Presedintele suspendat i-a adresat ieri scuze ziaristei Andreea Pana, de la Antena 1, careia in cursul zilei de duminica i-a luat telefonul mobil, arata intr-un comunicat de presa purtatorul de cuvant al lui Traian Basescu, Valeriu Turcan. In fapt Ba
Presedintele suspendat i-a adresat ieri scuze ziaristei Andreea Pana, de la Antena 1, careia in cursul zilei de duminica i-a luat telefonul mobil, arata intr-un comunicat de presa purtatorul de cuvant al lui Traian Basescu, Valeriu Turcan. In fapt Basescu i-a smuls telefonul ziaristei si a plecat cu el. Daca ar fi fost vorba despre un oarecare cetatean fapta s-ar fi chemat furt. Si nimeni nu-i mai presus de lege, conform Constitutiei pe care presedintele declara sus si tare ca o respecta.
"Presedintele Traian Basescu regreta ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, desfasurata in autoturismul pe care il conducea, a devenit publica, provocand un nemeritat prejudiciu moral dnei Andreea Pana, reporter la postul de televiziune Antena 1. In acest context, presedintele o roaga pe dna Andreea Pana sa accepte scuzele sale sincere pentru situatia creata. Formula mentionata, utilizata sub imperiul unei stari de maxima presiune publica si mediatica, nu reprezinta in nici un caz atitudinea presedintelui Traian Basescu fata de comunitatea roma din tara noastra, careia ii respecta identitatea si ii apreciaza aportul la viata democratica a societatii romanesti".
Potrivit Mediafax, in ziua referendumului, Traian Basescu si sotia sa s-au dus la un hypermarket bucurestean, pentru cumparaturi. Presedintele a fost urmarit de presa insa, cum in magazin filmatul este interzis, operatorii au ramas in parcare.
Andreea Pana, reporter al Antenei 1, a intrat in hypermarket si l-a filmat pe Basescu cu telefonul mobil. Acelasi lucru l-au facut si alti cumparatori aflati in preajma presedintelui. Un gest care initial nu l-a iritat pe seful statului. Mai mult, chiar a intrat in dialog cu reporterul. Era foarte calm si relaxat. La iesirea din magazin insa, deranjat de intrebarile insistente, Basescu i-a smuls telefonul Andreei din mana si l-a bagat in buzunar, fara insa sa-l opreasca. Discutia pe care a avut-o cu sotia despre reporterul Antenei 1 a fost astfel inregistrata. Telefonul a fost ulterior verificat de SPP-isti, iar discutia care o privea pe Andreea a fost stearsa doar din memoria aparatului, nu si a cardului. Dupa care aparatul a fost returnat unei echipe a Antena1, la sediul central al Partidului Democrat. Filmul a fost recuperat de pe card de catre specialistii postului de televiziune. Astfel, presedintele a fost inregistrat pe telefonul cu pricina catalogand-o pe ziarista Antenei 1: "tiganca imputita". (A.H.)
C.T. Popescu vede mai multe delicte penale
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, directorul cotidianului Gandul, a declarat ieri, referitor la cazul ziaristei de la Antena 1, Andreea Pana, ca Traian Basescu "a comis mai multe delicte penale", de la agresiune, la talharie, sechestrarea telefonului, pana la cel de discriminare.
C. T. Popescu a amintit, conform Mediafax, "agresiunea fizica" pe care presedintele Basescu a comis-o pentru a-i smulge telefonul ziaristei. "Se putea intampla orice in conditiile unui asemenea gest", a spus C.T. Popescu, explicand ca ziarista putea sa se dezechilibreze si sa cada ca urmare a "violentei cu care i-a fost luat telefonul". O alta infractiune constatata de directorul Gandul este cea de "talharie - deposedarea unei persoane de un bun prin violenta", urmata de "sechestrarea acestui bun vreme de mai multe ore fara nici un drept". C.T. Popescu a adaugat ca Basescu "a comis un delict care pe vremuri se numea <<ura de rasa>>" si care acum se cheama discriminare rasiala, prin exprimarea "tiganca imputita". "Ar trebui sa existe ecou (la aceasta afirmatie - n.red.) si in mediile europene, unde exista foarte multa strictete (in materie de discriminare rasiala - n.red.)", a afirmat directorul Gandul. "In afara de aceste delicte cu caracter penal, presedintele a agresat o femeie si a facut-o in vreme ce aceasta incerca sa-si castige painea onest", a mai spus jurnalistul. C.T. Popescu a facut aceste declaratii in calitatea sa de jurnalist, nu in cea de presedinte al Clubului Roman de Presa, o pozitie oficiala a acestei organizatii urmand sa fie formulata astazi, in cadrul Consiliului de Onoare, ce va avea loc la ora 12.00 si la care este invitat si Adelin Petrisor, reprezentantul jurnalistilor de la Antena 1, care va prezenta cazul Andreea Pana. (O.B.)
Ce a inregistrat telefonul Andreei Pana
Discutie reporter - Traian Basescu
Andreea Pana: M-am gandit la o intrebare inteligenta. Ce procent aveti pentru diseara... pentru maine?
Presedintele Traian Basescu: Mai, pasarica, tu nu ai treaba azi?
La numaratoarea voturilor, ce credeti ca va fi... Care va fi rezultatul?"
N.Red. In acest moment presedintele Basescu ii smulge telefonul din mana reporterului Antenei 1 si il baga in buzunar, fara sa stie ca aparatul inca inregistreaza. La iesirea din hypermarket, discutiile au continuat.
Reporter: "Domnule presedinte, dati-mi telefonul!".
Presedinte: "Nu-ti dau nimic! Luni sa ma cauti la Cotroceni"...
Reporter: "Domnule presedinte, asta e furt!".
Presedinte: "Nu, ti l-am luat doar!"...
Reporter: "Domnule presedinte, pot sa fac plangere la Politie ca presedintele Romaniei mi-a furat telefonul... in public".
Presedinte: "Hai sa te vedem!".
Basescu pleaca si incepe o discutie cu sotia sa, in masina.
Discutie Traian Basescu - Maria Basescu
Maria Basescu: I-l dai?
Traian Basescu: Da.
N.red. presedintele ii saluta pe ziaristi, apoi continua discutia cu sotia sa in masina.
Traian Basescu: La revedere!... Cat era de agresiva tiganca asta imputita... nu stiu, Maria... da'... trebuia sa i se intample odata...
Maria Basescu: Tot mai sunt si la iesire...
Traian Basescu: Sa fie... uite-i..."
Potrivit Mediafax presedintele Traian Basescu a si raspuns la telefonul Andreei si a vorbit cu sefa ei, Theodora Massini, care a sunat fara sa stie de incident. Basescu i-a spus Theodorei ca Andreea isi va primi telefonul luni, la Cotroceni, poate pana atunci nu va mai fi asa de obraznica. Ulterior, telefonul a fost inchis. (M.T.)
Lavinia Sandru, vicepresedinte PIN:
Parchetul sa se sesizeze
Vicepresedintele PIN Lavinia Sandru cere Parchetului General sa inceapa cercetarile in cazul Basescu-Pana. "In mod fals, se acrediteaza ideea ca Traian Basescu ar fi confiscat telefonul jurnalistei, cand in realitate, actiunea de confiscare este o competenta speciala a unor organe ale statului, cum ar fi: Parchetul, instantele de judecata, organele fiscale sau vamale. Institutia Presedintiei nu are nici un fel de competente in confiscarea de bunuri", sustine Sandru.
Ea apreciaza ca institutiile statului trebuie sa cerceteze si sa stabileasca daca Traian Basescu, in calitatea lui de cetatean, nu a procedat conform articolelor din Codul Penal care vizeaza "luarea unui bun mobil din posesia sau detentia acestuia, fara consimtamantul acestuia", "furtul savarsit intr-un loc public", "furtul savarsit prin intrebuintare de violente sau amenintari". Aceste fapte se pedepsesc, dupa caz, cu inchisoare de la 1 la 20 de ani, spune vicepresedintele PIN. Si Liga Pro Europa a solicitat ca Parchetul instantei supreme sa se autosesizeze, exprimandu-si indignarea fata de gestul presedintelui dar si fata de expresiile "rasiste si sexiste" utilizate de Traian Basescu. (O.B.)
Sa se puna la dispozitia autoritatilor
Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Omului (APDO)
Lider ii solicita presedintelui sa se puna la dispozitia autoritatilor in drept, pentru ca acestea sa stabileasca daca "confiscarea" telefonului unei ziariste este sau nu fapta de natura penala.
Asociatia considera ca presedintele "si-a insusit fara drept un bun mobil aflat in proprietatea altei persoane" si ca ar trebui "sa se puna la dispozitia organelor in drept, pentru a se stabili daca faptele sale sunt sau nu de natura penala", se arata intr-un comunicat de presa transmis, ieri, de APDO Lider. "A profita de imunitate dupa savarsirea unor astfel de fapte, o consideram o lasitate si o lipsa de respect fata de institutiile statului si fata de cetatenii romani", a declarat seful APDO Lider, Cornel Briscaru, care a adaugat ca atentia presei este "o chestiune asumata" de orice persoana publica. (R.A.)
Nu exista nici o plangere
Purtatorul de cuvant al Parchetului General, Robert Cazanciuc, a declarat, ieri, ca "nu exista nici o plangere si Parchetul General nu s-a autosesizat". De asemenea, Politia Capitalei a precizat ca reporterul Antenei 1, Andreea Pana, nu a depus nici o plangere in cursul zilei de ieri. (D.I.)
SPP s-a facut de ras
Actualele telefoane mobile dotate cu camere video au posibilitatea sa stocheze chiar si un filmulet cu o durata de peste 5-6 ore. In cazul telefonului pe care Traian Basescu l-a smuls din mana ziaristei de la Antena1 si care a continuat sa inregistreze conversatia audio purtata de seful statului cu sotia dupa ce s-a urcat in masina, fisierele au fost stocate atat in memoria interna, iar dupa ce aceasta s-a umplut, datele au inceput sa fie inmagazinate pe cardul suplimentar de memorie. Daca telefonul nu ar fi sunat si nu ar fi fost inchis apoi de Traian Basescu, cu siguranta acesta ar fi continuat sa inregistreze si alte discutii interesante pe care presedintele suspendat le-a avut in ziua referendumului. Faptul ca specialistii IT din Trustul Intact au reusit sa recupereze datele sterse din telefon de reprezentantii SPP, denota ca subordonatii generalului Pahontu, directorul SPP, sunt afoni in materie de IT. (D.S.S.)
O fapta de natura penala
Gestul prin care Traian Basescu a deposedat-o de telefon pe jurnalista respectiva, returnandu-i-l abia dupa cateva ore, reprezinta o incalcare a dreptului la proprietate, fiind o fapta de natura penala, sustine Fundatia Soros, intr-un comunicat in care condamna "comportamentul discriminatoriu si nestapanit" manifestat de seful statului. Presedintele Fundatiei, Renate Weber, apreciaza ca gestul presedintelui reprezinta si o violare a libertatii de exprimare, dat fiind ca s-a petrecut intr-un spatiu public, intr-un moment in care intreaga natiune era cu ochii pe presedinte, ceea ce justifica intru totul gestul jurnalistei de a aduce informatii publicului. "In egala masura, ne declaram ingrijorati de atitudinea discriminatorie si de exprimarea rasista de care a dat dovada presedintele Traian Basescu in contextul aceluiasi incident", se arata in comunicat. (O.B.)
Atentionarea MediaSind
Uniunea Sindicala MediaSind isi exprima ingrijorarea fata de un nou atac indreptat impotriva jurnalistilor si condamna gestul lui Traian Basescu de a jigni un jurnalist in timp ce acesta isi exercita in mod legal profesia. "Aceasta iesire necontrolata a presedintelui nu e singura de acest gen", aminteste intr-un comunicat de presa presedintele MediaSind, Cristi Godinac. El apreciaza ca aceasta atitudine impotriva jurnalistilor creeaza un precedent periculos, dand un exemplu negativ tuturor acelora care trateaza presa ca pe "inamicul public numarul unu" al societatii. Media Sind anunta ca si aceste derapaje de la regulile de conduita ale bunului simt vor fi mentionate in "Raportul anual privind libertatea de exprimare in Romania", adresat institutiilor internationale. (A.H.)
Paratii, citati la CNCD
Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a fost sesizat cu privire la incidentul avandu-i ca protagonisti pe presedintele Basescu si ziarista Pana si a stabilit data audierii paratilor pentru 23 mai 2007, orele 10:00. Citatiile au fost trimise ieri. Intr-un comunicat de presa difuzat ieri, Colegiul CNCD aminteste ca a promovat constant un comportament si limbaj nondiscriminatoriu, facand apel catre personalitati si persoane publice pentru promovarea tolerantei si neutilizarea stereotipurilor, in special in anul 2007, declarat de Comisia Europeana ca fiind Anul European al Egalitatii de sanse pentru Toti. "Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a condamnat public derapajele de la acest tip de comportament si limbaj", se mentioneaza in comunicat. (O.B.)
Scutul Boc
"Evident ca poate formularea nu a fost cea mai potrivita, dar orice om politic are, la un moment dat, o limita peste care nu poate trece"(Emil Boc)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.