Chiar daca au deja un loc stabil de munca, tot mai multi romani aplica online pentru joburi si merg la interviuri.

Cind un procent foarte mare dintre angajati se afla pe portaluri de recrutare, iar CV-ul lor a fost recent actualizat si cuprinde inclusiv jobul curent, departamentul HR trebuie sa-si puna semne de intrebare. „Prezenta subalternilor sau a colegilor pe site-urile de recrutare este, mai nou, un sport national, dar nu este mai putin ingrijorator pentru angajator. De obicei, prezenta lor poate insemna de la doar faptul ca se mentin activi pe piata muncii si isi updateaza CV-ul pentru a se simti parte din dinamica joburilor in afara firmei lor pina la o dorinta puternica de a-si schimba jobul", spune Andreea Lupan, Business Unit Manager, Barnett McCall General Recruitment.

Reactia departamentului de resurse umane trebuie sa fie una orientata spre o comunicare deschisa. „In general, cu oamenii pe care

i-am gasit pe site-uri am avut o discutie intre patru ochi in care ii intrebam care sint problemele, daca ii nemultumeste ceva, daca putem rezolva impreuna nemultumirea, inainte de a se ajunge la plecarea lor. Uneori era de-ajuns. Alteori ceea ce isi doreau nu putea fi atins in firma in care lucram impreuna, asa incit ii incurajam sa mearga pe directia pe care si-o propusesera", spune Andreea Lupan. Pentru ca motivele de nemultumire sint foarte diverse, o marire de salariu nu este cea mai buna solutie, decit pe termen scurt.

Exista trei motive principale, identificate de specialistii in resurse umane, pentru care angajatul tau este inca pe piata. „In primul rind, este clar ca acesta nu este multumit si isi cauta un alt loc de munca. Un alt motiv poate fi verificarea valorii lui pe piata. Angajatul vrea sa vada in ce masura salariul actual ii reflecta valoarea, in ce masura specializarea lui este cautata pe piata si ce ar trebui sa mai invete pentru a ramine un candidat valoros. Alti angajati vor doar sa-si pastreze o portita deschisa. Nu isi doresc sa plece, ba chiar le place locul de munca actual, dar vor sa ramina deschisi si spre alte oportunitati. Acest lucru le ofera un sentiment de libertate", explica Dragos Gheban, Manager la Catalyst Solutions. Alte motive ar putea fi lipsa de recunoastere, ritmul prea intens de lucru, dorinta de a promova sau un mediu de lucru neplacut. Cel mai des invocat motiv este nemultumirea fata de seful direct.