Fostul senator PSD ar putea fi evacuat in aceasta vara din Insula pe care a luat-o in arenda. Statul a obtinut o decizie judecatoreasca in acest sens, care este executorie, dar poate fi atacata. Dupa mai multi ani de lupta in instanta, Agentia Domeniilor Statului (ADS) a obtinut o hotarire judecatoreasca prin care sa-l scoata din Insula Mare a Brailei pe controversatul om de afaceri, fost senator PSD, Culita Tarita. Astfel, printr-o sentinta a Sectiei comerciale a Tribunalului Bucuresti, din 25 aprilie 2007, s-a constatat nulitatea contractului de arenda in baza caruia Culita Tarita a detinut in ultimii sase ani cel mai fertil teren agricol al Romaniei. „Instanta a luat act de renuntarea SC TCE 3 Brazi SRL la judecata cererii principale avind ca obiect anularea masurii de reziliere a contractului de arenda nr. 1/28 august 2001, incheiat intre Agentia Domeniilor Statului, in calitate de arendator, si societatea comerciala TCE 3 Brazi SRL, in calitate de arendas, si, pe de alta parte, a admis cererea reconventionala formulata de ADS, in sensul ca a constatat nulitatea absoluta a contractului de arenda si a dispus evacuarea SC TCE 3 Brazi SRL din perimetrul Insulei Mari a Brailei", potrivit datelor ADS.

Reprezentantii Agentiei spun ca hotarirea instantei judecatoresti este executorie, dar recunosc ca nu este definitiva si irevocabila. Insa chiar daca sentinta Sectiei comerciale a Tribunalului Bucuresti poate fi atacata cu apel pina la sfirsitul acestei luni, presedintele ADS, Daniel Dragan, este increzator ca institutia va reusi sa obtina in instanta o decizie definitiva, astfel incit anul acesta sa fie ultimul in care Culita Tarita sa stapineasca pamintul din Insula Mare a Brailei.

Motivatia principala a statului, cind a solicitat anularea contractului de arenda, este faptul ca IMB a fost arendata fara licitatie. In plus, arendarea s-a facut pe 20 de ani, catre firma lui Culita Tarita, TCE 3 Brazi. Acesta este singurul contract incheiat de ADS pentru terenurile pe care le administreaza pe termen de 20 de ani, restul fiind ori concesiuni pe 49 de ani, ori arendari sau asocieri pe termene scurte, pina la concesionare.

Culita Tarita, unul dintre cei mai mari latifundiari ai Romaniei postdecembriste, spune ca este absolut convins ca nu va fi evacuat din Insula si ca va cultiva pamintul din IMB pina la expirarea contractului de arenda, adica pina in 2021. „Va promit ca anul viitor pe vremea asta voi fi tot eu stapin in Insula. Eu nu stiu nimic despre aceasta hotarire a instantei. Tot ceea ce cunosc despre aceasta problema este legat de o sentinta judecatoreasca mai veche care ne dadea dreptate si care prevedea ca nu poate fi anulat contractul", a spus Culita Tarita. El a mai aratat ca se tot judeca pe tema IMB de citiva ani si ca a avut cu ADS in jur de 70 de procese pe marginea contractului de arenda incheiat in 2001.

Fostul senator PSD a arendat pentru 20 de ani, prin firma sa, TCE 3 Brazi SRL, toata intinderea arabila a Insulei Mari a Brailei, in anul 2001. Din totalul suprafetei de 71.000 de hectare, cit are IMB, Culita Tarita foloseste cele 57.000 de hectare arabile. „In Insula investim anual intre 32.000 euro si 34.000 euro. In plus, am cheltuit 53 milioane de euro pentru achizitionarea de utilaje agricole (tractoare, combine, uscatoare). Cum am putea fi evacuati in aceste conditii?", spune Tarita. El cultiva in Insula cereale (griu, orz, ovaz), stiut fiind ca terenul din IMB are cel mai productiv teren agricol din tara si deci cel mai profitabil. Potrivit specialistilor, fiecare hectar din zona aduce un profit de pina la 200 de euro pe an.

Culita Tarita a incheiat cu statul roman in urma cu sase ani, in timpul guvernarii PSD, un contract de arenda avantajos in baza caruia plateste Agentiei Domeniilor Statului o redeventa de 500 kg cereale/hectar. Aceasta inseamna ca fostul parlamentar PSD achita anual statului aproape trei milioane de dolari pentru cele 57.000 de hectare de teren agricol.