Liberalii vor analiza astazi in Delegatia Permanenta esecul de la referendum si consecintele politice ale acestuia.

Asaltati de stiri alarmante - disponibilitatea PSD de a intra la guvernare, anuntul facut de PC in sprijinul unei eventuale motiuni de cenzura la adresa Guvernului -, liberalii au evitat sa faca speculatii, in asteptarea Delegatiei Permanente de astazi, care va lua o decizie adecvata situatiei politice.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a precizat ieri ca „nu comenteaza" nici o informatie venita dinspre PSD. Liderul grupului liberal din Senat, Puiu Hasotti, a repetat ieri ca „niciodata nu s-a pus problema unei aliante la guvernare cu PSD si nici nu se va pune". Solicitat sa comenteze o declaratie a liderului PSD, Mircea Geoana, care spunea ca este necesara crearea unei „majoritati transparente" si intrebat daca ar putea fi vorba de incheierea unui acord privind sustinerea in Parlament a legilor, liderul liberal a declarat ca „peste 90% dintre legi, fie ale Guvernului, fie ale Parlamentului, sint votate de toti, nu au conotatie politica si nu se pune problema incheierii unui acord".

In eventualitatea formarii unui guvern PSD-PD, PNL trece in opozitie. „Ne intoarcem cu 15 ani in urma, la relatia partide de dreapta si de stinga", a declarat Hasotti. Senatorul liberal a spus ca „s-a asteptat" la apropierea dintre PSD si PD: „Am in vedere identitatea istorica a celor doua partide, originea lor comuna - FSN, si tinind cont ca metamorfozarea PD in partid popular este una declarativa si falsa". El a adaugat ca, de fapt, 3/4 dintre membrii PD au fost colegi cu Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu si Octav Cozminca. „Minerii au fost chemati de Iliescu, adusi de Basescu si eu am fost fugarit in Piata Universitatii", a spus Puiu Hasotti.

Grupul de Dialog Liberal, condus de Viorel Catarama, s-a adaugat ieri situatiei, cu o scrisoare adresata Delegatiei Permanente a PNL, in care propune reconcilierea cu Traian Basescu, refacerea Aliantei D.A., formarea unui guvern PNL-PD si fuziunea PNL-PLD. „Domnul Catarama are idei, dar nu foarte multe si nu foarte sustenabile pentru PNL. PD a rupt Alianta, declarind ca va participa separat la alegerile pentru Parlamentul European, iar cu domnul Traian Basescu nu putem discuta decit in termenii si in matricea constitutionala", a declarat in replica vicepresedintele PNL, Norica Nicolai, pentru MEDIAFAX. In ianuarie 2006, GDL a sustinut necesitatea unui congres extraordinar PNL si a cerut demisia lui Tariceanu de la sefia partidului.

PRM vrea guvern de uniune nationala PRM considera ca singura solutie pentru situatia actuala ar fi formarea unui guvern de uniune nationala, fara UDMR, guvern care sa pregateasca alegerile anticipate, a declarat ieri, pentru MEDIAFAX, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. Liderul PRM a spus ca este prematur sa se pronunte asupra unei eventuale motiuni de cenzura initiate de PSD. „Este prematur sa spunem ca sustinem o motiune de cenzura, pina cind PSD nu-si face curatenie si pina nu vedem care sint motivele pentru care Mircea Geoana a tradat. Pina nu ne lamurim ce joc extern s-a facut, nu marsam la asa ceva", a opinat Vadim Tudor.