Fanfaron la MNLR
Azi, la Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane (ora 18.30), va avea loc vizionarea documentarului "Fanfaron Fanfaron" de Cornel Gheorghita. Vorbind despre filmele sale, Irina Mavrodin spunea: "Privind aceste filme, am un intens sentiment cosmic, de solidaritate cu natura si cu omul, atat de fragil si atat de puternic in efemera lui trecere. Ochiul regizorului e crud si totodata tandru: uratenia imediata, fizica, a celor mai multe dintre aceste fizionomii si trupuri, o uratenie expresiva, cautata, creata parca de camera necrutatoare, e mereu contrabalansata de frumusetea, la fel de expresiva, a unor opere inocente, increzatoare in ele insesi, mandre de ele insesi si traite ca un rost, ca sens al existentei, transmis din generatie in generatie". (D.C.)
Muzica in festival
Intre 21 si 24 mai, Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucuresti, in colaborare cu Universitatea Nationala de Muzica - Facultatea de Interpretare Muzicala -, sub egida Festivalul Muzicii Maghiare organizeaza concursul de interpretare pentru tineri muzicieni romani, in cadrul celei de-a treia editii a Festivalului Muzicii Maghiare. Artistii vor interpreta un program de cca. 25 de minute, din care o treime constituie muzica maghiara, si cealalta parte muzica romaneasca si/sau universala. Premiile constau in posibilitatea sustinerii unor concerte astfel: premiul I - la Bruxelles, premiul II - la Berlin, iar premiul III - la Budapesta. Spectacolele-concurs vor avea loc la Centrul Cultural al republicii Maghiare, in fiecare seara, incepand cu ora 18.00, iar intrarea este libera. (M.A.)
Cultura pe val
ICR Budapesta a invitat publicul ungar la o calatorie culturala pe Dunare in cadrul programului sau pe 2007 Romania: "Cultura pe val" (18 mai). De data aceasta si la propriu "pe val", la bordul vaporasului Aquincum, programul cultural oferit oaspetilor a inclus muzica live cu Bega Blues Band - in componenta Bela Kamocsa, Johnny Bota, Lica Dolga, Deian Feniat - si vernisajul expozitiei lui Stefan Caltia, "Desene in farmacie", in Galeria Muzeului Ferenczy din Szentendre, supranumit "oraselul pictorilor", statia finala a plimbarii pe Dunare. Expozitia "Desene in farmacie" este prima intalnire a lui Stefan Caltia (foto) cu publicul din Ungaria. Desenele sale, alaturi de o prodigioasa carte manufacturata, poposesc intr-o veche farmacie cu tavanul pictat, in atmosfera prietenoasa a micii localitati turistice. ICR Budapesta, in parteneriat cu Muzeul Ferenczy, a ales ca prezenta prestigiosului artist in Ungaria sa coincida cu ziua internationala a muzeelor. (L.I.)
ICR Viena, promovat
30.000 de austrieci primesc, din aprilie, anunturile, comunicatele de presa, invitatiile si mesajele ICR Viena, in urma unui acord intre institutia mentionata si Siemens AG Austria, acestea fiind postate pe reteaua Intranet a companiei. Firma s-a aratat, de asemenea, interesata de colaborarea cu ICR Viena in proiecte comune, precum construirea unei pagini web complexe si interactive, promovarea scriitorilor romani in Austria si crearea unui parteneriat cu ICR pentru promovarea literaturii austriece contemporane in Romania, in cadrul "Forum Siemens" care prin traditie organizeaza evenimente culturale dintre cele mai diverse. (D.C.)