Nu e o propunere la plesneala si nici din simpatie. Ar fi momentul.

Guvernul Tariceanu a ajuns la capatul puterilor. Iar purtatorul de cuvint al PNL, Ludovic Orban, a rostit cuvintul fatal. Trecerea in opozitie. Ma foarte indoiesc ca p
Nu e o propunere la plesneala si nici din simpatie. Ar fi momentul.

Guvernul Tariceanu a ajuns la capatul puterilor. Iar purtatorul de cuvint al PNL, Ludovic Orban, a rostit cuvintul fatal. Trecerea in opozitie. Ma foarte indoiesc ca premierul Tariceanu va accepta vreodata sa plece de la guvernare. N-are nici umor si nici simtul politic necesar pentru o asemenea decizie. Calin Popescu se simte tot mai Tariceanu, pentru ca a fost tinut in brate si de UDMR, si de PC, dar si de PSD in combinatie cu PRM. Premierul a reusit sa devina primul produs politic autohton mai sustinut de opozitie decit de fortele politice cu care a pornit la drum. Dar e tot mai clar ca va trebui sa plece. Se aude ca au loc negocieri intre Basescu si o parte a PSD pentru inlocuirea lui Tariceanu. Sper, pentru viitorul politic al lui Traian Basescu, ca nu i-a luat Dumnezeu mintile incit din adversar al lui Tariceanu sa devina prieten tactic cu PSD. O asemenea manevra l-ar termina, chiar daca, pe termen scurt, i-ar aduce marea victorie impotriva lui Tariceanu. In ipoteza ca PSD intentioneaza sa faca un gest de curtoazie fata de presedinte, contribuind la debarcarea lui Tariceanu, singura sansa a lui Basescu pentru a nu stirni impresia ca vrea sa faca lipitura dintre factiunile FSN e sa propuna un premier independent politic, despre care sa nu existe indoiala ca va continua reformele. Fireste ca, daca Basescu ii va da Monicai Macovei Guvernul pe mina, se vor ridica nenumarate voci impotriva acestei decizii. Dar Basescu are de partea unei asemenea decizii exact ceea ce l-a adus pe el inapoi la Cotroceni. Simpatia unei largi parti a opiniei publice. Monica Macovei ar veni cu atuurile unui eventual premier independent, primul provenit din rindurile societatii civile, dar si cu imensul prestigiu al unui ministru al Justitiei dat jos din cauza ca a vrut sa faca reforma.

Intoarcerea la Monica Macovei, intr-un asemenea moment politic tulbure, ar insemna pentru Basescu revenirea la principiile cu care a plecat la drum. Daca insa in schimbul capului actualului premier Basescu va accepta sa numeasca un premier PSD, tot sau aproape tot din ceea ce a cistigat el la referendum se va transforma in vinare de vint. Nu ma indoiesc ca, daca presedintele Romaniei o va tine nezdruncinat in brate pe Monica Macovei, va avea zile negre in decursul consultarilor sale pentru eventuala inlocuire a tot mai inavuabilului premier Tariceanu. Dar daca nu va avea curaj sa mizeze, impotriva curentului, pe Monica Macovei, Basescu s-ar putea sa-si piarda rapid nimbul de presedinte care are, si pentru a doua oara, poporul in spatele sau.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.