Raportul anual pentru 2007 al Amnesty International (AI), un document de aproximativ 300 de pagini, arata "o globalizare a incalcarilor drepturilor omului", apreciaza Irene Kahn, secretar general al organizatiei. SUA sunt prima tinta a criticilor ace
Raportul anual pentru 2007 al Amnesty International (AI), un document de aproximativ 300 de pagini, arata "o globalizare a incalcarilor drepturilor omului", apreciaza Irene Kahn, secretar general al organizatiei. SUA sunt prima tinta a criticilor acestui raport, fiind criticate pentru faptul ca incalca drepturile omului si considera lumea "un camp de batalie gigantic "in "razboiul sau impotriva terorismului". "Ca si in timpul razboiului rece, deciziile luate se inscriu intr-un climat de teama, suscitat si mentinut de lideri fara principii", semnaleaza secretarul general al organizatiei, Irene Kahn. Imperativul securitatii nationale constituie adesea un pretext pentru reprimarea disidentei, noteaza Amnesty, citand exemple din Orientului Mijlociu, Africa de Nord si Rusia, unde "deriva autoritara s-a dovedit a fi dezastruoasa pentru jurnalisti si militantii pentru drepturile omului". Moscova este criticata si pentru "crimele odioase care vizeaza strainii si minoritatile, ce se inscriu in directia propagandei nationaliste a autoritatilor". Israelul a fost inclus, de asemenea, in raportul anual al Amnesty International, organizatia precizand ca militarii si colonistii israelieni au comis numeroase infractiuni, inclusiv "crime", in teritoriile palestiniene, fara a fi sanctionati in vreun fel. "Soldatii si colonistii israelieni au comis incalcari grave ale drepturilor omului impotriva palestinienilor, in special crime, fara a exista vreo sanctiune", subliniaza AI, apreciind ca "restrictiile de circulatie impuse de Israel, precum si confiscarea drepturilor vamale colectate in numele Autoritatii Palestiniene au contribuit la deteriorarea grava a conditiilor palestinienilor din teritoriile ocupate". (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.