Astazi este Ziua Nationala a Aromanilor, care incearca de citiva ani sa fie recunoscuti ca minoritate.Imagine de la spectacolul de anultrecut de la Ziua Nationala a Aromanilor. Comunitatea Aromana din Romania isi sarbatoreste astazi Ziua Nationala, care va debuta cu un miting in Piata Victoriei, in fata cladirii Guvernului. Tase Stamule, presedintele Consiliului Tinerilor Aromani, spune ca „vor veni in jur de 2.500 de participanti din toata tara". „Manifestarea are o dubla semnificatie, deoarece aniversam 102 ani de la recunoasterea oficiala a aromanilor ca popor distinct in spatiul balcanic", spune Florentina Costea, secretarul general al Asociatiei Aromanilor. Dupa miting, aromanii se vor intruni la Parlament pentru „a adopta o hotarire care va notifica toate institutiile europene in legatura cu nerecunoasterea statutului de minoritate nationala a aromanilor. „E vremea ca aromanii din Romania sa se bucure de drepturile garantate de legile tarii noastre si de normele europene pentru toate minoritatile nationale: dreptul la identitate proprie, dreptul de a pastra, de a studia si de a cultiva limba materna si obiceiurile. Din pacate, in acest moment, cultura aromanilor este doar tolerata, nu se bucura de sprijinul institutional pe care statul nostru s-a angajat sa-l asigure minoritatilor nationale, drept consacrat in Constitutie, in documentele europene si in viata de zi cu zi a societatii dupa 1990. Comunitatea aromana din Romania isi reafirma dorinta ca aromanii sa fie inregistrati de jure drept minoritate nationala si ca limba aromana sa fie limba de comunicare in biserica si in scoala", explica secretarul general al Asociatiei Aromanilor. In Romania traiesc aproximativ 26.500 de aromani, dintre care doar 1.300 sint vorbitori de limba materna, asa cum arata si ultimul recensamint din 2002. In Asociatie sint inscrisi 6.800 de aromani, care au virste de peste 16 ani. „Sintem analfabeti in propria limba. Vrem ca limba noastra sa se predea in scolile unde sint elevi aromani, iar acest lucru se poate rezolva cu un simplu ordin de ministru al Educatiei", spunea Costica Canacheu, deputat si presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Aromanilor.

Gigi Becali, presedintele PNG. Gheorghe Hagi. Printre aromanii contemporani se afla Gica Hagi, Gigi Becali, Dan Drosu Saguna, Matilda Caragiu, Ion Caramitru, Dan Pita, iar printre de altadata se numara Dimitrie Bolintineanu, Heliade Radulescu, Anton Pann, Alexandru Odobescu, Gala Galaction.

Pe de alta parte, Ion Caramitru, presedintele Societatii de Cultura Macedo-Romana, reclama iesirea in strada a aromanilor ca fiind „o mare porcarie". „Este un fals grosolan. Eu sint impotriva acestui miting. La mijloc este un interes material si politic venit din afara. Pe linga faptul ca este neconstitutional, mai este si manipulator. Ei sint un ONG constituit acum trei-patru ani si vin acum sa rescrie istoria", acuza Ion Caramitru. Pentru presedintele Societatii Macedo-Romane, aromana este un dialect al limbii romane.

Dan Drosu Saguna, presedinteleCurtii de Conturi. Dan Pita, regizor. Populatia cu cele mai multe denumiri Aromani, macedoni, macedo-romani, macedovlahi, tintari, eleno-vlahi, vlahoi, ciobani sint doar citeva denumiri ale aromanilor in Balcani. De exemplu, in sudul Albaniei li se spune rrmani, morovlahi in Muntenegru, iar mavrovlahi in Grecia. In cartile de istorie, aromanii sint pomeniti ca vlahi. Poetul si avocatul George Vrana recunoaste ca exista contradictii asupra originii lor. "Unii spun ca limba noastra este un dialect al limbii romane, altii ca este o limba de sine statatoare", spune George Vrana.