Un buget de peste 1,5 milioane de euro si salarii de fotbalisti au adus in Romania primul trofeu handbalistic dupa 18 ani de incercari esuate.

Oltchim a cistigat, duminica, cel mai valoros trofeu din handbalul romanesc de dupa Revolutie. Handbalistele vilcene au remizat pe propriul teren in fata norvegienelor de la Byasen, 29-29, si au cucerit cea de-a doua cupa a handbalului european. Clubul din Vilcea se afla la cel de-al treilea trofeu continental din palmares, ultimul - Cupa IHF - fiind adus in 1989.

In 2001, sub comanda Marianei Tirca, Oltchim Rimnicu Vilcea, cu toate „piesele grele" din actuala nationala a Romaniei, ajungea pina in finala Cupei Cupelor. Oltchim a pierdut atunci ultimul act, in fata rusoaicelor de la Lada Togliatti, iar finantatorul Gheorghe Roibu a decis sa vinda toata echipa. Argintul obtinut insa de echipa Romaniei la Mondialele din Rusia l-a determinat pe finantatorul gruparii din Rimnicu Vilcea sa reinvesteasca masiv in Oltchim dupa patru ani de esecuri, atit in plan national, cit si in cel international. Roibu a decis sa nu se mai uite la bani - bugetul clubului pentru acest sezon a fost de un milion si jumatate de euro, iar salariile jucatoarelor intre 2.000 si 6.000 de euro - , plus prime de obiectiv substantiale, si sa aduca la Vilcea nume mari ale handbalului mondial.

Vara trecuta, Oltchim a reusit o campanie de transferuri senzationala, achizitionind aproape intreaga nationala a Romaniei. Luminita Hutupan-Dinu, Tereza Tamas-Pislaru, Valentina Ardean-Elisei, Steluta Luca, Narcisa Lecusanu, Ionela Gilca, Roxana Gatzel, Ramona Maier, Mihaela Tivadar, Valeria Motogna-Bese si Iulia Puscasu au venit sa scrie istoria la Vilcea, sub comanda selectionerului Gheorghe Tadici, „transferat", la rindul lui, pe banca tehnica a Oltchimului.

Rezultatul nu s-a lasat mult asteptat, astfel ca, in chiar primul an, echipa din Zavoi a cistigat tot ce se putea atit in plan intern - titlul de campioana si Cupa Romaniei -, cit si international - Cupa Cupelor.

Seful statului, Traian Basescu, si-a sarbatorit victoria de la referendum alaturi de handbalistele de la Oltchim. Dupa ce le-a sustinut din tribuna in finala Cupei Cupelor cu Byasen, presedintele a fost cel care le-a inminat trofeul Stelutei Luca&Co. Mai mult, Basescu i-a „testat" calitatile de portar lui Hutupan, aruncind la poarta de la 7 metri. „Mi-a dat gol, dar a calcat linia de la 7 metri. N-a prea avut forta. Data viitoare o sa-i propunem sa vina cu noi la antrenamentele de forta", a spus Hutupan. Desi, la rindul lui, isi anuntase prezenta la finala, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a razgindit. El a „preferat" sa intrerupa cantonamentul fetelor lui Tadici, aflate in recuperare la Moeciu, pentru o vizita la Palatul Victoria. „Astazi, la ora 15.00, vom fi invitatii primului-ministru la Palatul Victoria", a spus presedintele Oltchimului, Ioan Gavrilescu.

Chiar daca nu au avut la dispozitie decit citeva ore pentru a sarbatori victoria, componentele lotului national au intrat ieri in cantonament pentru meciul de baraj cu Suedia pentru calificare la CM 2007. Fetele lui Tadici, alaturi de adversare, au chefuit la fosta vila a lui Nicolae Ceausescu de la Olanesti. „A fost o petrecere in cerc restrins, care s-a incheiat putin dupa miezul noptii. Am dorit sa trecem de ora 00.00 pentru a-i cinta «La multi ani!» finantatorului nostru, Constantin Roibu, care-si aniversa ziua onomastica. Fetele i-au facut cel mai frumos cadou posibil: Cupa Cupelor", a adaugat Gavrilescu.

Romania, vicecampioana mondiala, nu a reusit sa califice, pentru al cincilea sezon consecutiv, nici o echipa feminina in cea mai cunoscuta competitie intercluburi, grupele Ligii Campionilor. Silcotub Zalau, in sezonul 2001-2002, este ultima grupare care ne-a reprezentat la cel mai inalt nivel. Pentru anul viitor insa, campioana en titre, Oltchim Rimnicu Vilcea, are ginduri mari. „Ne propunem sa ajungem cel putin in sferturile Ligii Campionilor, faza neatinsa pina acum de nici o echipa feminina romaneasca. Pina acum am mai jucat de sase ori in grupele Champions League, dar niciodata nu am trecut de ele. In vederea atingerii acestui obiectiv, intentionam sa mai aducem doua-trei jucatoare, obligatoriu romance. Aceasta este politica sponsorului nostru: sa lucram cu handbaliste din Romania. Probabil alte doua-trei jucatoare, care nu au dat randamentul scontat, ne vor parasi, dar 80% din lotul actual vor ramine", a declarat presedintele clubului Oltchim, Ioan Gavrilescu. Bugetul pentru anul viitor va fi facut dupa bilantul contabil din luna iulie.