Apa Canal Iasi, RA Gospodarire Comunala Pascani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.