Basescu n-are scuza pentru limbajul folosit. Pe de alta parte, replici folosite in spatiul intim, intr-o discutie personala, nu trebuiau sa ajunga in spatiul public.

Ce s-ar intimpla daca am pune un reportofon timp de cinci minute in casa unui roman ales la intimplare? Ne-am ingrozi, evident. Reflexul lingvistic rasist sau sexist este omniprezent in discursul intim al romanilor. Din pacate, vorbele lui Basescu au fost extrem de reprezentative si pentru cei care l-au votat, si pentru aceia care nu l-au votat. Ura pentru „tiganesc" este fireasca la romani, vine dintr-o lipsa de cod etic in acceptarea altor rase, altor nationalitati. Doua aspecte deranjeaza in toata aceasta discutie mult umflata despre un incident minor. Pentru ca e clar ca evenimentul a devenit singura arma de aparare a antibasescienilor complet derutati de propria prostie, cea a suspendarii. Nu intimplator, peste noapte, televiziunile lui Voiculescu au devenit baricadele corectitudinii politice.

In primul rind, ar fi cazul sa discutam conditiile acelei afirmatii prostesti. In spatiul intim! Fie el si presedinte, are dreptul la prostie si cruzime cind discuta in masina cu sotia. Al doilea aspect: m-a deranjat teribila explozie de ipocrizie in legatura cu acea formulare dedicata jurnalistei. Ca si cum n-am avea oameni fini, intelectuali, care conoteaza peiorativ „tigania" in texte publicate sau in discursuri. Ca si cum sexismul n-ar fi o plaga omniprezenta in Romania. Ca si cum afirmatiile lui Basescu n-ar fi auzite non-stop in trafic, in magazine sau chiar in institutii. Ca si cum Romania ar fi fost o fortareata a corectitudinii politice si, din-tr-o data, Basescu ar fi spus ceva ce nu s-a mai spus de foarte mult timp.

Aceasta ipocrizie nu face altceva decit sa creasca spaima de corectitudine in relatia cu minoritatile. Un corect tratament al minoritatilor nu se invata decit prin dezbatere si educatie in scoli. Nu faci nimic aplicind pedepse si sanctionind prin intermediul consiliilor antidiscriminare. Sau faci prea putin. Cite din aceste teme sint dezbatute in scoli? De cite ori ati auzit vreun ministru invocind necesitatea discutiilor scolare in jurul unor teme sensibile precum minoritatile sexuale sau nationale?

Furia anti-pasarica si anti-tigan imputit m-a facut sa-mi imaginez o revolta a unei ONG pentru apararea drepturilor animalelor in tarcul de vinatoare al lui Ion Tiriac. Romania e o tara barbara in ce priveste drepturile si grija pentru „celalalt", pentru strain sau minoritar. Daca peste barbarie se adauga si ipocrizie, obtinem un frumos caz de coruptie, de data asta etica.