Informaticienii clujeni au creat si intretin un site cu informatii despre 20 de milioane de proprietati imobiliare din SUA.

Americanul Matthew Haines a creat o afacere dintr-un site cu informatii complete despre piata imobiliara din SUA, in special din New York. Baza de date cuprinde peste 20 de milioane de proprietati si este administrata de tineri romani. Compania Property Shark, infiintata acum patru ani in SUA, are doua birouri: unul in Brooklyn (partea de marketing si vinzari) si unul in Cluj (soft si web development, deschis anul trecut).

„Am angajat prin Internet un student la Universitatea Tehnica de aici. Era foarte bun, asa ca am decis ca vreau mai multi tineri asa de buni si am venit la Cluj", explica Matthew. Echipa clujeana este tinara, formata din 28 de angajati. „Imi propun sa cresc «sefi» aici. Am in SUA un partener care conduce lucrurile, dar e dificil sa fim pe doua continente cu fus orar diferit", marturiseste el. Tinerii pe care ii angajeaza trec prin teste dure: un examen tehnic, care le pune la incercare pregatirea, dar si un interviu. „La interviuri participa si unii dintre angajati. Nu iau pe nimeni daca echipa nu il place", spune seful.

Cristiana Borda este unul dintre primii angajati ai biroului, absolventa de Telecomunicatii, la Universitatea Tehnica din Cluj. „Am dat un test dur, in doua parti, tehnic, plus un interviu. Initial, am centralizat datele referitoare la taxele care se aplica cladirilor din New York. Raspunderea este mare, pentru ca tot ce avem noi in baza de date trebuie sa corespunda cu datele guvernamentale ale SUA", explica ea. Adina Dumitru lucreaza de patru luni la Property Shark, pe partea de web development. Este absolventa a Facultatii de Informatica din cadrul UBB Cluj. Ea se ocupa de realizarea unei sectiuni noi, cu cele mai ieftine apartamente din New York. „Am luat din baza de date apartamentele in functie de pret si le-am ales pe primele 15 cele mai ieftine, pentru fiecare zona. Am creat un cimp pentru comentarii, ca sa avem feed-back. Daca apare o proprietate mai ieftina ori se vinde una si noi inca nu stim, ne pot scrie, ca sa fim mereu in pas cu informatia reala", explica Adina.

Serviciile oferite de Property Skark sint cautate mai ales de investitori, arhitecti, evaluatori, ingineri si agenti imobiliari. „Cind am infiintat site-ul www.propertyshark.com, agentii imobiliari ne-au urit cel mai tare. Ei detineau aceste informatii si nu publicul, asa ca au plins cel mai mult. Dar tot ei au devenit cei mai buni clienti", isi aminteste Matthew. Serviciile site-ului costa intre 20 si 700 de dolari pe an. Insa oricine are dreptul la sase vizionari gratuite pe zi. Property Shark ofera toate informatiile posibile despre o cladire ori o casa: pret, ipoteci, taxe, harti, localizare, fotografii vechi si noi, fosti sau actuali proprietari, „harta burlacilor", informatii despre riscul de toxicitate din zona, despre distributia demografica in functie de rasa, orientare religioasa sau despre problemele cladirilor (cu instalatiile, sobolanii, riscul de inundatii si multe altele).

Cheia succesului: informatiile publice Una dintre particularitatile site-ului este „harta burlacilor". „Avem harti care arata in ce zona locuiesc persoanele singure. Este un serviciu accesat foarte mult de femei", se amuza Matthew. Pe site, o cladire este radiografiata din toate punctele de vedere posibile. „Obtinem informatiile din statistici oficiale: de la administratia orasului, apoi de la cea a regiunii, de la a statului si, in final, de la cea utilizata si supervizata de administratia SUA", explica managerul. Cum obtine compania aceste date? Simplu, spune Matthew: le solicita in baza legii privind informatiile publice.