Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat ieri ca votul uninominal ar putea fi adoptat in prima luna a sesiunii parlamentare de toamna, mentionand, totodata, ca acest sistem de vot nu poate fi aplicat la scrutinul pentru Parlamentul European.
Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat ieri ca votul uninominal ar putea fi adoptat in prima luna a sesiunii parlamentare de toamna, mentionand, totodata, ca acest sistem de vot nu poate fi aplicat la scrutinul pentru Parlamentul European.
"Marti, pe teren neutru, la sediul Asociatiei Pro Democratia, reprezentanti ai PNL, PD si PSD au cazut de acord sa sustina fara rezerve proiectul de cod electoral elaborat de Pro Democratia si depus de PNL in Parlament", a declarat Voicu, precizand ca partidele care au participat la intalnire pot asigura atat majoritatea de doua treimi necesara in comisia de cod electoral din Parlament, cat si majoritatea absoluta in plen. De asemenea, liberalul a precizat ca discutia pe aceasta tema nu este inchisa, toate partidele politice fiind invitate sa participe la discutii pe acest subiect, urmand ca specialistii partidelor sa aduca corecturile tehnice necesare proiectului. "Am propus ca lideri importanti ai partidelor, care sunt si parlamentari, sa fie printre semnatarii acestui proiect pentru a-i da greutate", a adaugat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul. Totodata, el a precizat ca votul uninominal nu poate fi aplicat la alegerile pentru Parlamentul European, desi exista o propunere a senatorului PNL Norica Nicolai in acest sens. "Pentru PE exista reglementari europene care nu permit votul uninominal pentru alegerea reprezentantilor oricarei tari membre. Singurele tipuri de scrutin permise sunt: scrutinul cu lista blocata si scrutinul preferential de lista", a explicat Voicu. Intrebat cand ar putea fi adoptat votul uninominal, el a spus ca acesta ar putea fi publicat in Monitorul Oficial pana la finele lunii septembrie. "Eu cred ca pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, proiectul de lege poate fi inaintat la Senat in calitate de prima Camera sesizata. Sper ca pana la sfarsitul actualei sesiuni legea sa treaca de Senat, urmand ca, in primele doua-trei saptamani ale sesiunii de toamna, sfarsitul lunii septembrie, legea sa fie in Monitorul Oficial", a conchis vicepresedintele liberal. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat, ieri, ca Biroul Permanent National al formatiunii va propune ca votul uninominal sa fie introdus inca de la alegerile europarlamentare din aceasta toamna.
Cod electoral dezbatut in Parlament
Noua formula a unui Cod electoral va fi dezbatut in Parlament si analizat de toate partidele reprezentate in Legislativ, fara sa fie promovat prin asumarea raspunderii Guvernului, a declarat ieri premierul Tariceanu. PSD, PD si PNL au convenit marti, in urma unei intalniri cu presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD), la care a participat si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Mihai Voicu, asupra unei formule de Cod electoral apropiata celei propuse de APD, dar bazata si pe opiniile celor trei partide. Discutiile de marti au pornit de la negocierile din urma cu aproximativ doua luni, pe acelasi subiect. La runda de negocieri de marti au participat Victor Ponta (PSD), Marian Muhulet (Autoritatea Electorala Permanenta), Mihai Voicu (PNL), Dan Motreanu (PNL), Adrian Iliescu (PD), Andrei Taranu (consilier PD), Cristian Parvulescu (APD) si Ana-Maria Mosneagu (APD). (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin