Presedintele inca suspendat s-a ales, din partea presei, cu cea mai grava sanctiune posibila. Boicotul. Aprobat pana si de ziarele transformate in flasnete basesciene. Nu stim cum va proceda in plan extern CRP, dar cealalta organizatie importanta, Me
Presedintele inca suspendat s-a ales, din partea presei, cu cea mai grava sanctiune posibila. Boicotul. Aprobat pana si de ziarele transformate in flasnete basesciene. Nu stim cum va proceda in plan extern CRP, dar cealalta organizatie importanta, MediaSind, a transmis cuvenitele semnale de alarma catre trei sute de institutii din lumea intreaga. Prin care li se atrage atentia asupra talhariei savarsite de seful statului roman impotriva unei jurnaliste, fata de care s-a si exprimat in termeni rasisti. Ieri, la o zi dupa depesa MediaSind, Federatia Internationala a Jurnalistilor, care numara circa 500.000 de ziaristi din intreaga lume, s-a autosesizat, protestand impotriva gestului lui Basescu. Dar ce folos? Intre timp, aplaudat de fanii sai, acesta se pregateste sa revina la Cotroceni. Desi, cat timp a fost suspendat si lipsit de imunitate, a comis in public o talharie. Si, atentie, vorbim de singurul presedinte din istoria acestei tari care, in interiorul unui mandat, a fost ales, practic, de doua ori. E adevarat, doar de mai putin de o treime din electorat. Prima data a fost sustinut de o coalitie de partide. Cum ar fi un vot pe liste, dar cu un singur candidat. A doua oara, acum, cu ocazia referendumului, putem afirma ca Basescu a fost ales intr-un sistem uninominal. Atat timp cat cele cinci partide care l-au suspendat nu au facut mare lucru pentru a-si mobiliza electoratul impotriva lui. Se intoarce la Cotroceni dupa un vot "la liber". Ei bine, in acest editorial ma voi referi la votul uninominal.
Trecerea la sistemul uninominal - desigur, intr-o varianta inteligenta, convenita de partide si nu dupa o reteta usuratic fabricata la Cotroceni - este solicitata de mai multi ani de catre partidele de dreapta, in special de cel liberal. Cu mai multi ani in urma, chiar Basescu a fost cel care s-a opus vehement impreuna, fireste, cu PD. Cred ca trebuie luata in considerare urmatoarea oportunitate. In toamna acestui an, va trebui sa organizam alegeri pentru Parlamentul European. Acest eveniment ar putea fi proba de foc a sistemului uninominal. Vom vedea cum reactioneaza romanii in absenta votului pe liste. Daca va iesi bine, in functie de circumstantele in care se va desfasura intreaga procedura, vom putea sti cum trebuie elaborata legea privind schimbarea sistemului de vot pentru alegerile din 2008. Va fi o proba de curaj, de inteligenta si de maturitate pentru toate partidele politice. Pana la urma, un proiect comun, chiar daca el a fost clamat, in gura mare si insistent, de Basescu. Este, pana la un punct, de inteles ca el doreste sa confiste si aceasta initiativa democratica. In folos propriu. Cum a facut si in cazul condamnarii comunismului.
Dar, atentie, experimentul propus initial de catre liberalul Norica Nicolai - pe care, iata, il sustin si eu - prezinta si un grad de risc. Ce ne vom face daca cetatenii acestei tari vor vota, prin sistemul uninominal, indivizi de teapa lui Traian Basescu? Care sa se duca in Parlamentul European si sa promoveze acolo, intr-un limbaj colorat si violent, idei extremiste, xenofobe sau chiar rasiste? Unde vom ajunge, daca nu vom sti cum sa procedam cu acest instrument sofisticat al alegerilor uninominale? Cum spuneam, daca Parlamentul adopta, intr-un termen rezonabil, o lege in acest sens, partidele si organizatiile societatii civile au toate sansele sa-l poata preveni pe cetatean asupra riscurilor care ar decurge din repetarea circului de la 19 mai. Si, in fine, daca nu vor avea succes, aceleasi partide vor putea lua decizia - corecta, sub aspect politic - de a mai astepta. Pentru a nu promova, in viitorul Parlament al tarii, numai false valori. Golani populari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.