Clubul Roman de Presa a decis sa propuna tuturor trusturilor de presa un boicot audiovizual la adresa presedintelui Basescu pentru ziua de joi, iar vineri, pentru presa scrisa.

Conducerea CRP a decis sa se solidarizeze cu jurnalista Andreea Pana si sa-l boicoteze pe presedintele Traian Basescu: nici o televiziune sau post de radio sa nu mai difuzeze nici o stire despre acesta joi, in ziua in care urmeaza sa-si reia postul de presedinte la Cotroceni, iar a doua zi, nici un ziar sa nu tipareasca in paginile sale vreun articol despre acest eveniment. „CRP va recomanda embargo in legatura cu tot ce va declara presedintele Traian Basescu, deoarece consideram ca deposedarea de telefonul mobil a respectivei ziariste inseamna exact privarea ascultatorilor si telespectatorilor de informatie", a declarat presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu. „S-a mai discutat si despre posibilitatea unui gest simbolic al celor care au camere, aparate foto si telefoane mobile, pe care sa le depuna pentru un timp precizat la Cotroceni in ziua respectiva (joi, 24 mai - n.r.) la picioarele presedintelui, in semn de protest fata de deposedarea colegei lor de scula cu care isi cistiga piinea. E un gest uman, un gest de breasla al ziaristilor de teren, al celor din linia intii, care, de multe ori, sint pusi in situatii foarte dificile", a declarat Cristian Tudor Popescu, citat de NewsIn.

Mai mult, Cristian Tudor Popescu a precizat ca va fi depusa o plingere penala impotriva presedintelui Traian Basescu, pentru ca a insultat-o pe jurnalista de la Antena 3. „Pozitia comuna a CRP a fost ingrijorarea tuturor membrilor in legatura cu consecintele unui astfel de act. Ne ingrijoram fata de ceea ce ar putea urma daca presedintele actioneaza astfel asupra unei jurnaliste, la ce ne putem astepta de la alti «bisniti-meni», personaje publice mai mult sau mai putin dubioase, care au antecedente in materie de agresare de jurnalisti si care vor considera ca s-a dat liber acum, daca presedintele face asa ceva", a mai declarat presedintele Clubului Roman de Presa pentru NewsIn.

Reactiile de ieri ale conducerii CRP au fost luate in urma incidentului petrecut simbata, intr-un supermarket din Baneasa, cind presedintele Basescu i-a smuls telefonul din mina jurnalistei de la Antena 3. Basescu i s-a adresat Andreei Pana cu urmatoarea replica: „Mai, pasarica, tu nu ai treaba astazi?", apoi, intr-o discutie cu sotia sa, a spus despre respectiva jurnalista: „Cit era de agresiva tiganca asta imputita".

Doua trusturi de presa, Intact si MediaPro, vor da curs indemnului CRP si il vor boicota pe Basescu. „Decizia CRP ma bucura in mod sincer. Noi o vom respecta. Incidentul petrecut colegei noastre mi-a produs un sentiment de revolta. Boicotul e un gest de solidaritate de breasla si mi se pare un mod potrivit de a raspunde gestului facut de presedintele Basescu", ne-a declarat Mihai Gadea, director general al Antenei 2 si realizatorul emisiunii „Sinteza Zilei" de pe Antena 3. Intrebat daca invitatul sau Valentin Stan se va putea abtine sa nu pomeneasca nici un cuvint despre Traian Basescu, Gadea a precizat: „Domnul Stan este invitat o singura data pe saptamina la emisiunea «Sinteza Zilei». Deoarece a fost aseara (luni seara - n.r.), nu cred ca o sa mai fie invitat saptamina aceasta". Vlad Petreanu, director editorial Antena 3, ne-a declarat: „Inclin spre a da curs acestui boicot audiovizual, dar ma voi consulta si cu colegii mei. Decizia CRP reprezinta un semnal de ingrijorare la adresa comportamentului presedintelui Basescu".

Din partea grupului MediaPro, Maria Apostol, PR-ul trustului, a precizat: „Sintem membri ai CRP si grupul MediaPro va respecta acest boicot audiovizual".

Ziarul „Ziua" il va boicota vineri pe presedintele Basescu. „Mi se pare o decizie corecta. Grupul Ziua va respecta decizia CRP. Sper sa o respecte si «trompetele» lui Basescu din presa scrisa. Am luat act de protestul Organizatiei Internationale a Ziaristilor referitor la declaratiile rasiste ale presedintelui Basescu, iar acum astept si reactiile celorlalte organizatii de breasla. Ii felicit pe cei care l-au ales pentru a doua oara pe Traian Basescu sa-i reprezinte pe cetatenii Romaniei", ne-a declarat Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului „Ziua".

Realitatea TV nu va da curs indemnului conducerii CRP. Printr-un comunicat, conducerea postului de stiri a facut urmatoarele precizari: „Realitatea TV considera inacceptabil gestul presedintelui Traian Basescu. In cazul jurnalistei Andreea Pana se declara solidara cu atitudinea Clubului Roman de Presa. Prin votul exprimat astazi in Consiliul de Onoare al CRP, Realitatea TV apreciaza ca indreptatita actiunea Clubului de a depune plingere penala impotriva lui Traian Basescu. In acelasi timp, Realitatea TV sustine necesitatea unui protest al breslei in acest caz, insa recomandarea CRP de a boicota total, timp de 24 de ore, activitatea presedintelui contrazice fundamental filosofia editoriala a RTV". „Realitatea TV este o investitie privata care face un serviciu public de informare corecta a telespectatorilor, conform regulilor jurnalistice. (...) Realitatea TV nu-si subordoneaza discursul nici unui partid, nici unei organizatii sau persoane, nici macar patronatului, care nu poate angaja postul in dispute personale, financiare, economice sau politice", declara conducerea RTV.

Andreea Pana nu depune plingere Vlad Petreanu, directorul editorial al Antenei 3 si seful Andreei Pana, ne-a declarat ieri ca jurnalista nu va depune plingere penala impotriva presedintelui Traian Basescu, nici pentru faptul ca i-a smuls telefonul din mina, nici pentru faptul ca i-a zis „tiganca imputita". Imediat dupa incident, presedintele Basescu i-a trimis jurnalistei Andreea Pana un buchet de flori si o carte de vizita in care a cerut scuze personal.

Scandalul a facut inconjurul lumii Presa internationala a relatat luni si marti despre replicile presedintelui Traian Basescu in dialogul cu ziarista Andreea Pana. „Abia confirmat in functie, presedintele Romaniei, Traian Basescu, este acuzat de rasism", scrie cotidianul german „Berliner Zeitung". Sub titlul „Tiganca imputita", „Frankfurter Rundschau" descrie scena dintre jurnalista si presedinte, mentionind ca acesta a fost nevoit sa ceara scuze printr-un comunicat de presa, care nu a impresionat opinia publica. „Financial Times Deutschland" remarca faptul ca politicianul populist Traian Basescu are un limbaj grosolan, iar editia londoneza „Financial Times" aminteste temperamentul sau exploziv, in timp ce ziarul austriac „Die Presse" scrie ca Basescu e cunoscut, la fel de mult, pentru lupta anticoruptie ca si pentru „stilul sau nediplomatic si provocator". (S.M.)Inregistrarea integrala a momentului de dupa ce Traian Basescu ii ia telefonul jurnalistei