Redactiile mai multor institutii de presa au primit duminica o scrisoare in care Mordechai Tzivin (foto) aducea acuzatii grave la adresa anturajului presedintelui Basescu si a serviciilor secrete. Astfel, avocatul israelian a lui Omar Hayssam sustine ca persoane apropiate lui Basescu au vrut sa-l mituiasca cu noua milioane de euro pentru a nu face publice informatiile pe care le detine. Ziarul "Gardianul", care a mentinut cu Tzivin o relatie mai stransa, publica in editia de astazi, pe larg, date referitoare la acest caz. Chiar daca poarta semnatura lui Mordechai Tzivin, autenticitatea informatiilor extrem de grave nu poate sa fie inca verificata. ZIUA publica fragmente din scrisoarea primita la redactie, dar pastreaza anumite rezerve si considera ca autoritatile competente sunt cele care ar putea da lamuriri sau clarifica situatia. Avand in vedere complexitatea cazului, nu este exclus ca totul sa se reduca doar la o lupta intre serviciile secrete, desfasurata prin intermediul presei.
Acuze la adresa anturajului presedintelui
"Un ofiter superior s-a intalnit cu mine pentru a ma sfatui, la rugamintea unor oficiali din cadrul serviciilor secrete, sa nu merg in Romania pentru a depune marturie. Acolo, exista ingrijorarea ca marturia mea va destabiliza sansa presedintelui de a castiga referendumul, acest lucru fiind contrar intereselor SUA", se precizeaza in scrisoarea semnata de Tzivin. De asemenea, avocatul lui Hayssam sustine ca a fost atentionat, recent, de seful Serviciului de Informatii Antitero israelian, Elkana Harnof, ca "ar fi o amenintare pentru securitatea sa sa viziteze Romania in timpul campaniei pentru referendum". Mai mult, Tzivin marturiseste ca are dovezi care releva ca "persoane apropiate presedintelui Traian Basescu i-au oferit noua milioane de euro pentru a nu divulga informatiile" pe care le detine.
In scrisoare, avocatul afirma ca, in cel mai scurt timp, si-a propus sa aiba o intalnire cu procurorul general al Romaniei si sa-l informeze pe acesta despre probele pe care le detine despre cazul sirianului Omar Hayssam. De asemenea, Mordechai Tzivin se gandeste sa puna informatiile pe care le detine la dispozitia Uniunii Europene.
Mintit si amenintat
La inceputul lunii, Mordechai Tzivin s-a intalnit, la Bruxelles, cu Alecu Racoviceanu, directorul cotidianului "Gardianul". Alecu Racoviceanu ne-a declarat, la scurt timp dupa intalnire, ca si-a dat seama ca avocatul israelian a fost mintit si indus in eroare de mai multe persoane din Romania, pentru ca audierea sa in fata unei comisii parlamentare sa fie amanata cat mai mult. Mordechai Tzivin crede ca un grup din Romania, avand puternice legaturi politice, a incercat sa-l faca pe acesta sa nu vina in tara noastra, trimitandu-i mesaje de amenintare, opunandu-se asigurarii protectiei avocatului in timpul cat se afla in Romania sau furnizandu-i informatii false despre situatia de la noi. Ziaristul ne-a mai spus atunci ca, in urma cu aproximativ patru luni, cand scandalul din presa israeliana si romaneasca nu izbucnise inca, Mordechai Tzivin a venit in Romania si a avut o intalnire cu un oficial de la Ministerul Afacerilor Externe, caruia i-a vorbit despre probele pe care le are si despre demersul pe care vrea sa-l faca. Dupa ce timp de doua luni nu a mai avut nici o reactie de la oficialul roman, Tzivin s-a plans presei din Israel. (D.E.I.)