Societatea de Cultura Macedo-Romana a emis un comunicat in care ia atitudine impotriva aromanilor ce sustin ca nu sunt romani, ci o minoritate nationala romanica distincta, deosebita prin limba si cultura de natiunea romana. Ei acuza statul roman de
Societatea de Cultura Macedo-Romana a emis un comunicat in care ia atitudine impotriva aromanilor ce sustin ca nu sunt romani, ci o minoritate nationala romanica distincta, deosebita prin limba si cultura de natiunea romana. Ei acuza statul roman de politici asimilationiste, prin care aromanii au fost obligati sa se romanizeze.

Sacrificand adevaruri istorice unor conjuncturi de moment - se spune in comunicat -, cetateni si fosti cetateni romani de origine aromaneasca, grupati in asociatii neguvernamentale, in tara si peste hotare, au devenit astazi promotorii ideii potrivit careia aromanii ar constitui, chiar si in Romania, o minoritate nationala romanica distincta, deosebita prin limba si cultura de natiunea romana. Ei au ajuns chiar sa incrimineze statul roman pentru pretinsa lui vina de a fi incercat sa-i asimileze silnic pe aromani, in speta de a-i fi romanizat pe inaintasii lor, multi fosti bursieri ai scolilor romanesti din Balcani si colonisti beneficiari ai improprietaririi din Cadrilater. Ei au decis sa instituie si o zi nationala a aromanilor, ziua de 23 mai, in care Imperiul Roman a conferit, in anul 1905, aromanilor, prin iradeaua sultanului Abdul Hamid al ll-lea, un statut de relativa autonomie." In continuarea comunicatului semnat de Ion Caramitru, presedintele Societatii de Cultura Macedo-Romana, se aduc argumente in sprijinul ideii ca iradeaua respectiva confirma, de fapt, "calitatea de etnici romani a aromanilor si, pe cale de consecinta, dreptul statului roman de a sustine, de a indruma si de a ocroti direct, prin institutiile sale guvernamentale, dezvoltarea fiintei lor nationale romanesti si legaturile lor speciale cu tara-mama". Alte confirmari istorice ale "identitatii romanesti a aromanilor doritori sa o asume", precizeaza comunicatul, sunt scrisorile oficiale anexate Tratatului de pace de la Bucuresti din august 1913, prin care s-au pus capat razboaielor balcanice, precum si Conventia privind Statutul minoritatilor de dupa primul razboi mondial.
In finalul comunicatului, este iterata ideea ca, "fidela deopotriva obiectivului mentinerii identitatii aromanesti, intereselor vitale ale statului si natiunii romane (...), Societatea de Cultura Macedo-Romana nu va consimti insa niciodata sa submineze in chip nefiresc, de dragul unui factice particularism romanesc, interesat, excesiv si ostentativ, nici unitatea natiunii romane, nici solidaritatea statelor nationale balcanice, nici adevarul despre istoria si graiul aromani, prin invocarea pretinsei emergente a unei noi natiuni romantice, pretutindeni minoritare, aromanesti".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.