Trofeul din argint masiv al Cupei Romaniei, confectionat de un manufacturier din Germania si donat de fostul tenisman federatiei, nu are polita de asigurare.

Pentru prima data dupa Revolutie si pentru a treia oara in istorie, finala Cupei Romaniei - Timisoreana se va juca in afara Bucurestiului, la Timisoara, unde de altfel s-a disputat si prima finala din istorie. Inca de luni seara, trofeul celei de-a doua competitii interne, care va fi disputat simbata de Rapid si Poli Timisoara, a ajuns in capitala Banatului, in stricta grija a Consiliului Local Timis. Ceea ce reprezinta de fapt singura garantie a securitatii trofeului, in lipsa unei polite de asigurare a cupei din argint masiv, care cintareste 12 kilograme, prelucrata manual de un bijutier din Germania. „Stati linistiti, e pe miini sigure", considera directorul general al Federatiei Romane de Fotbal (FRF), Ionut Lupescu, aflat ieri la Atena pentru finala Ligii Campionilor. Chiar daca a doua competitie interna are o virsta respectabila de 74 de ani, trofeul dateaza abia din 2001, cind a fost donat federatiei de fostul presedinte al Comitetului Olimpic Roman Ion Tiriac, intrucit fosta cupa ramasese fara capac, pierdut de dinamovisti ca urmare a bucuriei cistigarii competitiei.

Disparitia trofeelor este o realitate in rindul unora dintre cele mai importante cluburi din Liga I. Cupe interne si internationale si-au pierdut urma de-a lungul timpului din vitrinele Stelei, Universitatii Craiova sau Politehnicii Timisoara. Banatenii reclama disparitia mai multor trofee, printre care si Cupa Romaniei cistigata in anii ’80, in 1998, cind omul de afaceri Eugen Seracin preluase echipa. A fost sesizata si politia, insa nimeni nu a dat de urma trofeelor pina in prezent. Aceeasi situatie se intilneste si la Universitatea Craiova, detinatoare a patru titluri interne si cistigatoare a sase Cupe ale Romaniei. Nici unul dintre aceste trofee nu se mai gaseste in vitrina clubului, intrucit au disparut in perioada in care s-au tot schimbat finantatorii echipei. O parte a cupelor ar putea fi la fostii antrenori sau oameni de la club, inclusiv la suporteri. Nici Steaua nu mai are o vitrina cu trofee, in schimb, cea mai importanta cupa a fotbalului romanesc, Cupa Campionilor Europeni, s-a aflat, in replica, pe seiful finantatorului Gigi Becali.

Cupa Mondiala, furata de doua ori Nici Cupa Mondiala nu a fost lipsita de probleme in legatura cu cupa destinata invingatorilor. Trofeul Jules Rimet a disparut pentru prima data cu citeva luni inainte de turneul final din Anglia 1966, fiind furat dintr-o expozitie londoneza. A fost descoperit o saptamina mai tirziu de un ciine Pickles intr-un parc din sudul Londrei, infasurat in ziar. Patru ani mai tirziu, cupa a disparut, dupa ce intrase definitiv in posesia Braziliei, dupa cea de-a treia victorie finala, la editia din 1970.