La doar doi ani de la finala de la Istanbul, „rossonerii" si „cormoranii" cauta cel mai rivnit trofeu european la Atena, in ultimul act al Champions League.

Miracolul italian anima din nou spiritul unei finale. La mai putin de un an de la cucerirea de catre Italia a titlului mondial, in plin scandal al meciurilor trucate, AC Milan joaca pentru cucerirea UEFA Champions League, desi acum noua luni era amenintata cu retrogradarea in Serie B. Finala din aceasta seara, de la Atena (ora 21.45, in direct la PRO TV), este aceeasi de acum doi ani, la Istanbul, iar cel mai aproape de conjunctura din 2005 este adversara echipei AC Milan, FC Liverpool, care atunci, ca si acum, a avut un parcurs modest in Premier League.In timp, distributiile nu au suferit modificari majore, doar ca brazilianul Kaka a avut unele explozii care i-au ridicat cota de piata peste cea a compatriotului sau, Ronaldinho. De altfel, ajungerea rossonerilor in a opta finala de Liga Campionilor din ultimii 20 de ani are o importanta componenta juvenila (comparativ cu media de virsta a lotului), sud-americanul in virsta de 25 de ani eliminind practic in semifinale pe Manchester United, careia i-a marcat doua goluri pe Old Trafford si unul pe San Siro. Orice minge primita de Kaka la mijlocul terenului este un potential gol daca brazilianul are culoar spre poarta adversa, iar de aceste spatii libere se ingrijesc Pirlo si Seedorf, jucatorii pe care Rafa Benitez, antrenorul „cormoranilor", incearca sa-i blocheze. Desi sint printre marile cluburi ale Europei, ambele fac parte din categoria celor care nu risipesc banii pe fereastra, aceasta cumpatare imbinindu-se cu pronuntate accente conservatoriste. Paolo Maldini va mai juca un an pentru Milan, desi are 38 de ani, iar Steven Gerrard nu e dispus sa plece de la Liverpool, cu toate ca ar cistiga milioane de euro in plus in alta parte. In plus, doar cinci dintre titularii finalei din 2005 (AC Milan - Crespo, Sevcenko, Jaap Stam; Liverpool – Milan Baros, Djimi Traore) nu se mai regasc in loturile actuale, restul actorilor de atunci urmind sa se reuneasca din nou in jurul scenei europene.

Cu toate ca au trecut doi ani de cind Liverpool a cistigat trofeul, amintirile sint inca vii. „Nu voi uita niciodata zimbetul ironic al lui Gattuso, cind Milan ne conducea cu 3-0", spune Gerrard, motorul si sufletul lui Liverpool, caruia inca nu i s-a stins dorinta de a se razbuna din nou pe acea bucurie rautacioasa. Meciul va fi arbitrat de un neamt cu stil englezesc, Herbert Fandel, care nu se lasa impresionat de atmosfera din tribune sau de personalitatea jucatorilor si are tendinta de a ramine in spatele actiunilor.