Televiziunea publica a decis sa respecte embargoul impotriva lui Traian Basescu.

Ca urmare a recomandarii Clubului Roman de Presa de a se institui astazi un embargo fata de presedintele Basescu, institutiile de presa au reactionat diferit - unele au declarat ca vor respecta aceasta recomandare, altele ca nu. Printre cei care se vor ralia embargoului este - dupa cum ne-a declarat Departamentul Comunicare al TVR - si televiziunea publica. Am intrebat citiva specialisti sau oameni implicati in activitatea de televiziune daca vad sau nu in aceasta decizie a TVR o contradictie cu statutul de post public.

Rodica Culcer, directorul Directiei Stiri a TVR: „Nu am ce sa comentez legat de acest subiect. Este decizia presedintelui-director general al Televiziunii Romane, care este si reprezentantul TVR in Clubul Roman de Presa. Voi respecta aceasta decizie".

Ioana Avadani, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent: „Orice embargo informational intra in contradictie cu insasi ratiunea de a fi a unui mediu de informare. Tocmai de aceea e si un mijloc de sanctionare atit de puternic. Temerea mea e ca un astfel de embargo pe toata presa romana nu va functiona, nu e fezabil. Cit despre TVR, nu putem sti daca o sa-l respecte intr-adevar".

Razvan Dumitrescu, moderator la Realitatea TV: „In acceptarea sau nu a recomandarii CRP, exista doua filozofii, pe care le-am discutat si noi la Realitatea: una e ca, orice ar fi, publicul trebuie informat, indiferent daca te simti lezat ca jurnalist; a doua e ca, daca nu protestam acum, ne putem astepta ca orice persoana publica sa repete gestul incalificabil al lui Traian Basescu. Daca vorbim de TVR, ar fi fost de asteptat ca statutul de institutie publica de presa sa o faca sa incline inspre prima varianta. Pe de alta parte, nu exista doua categorii de jurnalisti, care lucreaza la TVR si restul lumii. In plus, televiziunea publica e si membra a CRP si e normal sa respecte recomandarea Clubului. Hai sa nu picam in extrema cealalta si sa le cerem celor de la TVR sa fie diferiti de ceilalti jurnalisti. Toti jurnalistii s-au simtit lezati si au condamnat gestul lui Traian Basescu, dar fiecare e liber sa reactioneze dupa cum crede de cuviinta".

Mircea Toma, Agentia de Monitorizare a Presei: „Participarea TVR in CRP e o contradictie in termeni, pentru ca in Club se iau decizii in interesul membrilor acestei organizatii, care sint patronii de presa. Deci inca din start mi se pare ca e o problema. Agenda publica e protejata, in cazul TVR, prin lege si nu se poate sa vii cu reglementari suplimentare. Si in cazul particular al deciziei TVR de a respecta embargoul ne aflam in aceasta situatie care intra in contradictie cu statutul institutiei - nu ma razboiesc cu presedintele pe cocoasa cetateanului. E bine ca CRP sanctioneaza gestul presedintelui, problema e insa cu forma acestei sanctiuni. Si, in plus, problema e daca TVR se raliaza acestei forme".

Catalin Micula, presedintele Comisiei pentru cultura si mass-media din Camera Deputatilor: „Pentru a comenta daca decizia TVR de a respecta embargoul recomandat de CRP intra in contradictie cu statutul de televiziune publica, trebuie sa vedem mai intii daca decizia CRP intra in contradictie cu interesul public - or, eu nu am dreptul sa comentez acest lucru. Putem discuta toata aceasta chestiune legata de TVR dupa ce vom vedea ce face televiziunea publica joi. Depinde cum vor respecta acest embargo sau daca vor fi singurii care-l vor respecta. Pe de alta parte, nu cred ca se va intimpla ceva deosebit joi in legatura cu Traian Basescu, pentru a constitui obiectul unei stiri. Pur si simplu, omul se va reintoarce la serviciu si atit".