O noapte la prins hoti, o noapte sub lumina reflectoarelor. Acestea sint coordonatele sub care isi fac meseria doi politisti moldoveni, unul manechin, altul rocker.

Mircea Rusu este politist in Tecuci de 16 ani si in paralel face modelling, apare in spoturi publicitare si videoclipuri. Pe uniforma bleumarin de politist se distinge in partea stinga ecusonul „inspector principal". Insa inelul din zirconiu de linga verigheta ii tradeaza celebritatea din lumea stralucitoare a modei.

A intrat in politie in 1991, la circulatie, pe cind avea 21 de ani. Un an mai tirziu a inceput cursurile Facultatii de Drept din Bacau, iar in 2001 si-a dat licenta in drept administrativ la Academia de Politie din Bucuresti. Din ’96 pina in 2002 a fost subofiter la anchete penale in Tecuci, dupa care a fost incadrat drept locotenent si numit in functia de sef birou politie in comuna galateana Brahasesti. „Din 8.800 de locuitori ai localitatii, 50-60% erau romi. M-am confruntat cu peste 100 de dosare de furt de energie", spune politistul.

Mircea Rusu si-a inceput cariera de model in 2000, cind l-a cunoscut pe Catalin Botezatu. Expresivitatea fetei, alura dura si inaltimea impresionanta (1,95 m) l-au facut pe creatorul de moda sa-l remarce pe politistul tecucean si i-a sugerat ca, daca ar slabi, ar putea fi model. Din cele 128 de kilograme, fostul handbalist de performanta a dat jos 34. Prima prezentare a avut loc la Callatis. „Am prezentat chiloti tanga, boxeri, maiouri. Am avut trac. Ma temeam sa nu ma fac de ris in fata a mii de oameni", povesteste Mircea.

A urmat un contract de exclusivitate pe trei ani cu agentia de modele MRA. A fost imaginea Porsche, Skoda, Touareg, Orange, Seroussi, Gilette, Pfizer, BRD. A jucat in spoturi publicitare la Connex, Amigo, Alexandrion, a facut figuratie in filmul „Callas Forever" al lui Franco Zefirelli si a aparut intr-un videoclip al lui Gheorghe Gheorghiu. Celebritatea i-a adus si propuneri indecente - femei care voiau sa-si petreaca cu el ultima noapte inaintea nuntii - pe care politistul insa le-a refuzat.

Mircea are acum 36 de ani si este ofiter in Tecuci. Desi a fost o trecere brusca pentru el de la politist la model, nu vrea sa renunte la nici una dintre cele doua profesii. „Meseria de politist m-a ajutat mult in cea de model, pentru ca m-a facut corect si ordonat. Stiu ca in seara asta am prezentare, iar in cea de miine sint la prins de hoti de vaci. Trebuie sa fiu odihnit", incheie el.

Botezatu: „Mircea Rusu are zece plus" „Mircea are toate datele unui manechin: musculatura fibrata si inaltime corespunzatoare. Pentru mine el valoreaza foarte mult ca om, pentru ca sint multi care au doar ambalajul si sint zero din punctul de vedere al caracterului. Pe cind Mircea are zece plus la acest capitol", astfel il descrie creatorul de moda Catalin Botezatu pe unul dintre modelele sale preferate.