"Am ales aceasta tematica in primul rand pentru faptul ca viata cotidiana este un segment mai putin cercetat in istoriografia romaneasca si in al doilea rand pentru ca Muzeul National Cotroceni nu este altceva decat fostul Palat Regal Cotroceni, locu
"Am ales aceasta tematica in primul rand pentru faptul ca viata cotidiana este un segment mai putin cercetat in istoriografia romaneasca si in al doilea rand pentru ca Muzeul National Cotroceni nu este altceva decat fostul Palat Regal Cotroceni, locul unde regele Ferdinand a petrecut cea mai mare parte a vietii, alaturi de familia sa", spun muzeografii de la Cotroceni referitor la expozitia "Viata cotidiana la Curtea Regelui Ferdinand I (1914-1927)" ce va fi inaugurata azi in cadrul celei de a XII-a editii a Colocviului National de Istorie, Istoria Artei Decorative, Conservare-Restaurare si Relatii Publice (23-24 mai).
Expozitia ilustreaza aspecte legate de modul de viata al familiei regale Ferdinand si Maria. Vor fi expuse fotografii si carti postale cu membrii familiei regale in diverse ipostaze, invitatii la diferite manifestari, scrisori cu semnatura regelui si a reginei, programul Serbarilor Incoronarii din octombrie 1922, farfurii ornamentale de portelan, busturi, cromolitografii, medalii (Medalia Incoronarii), ordine (Colanul "Ordinului Regele Ferdinand I") si plachete emise cu ocazia diverselor evenimente de la Curtea Regala ca si obiecte de imbracaminte. Modul cum mancau membrii familiei regale si ce alimente preferau va fi reprezentat prin expunerea unor liste de meniuri care se serveau la mese, a unor platouri, servicii de masa, de aperitive, pahare, suporturi de pahare si de ou din faianta, portelan si metal argintat. Vor mai fi expuse si carti scrise de regina Maria, sau purtand dedicatii ale acesteia, carti din biblioteca Regelui Ferdinand cu cifrele regale, albume de familie, corespondenta. Nu va lipsi "Constitutia din 1923", in original, purtand semnaturile membrilor Guvernului.
Vernisajul are loc la orele 14.00, expozitia - organizata impreuna cu Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I", Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National Filatelic si Arhivele Nationale ale Romaniei - fiind dedicata comemorarii a 80 de ani de la moartea regelui Ferdinand (iulie 1927). Expozitia va fi deschisa pana pe 23 iunie.
Tot in cadrul Colocviului National se va desfasura, incepand de la orele 18.30, un recital vocal instrumental sustinut de soprana Raluca Oprea, violonista Elena Iordachescu si pianistul Cristian Vais. In program lucrari de: Pucini, Dvorak, Rahmaninov, Ravel, Duparc, Debussy, Poulenc, Piazzola, Cavadia, Grigoriu. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.