DNA a trimis ieri in judecata reprezentanti ai unor organizatii de tineret, pentru deturnarea a 400.000 de euro din bugetul Uniunii Europene.

Ancheta DNA este rezultatul unor investigatii ale Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF), care a urmarit, din 2000 incoace, modul in care sint utilizati banii europeni. Inculpatii sint acuzati ca au folosit documente false pentru a obtine fonduri europene si ca au schimbat destinatia acestora. Capul „retelei" este Claudiu Oteleanu, presedintele Federatiei Judetene a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret (FJT) Brasov, al Asociatiei Tinerilor Ziaristi (ATZ), al Asociatiei pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana (ADDIE). Au fost trimisi in judecata si Anca Pepelea, presedinte al Ligii pentru Apararea Drepturilor celor Tineri (LADT), Ion Lungeanu, Mihaela Streteanu si Gheorghe Ciurila. Ultimii, reprezentanti ai unor societati comerciale, le-ar fi oferit liderilor ONG-urilor chitante si facturi false pentru a acoperi deturnarea de fonduri.

Fondurile nerambursabile au fost acordate de UE, prin Comunitatile Europene, in cadrul Programului de actiune comunitara YOUTH (Tineret) dedicat domeniului „Educatie, Training si Tineret". Institutia raspunzatoare in Romania pentru aplicarea programului si gestionarea fondurilor este Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT). Proiectele depuse de sase organizatii nonguvernamentale (Federatia Judeteana a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret, Liga pentru Apararea Drepturilor celor Tineri, Asociatia Tinerilor Ziaristi, Asociatia „Fluierasul", Asociatia pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana, Societatea Culturala BrAnt SF Promotion) pentru a obtine finantare europeana aveau ca obiective principale realizarea unor schimburi de experienta intre tineri din Uniunea Europeana, Romania si alte tari candidate la UE, pe teme diverse.

Intre anii 2003 si 2005, Oteleanu, Pepelea si Lungeanu au prezentat la ANSIT liste de participanti, diagrame de cazare si fise de pontaj fictive. De pilda, tinerii din afara UE, mentionati de reprezentantii ONG-urilor pe listele de participanti, n-au vizitat Romania. Cel putin asa sustin registrele vamale. In ceea ce priveste participarea tinerilor romani, acestia le-au declarat anchetatorilor ca nu au participat la aceste proiecte. Contactat de Cotidianul, Claudiu Oteleanu sustine ca este nevinovat si ca si acum deruleaza astfel de proiecte. El a precizat ca ANSIT ii este datoare cu circa 270.000 de euro pentru activitatile din 2005. „Pina nu vad rechizitoriul, nu pot sa fac vreun comentariu mai precis referitor la acest caz", ne-a declarat Oteleanu.