Specialistul recomanda folosirea unor ingrediente de foarte buna calitate pentru ca produsul finit sa fie echilibrat din punct de vedere nutritional.


Produsul analizat prezinta o varianta destul de ieftina si rapida de preparat pizz
Specialistul recomanda folosirea unor ingrediente de foarte buna calitate pentru ca produsul finit sa fie echilibrat din punct de vedere nutritional.


Produsul analizat prezinta o varianta destul de ieftina si rapida de preparat pizza. Numai ca trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce contine praful pentru realizarea blatului. Cu restul ingredientelor trebuie sa venim noi. Eticheta "Darling pentru praf de pizza-pizza mix" ne enumera urmatoarele ingrediente: "Faina de grau, grasimi vegetale hidrogenate, sirop de glucoza, proteina din lapte, zahar, glucono delta lactona (E 575), sare, bicarbonat de sodiu (E 500); emulsificator: mono si digliceride ale acizilor grasi (E 471); stabilizatori: trifostat pentasodic (E 339), fosfat tricalcic (E341)". De asemenea, producatorul ii avertizeaza pe alergici ca produsul contine: faina de grau si proteina din lapte.


ANALIZA. Produsul analizat este o mixtura de faina de grau al carei grad de extractie (daca este macinis integral, faina alba, neagra) nu este specificat cu grasimi vegetale hidrogenate in cantitate mare. De acest fapt ne dam seama pentru ca sunt al doilea ingredient din compozitia produsului. Din lista de ingrediente rezulta ca acest mix pentru blat de pizza contine un exces de glucide si grasimi vegetale hidrogenate periculoase pentru sanatate. De asemenea, contine surse de fosfati din aditivii adaugati (E339 si E341) pe langa cele naturale din faina, sub forma fitatilor, care pot impiedica absorbtia si fixarea optima a calciului in sistemul osos, ne explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pentru ca pizza rezultata ca produs finit sa compenseze dezechilibrul nutritional al blatului ar trebui adaugate numai ingrediente de buna calitate si cu valoare nutritionala ridicata.


CONCLUZII. Specialistul nu recomanda blatul rezultat din mix diabeticilor, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, femeilor insarcinate si care alapteaza, bolnavilor de osteoporoza, celor cu intoleranta la gluten (celiachie).
Producatorul nu specifica valoarea nutritionala a prafului pentru pizza. Din aceasta cauza nu se poate afla valoarea energetica si nici valoarea proteinelor, a glucidelor si a lipidelor din produsul analizat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.