Primul-ministru nu va ajunge in istorie sub forma scrisa. Va circula pe cale orala. Ca un banc.

Cum va arata manualul de istorie pentru elevii de liceu din anul 2009? Mai precis, ma intereseaza acea pagina in care se va vorbi despre re
Primul-ministru nu va ajunge in istorie sub forma scrisa. Va circula pe cale orala. Ca un banc.

Cum va arata manualul de istorie pentru elevii de liceu din anul 2009? Mai precis, ma intereseaza acea pagina in care se va vorbi despre referendumul din 19 mai 2007. Pentru ca, din cel putin doua motive, nici un istoric nu il va putea ignora. Indiferent de simpatiile politice. Primul motiv (valabil, in special, pentru cei care, desi nu il simpatizeaza pe Basescu ori le este indiferent, ramin fideli procedurilor democratice): a fost pentru prima data cind Romania s-a confruntat pina la capat cu un demers constitutional de o asemenea anvergura. Al doilea motiv (valabil pentru cei care admira personajul istoric Basescu): a fost pentru prima data cind un parlament votat la gramada si vazut ca depozitarul coruptiei si arogantei cu haina politica a fost infrint.

Asadar, micutii Traian, Calin si Mircea vor citi, in cea mai obiectiva dintre variante, cum Parlamentul a incercat sa il demita pe presedinte, dar nu a reusit, pentru ca trei din patru romani care au venit la vot l-au vrut ca presedinte tot pe Basescu. Si acum incep intrebarile. Neslefuite. Spuse dintr-o bucata, asa cum stiu copiii sa o faca. Dar de ce au vrut sa il demita pe Basescu? Era Basescu un om rau? Ce le-a facut? Am auzit de la tata ca parlamentarii au modificat o lege ca sa il demita mai usor. E adevarat? De ce au vrut romanii sa il pastreze ca presedinte? Daca Parlamentul este ales de popor, dar poporul crede ca Parlamentul a gresit, ce se poate intimpla? Cine a gresit? Ce au facut Parlamentul si Guvernul dupa ce Basescu i-a batut la vot?

Au mai fost scandaluri legate de manualele de istorie. Prezenta Andreei Esca sau a Monicai Macovei au fost explozive. Imaginati-va ce sentimente va trezi includerea referendumului. Victoria lui Basescu asupra lui Tariceanu, Geoana si Vadim are potential de bomba. Pentru ca acestia din urma nu numai ca au reusit sa se faca de ris ca politicieni, pierzindu-si pina si sustinerea propriului electorat in lupta cu adversarul, dar vor intra in istorie nu prin carti. Acolo doar Basescu va ajunge. Ei vor intra prin intrebari colaterale. Vor fi o parte a istoriei orale. Ca orice gluma.

Ca fata lui Ion Iliescu atunci cind statea catranit in spatele lui Geoana. Ca alianta dintre PRM si UDMR. Ca resemnarea in fata mortii a unui cioban ce vorbeste cu o oaie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.