Polonia si Cehia se vor opune renuntarii la dreptul de veto in Consiliul de Ministri al Uniunii Europene.

Presedintele polonez, Lech Kaczynski, si presedintele ceh, Vaclav Klaus, au discutat luni adoptarea unei pozitii comune in ceea ce priveste proiectul unei noi Constitutii europene.

Cei doi au cazut de acord sa se opuna introducerii votului majoritar in cele mai multe domenii, asa cum este prevazut in proiectul de tratat european discutat la ora actuala de liderii europeni. Kaczynski si Klaus au declarat ca prefera ca votul majoritar sa ramina doar o modalitate exceptionala de luare a deciziilor, iar dreptul de veto sa poata fi aplicat in continuare de orice guvern in privinta celor mai multe politici europene.

"Unanimitatea ar trebui sa ramina modalitatea dominanta de luare a deciziilor, iar votul majoritar sa fie doar un mecanism secundar", a declarat Lech Kaczynski. Iar Vaclav Klaus a adaugat: "Uniunea Europeana este alcatuita in continuare din state independente. Trebuie sa spunem clar ca exista anumite limite care nu pot fi depasite".

Cel mai recent proiect de tratat european propune ca deciziile Consiliilor de Ministri sa fie luate prin majoritate si nu prin unanimitate, ca pina acum, pentru a se eficientiza procesul decizional. In schimb, tari precum Polonia si Cehia se tem ca, in acest mod, statele mai putin importante sau mai mici vor putea fi ignorate din cauza ca nu isi mai pot exercita dreptul de veto.

Cei doi sefi de stat au comentat ca isi doresc o Constitutie europeana cit mai "subtire". In acest mod, s-ar evita crearea unui superstat european in care libertatea si democratia statelor membre sa dispara.

Mai multe guverne UE se opun unei Constitutii europene puternice. Francezii si olandezii au respins deja prin referendum un proiect de Constitutie, iar guvernele lor sint interesate sa prezinte electoratelor lor o propunere de tratat mai modesta.