Ministerul Sanatatii vrea ca toata lumea sa manance paine cu fier. Mai mult, cei care nu vor respecta aceasta cerinta vor fi sanctionati contraventional. Academia Romana indeamna la prudenta in introducerea obligatorie a acestor aditivi.

<
Ministerul Sanatatii vrea ca toata lumea sa manance paine cu fier. Mai mult, cei care nu vor respecta aceasta cerinta vor fi sanctionati contraventional. Academia Romana indeamna la prudenta in introducerea obligatorie a acestor aditivi.


In urma cu un an, in urma unor analize de rutina, am aflat ca am o cantitate de fier dubla decat maxima normala. Dupa luni intregi de regim, am reusit sa aduc fierul din sange la valoarea normala. Plana asupra mea spaima bolilor de ficat, a cancerului si a unor dezechilibre ale organismului pe care cu greu le-as fi indreptat.

Astazi, Ministerul Sanatatii din Romania vrea sa fortifice toate fainurile. Propunerea de hotarare de Guvern precizeaza ca "pe teritoriul Romaniei sunt interzise productia si comercializarea de faina nefortifiata, avand continutul de cenusa, exprimat in procente, raportat la substanta uscata, in intervalul 0,6-0,8, pentru utilizarea pe piata interna in alimentatia omului."


ALEGERI. Motivul invocat de Ministerul Sanatatii pentru introducerea fortifierii universale a fainurilor este un studiu realizat intre anii 1991 si 2005 din care reiese ca 59% dintre copii sub 14 ani si 31% dintre femeile cu varste intre 15 si 64 de ani sunt anemici. In acest caz, medicii si patronatele din industria alimentara recomanda adaugarea de fier si acid folic doar in o parte dintre fainuri. Astfel, va cumpara produse de morarit si panificatie fortifiate doar acea parte a populatiei cu carente de fier. In felul acesta se va evita incalcarea drepturilor consumatorilor de a alege ceea ce mananca. Aceasta metoda de fortifiere voluntara este folosita in toate tarile din Europa.   


STUDII. Profesorul Constantin Ionescu-Targoviste, directorul Institutului de Diabet "N.C. Paulescu", spune ca "metoda de fortifiere universala a fainurilor cu diferiti nutrienti a fost o practica utilizata in secolul trecut, principala motivatie a utilizarii fierului fiind prevalenta mare a anemiei." Atunci nu existau suficiente metode pentru a depista daca fierul are si efecte negative asupra organismului.
In ultimii zece ani, insa studiile efectuate in diferite tari ale lumii au stabilit o relatie directa intre cantitatea mai mare de fier din organism si patologia metabolica: obezitate, diabet de tip 2, sindrom metabolic, hipertensiune arteriala, dislipidemie, boli cardiovasculare si unele neoplazii. O parte dintre aceste boli se transmit genetic, astfel incat si generatiile urmatoare vor avea de suferit de pe urma masurii de fortifiere universala. Aceste efecte au facut ca in Suedia sa fie chiar interzisa fortifiera fainurilor, pentru ca numarul canecerelor hepatice si a tul-burarilor metabolice crescuse ingrijorator.
Profesorul Ionescu-Targoviste spune ca inainte de a adopta o astfel de hotarare Guvernul ar trebui sa efectueze un "screening clinic si biochimic reprezentativ pentru tara noastra, care sa arate tulburarile existente in randul populatiei. 


HOTARARE. La noi insa, nefolosirea fainurilor fortificate s-ar putea transforma in contraventii. In capitolul IV din propunerea de Hotarare de Urgenta "Sanctiuni" se precizeaza: "Urmatoarele fapte constituie contraventii: a) comercializarea pe piata interna, pentru consum uman, a fainii avand continutul de cenusa, exprimat in procente, raportat la substanta uscata, in intervalul 0,6-0,8, sub forma nefortifiata sau a fainii fortifiate cu un continut de fier si acid folic neconform cu prevederile normelor tehnice b) utilizarea pentru fabricarea de produse destinate pietei interne, pentru consum uman, a fainii avand continutul de cenusa, exprimat in procente, raportat la substanta uscata, in intervalul 0,6-0,8, sub forma nefortifiata sau a fainii fortifiate cu un continut de fier si acid folic neconforme cu prevederile normelor tehnice."


ECONOMIC. Fortifierea universala a fainurilor ar avea efecte majore si in plan economic, pentru ca, daca aceasta masura ar intra in vigoare la 1 ianuarie 2008, asa cum s-a propus, toate morile din tara ar trebui sa isi schimbe utilajele. In felul acesta, pentru a amortiza investitiile, producatorii vor fi nevoiti sa creasca preturile. Produsele de morarit si panificatie vor fi in felul acesta mult mai scumpe.
Daca noi vom scoate mai multi bani din buzunare pentru paine, cei care vor aproviziona fabricile cu fier si acid folic vor avea profituri enorme de pe urma anemiei poporului roman.



PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.