Dezbaterea unui proiect de lege care ar permite presei sa asiste la sedintele de Guvern, cu exceptia situatiilor cand se discuta problemele de siguranta nationala, a trezit o impotrivire vehementa din partea senatorilor UDMR si PNL. Explicatia? E
Dezbaterea unui proiect de lege care ar permite presei sa asiste la sedintele de Guvern, cu exceptia situatiilor cand se discuta problemele de siguranta nationala, a trezit o impotrivire vehementa din partea senatorilor UDMR si PNL. Explicatia? E in interesul national!


Coincidenta sau nu, ieri, in ziua in care majoritatea mass-media a respectat
boicotul recomandat de CRP la adresa presedintelui Basescu, in Senat a avut loc un episod care a demonstrat "simpatia" si "sustinerea" de care se bucura mass-media din partea Puterii. Situatia s-a inregistrat la dezbaterea unui proiect de lege al democratului Marius Marinescu care prevede ca presa sa asiste la sedintele de Guvern, cu exceptia cazurilor in care ministrii discuta probleme care vizeaza securitatea natioanla, cand, prin decizia primului-ministru, sedinta respectiva ar fi declarata ca neavand caracter public.


PRO. Prevederea legislativa a fost considerata de majoritatea reprezentantilor grupurilor parlamentare - PSD, PRM, PC si PLD - ca fiind binevenita, considerandu-se ca, dupa modelul sedintelor publice de la Parlament si Consiliul Superior al Magistraturii, si Guvernul trebuie sa accepte transparentizarea modului in care se adopta deciziile in aceasta institutie publica. "Spiritul «usilor inchise» naste suspiciuni", a explicat pozitia adoptata pesedistul Otilian Neagoe, amintind de neincrederea cetateanului in activitatea institutiilor. In plus, adoptarea acestui proiect ar putea impiedica adoptarea ordonantelor "cu dedicatie".


CONTRA. O pozitie vehement impotriva a exprimat insa senatorul UDMR Gyorgy Frunda, sustinut de liberalul Mario Oprea, adica exact reprezentantii partidelor care alcatuiesc Guvernul. Frunda a exemplificat cu o sedinta de guvern in care s-ar discuta despre strategiile anticoruptie, care facute publice ar ajuta mai degraba coruptii. Un alt exemplu folosit a fost planurile de recalculare a pensiilor, care ar putea fi folosite de grupuri de interese pentru a face lobby asupra Guvernului sau Parlamentului. Ajutat de un biletel transmis de un alt liberal, Radu Stroe, Frunda a mai dat un exemplu: activitatea serviciilor secrete, "ui-tand" ca pentru un astfel de subiect exista prevederea caracterului nepublic al sedintelor. Daca in sedinta de guvern se discuta despre sediile serviciilor sau despre fondurile alocate sau, poate, despre "drumurile drogurilor" prin Romania? Publicarea acestor informatii serveste interesului national, luptei anticoruptie sau fac Guvernul mai slab, a sustinut Frunda. Invocand interesul national, senatorul a anuntat votul impotriva proiectului pe care il va da UDMR. O intentie de vot similara a exprimat si Mario Oprea, in numele grupului PNL. Votul se va da saptamana viitoare, Senatul fiind camera decizionala.


NICI GUVERNUL. Nici Executivul nu sustine aceasta initiativa legislativa, reprezentantul Guvernului spunand ca aplicarea acestei prevederi ar duce, asa cum se intampla in Letonia, la sedinte de guvern "scurte si extrem de rigide". "Ori presa vrea sa afle intimitatile din sedinte", a sustinut el, adaugand ca oricum exista intrunirile pregatitoare ale sedintei, care s-ar face fara presa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.