Rodica Culcer a revenit la postul public intr-o atmosfera tensionata.Directoarea Stirilor postului public a participat ieri la sedinta de sumar a redactiei, pentru prima oara dupa concediul medical. Atmosfera a fost una tensionata, iar Cosmin Prelipceanu, revenit la postul initial de redactor prezentator, nu a schimbat nici o replica cu Rodica Culcer, ba mai mult, a ignorat-o, spun surse din interiorul TVR. Prelipceanu sustine insa contrariul: „Mi se pare de-a dreptul caraghios. Nu numai ca am conversat, dar chiar am discutat despre subiecte. Daca inainte de concediul Rodicai mai existau suparari sau tensiuni, acum am senzatia ca toate s-au dus, s-au estompat".

Prelipceanu si Tudor Giurgiu au preluat sarcinile editoriale ale Departamentului de Stiri, in luna martie, cind Rodica Culcer, amenintata cu demiterea, a intrat in concediu medical. Intrebat cine conduce de astazi Departamentul de Stiri, Giurgiu a raspuns: „No comment". Presedintele demisionar nu a renuntat la ideea de a o concedia pe Culcer, insa timpul necesar demersurilor (30 de zile pentru intocmirea dosarului de necorespundere profesionala) nu ii permite, intrucit pe 2 iunie ii expira preavizul.

Alt post de conducere din TVR a carui soarta este in stand-by este cel de redactor-sef al Stirilor. Tudor Barbu si Monica Ghiurco sint cei mai cunoscuti candidati inscrisi in concursul pentru ocuparea acestei pozitii. Primul este membru al Consiliului de Administratie al SRTv, numit in 2005 la propunerea Partidului National Liberal. Fost reporter si realizator de emisiuni la postul public, Barbu spune ca inscrierea sa in competitie nu are nici o legatura cu politica: „Nu mi s-a sugerat si nu mi s-a sustinut decizia, am luat-o unilateral, imi apartine si nu are nici un fel de conotatii politice". Desi sustine ca participarea sa la concurs este independenta de orice vointa politica, Barbu este constient totusi de eventualele presiuni venite din partea demnitarilor. „Evitarea imixtiunilor politice e cel mai greu de facut in TVR", ne-a mai spus Barbu.

In urma cu doi ani, Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 Romania a inaintat Parchetului General o plingere penala impotriva lui T. Barbu, in care il acuza ca, in timpul evenimentelor din iunie ’90, „i-a incitat la violenta si acte de distrugere pe sindicalistii bucuresteni, minerii si celelalte persoane venite in Bucuresti la chemarea teroristului Ion Iliescu", din calitatea sa de reporter al TVR. Barbu sustine ca nu s-a declansat urmarirea penala asupra sa si prin urmare nu exista un dosar pe numele sau.

Monica Ghiurco a confirmat si ea participarea la concursul pentru postul de redactor-sef al Stirilor TVR. „Mi-am depus candidatura ca orice alt jurnalist din Redactia Stiri care se considera capabil sa eficientizeze munca intregii echipe, bazindu-ma pe experienta de zece ani de televiziune pe care o am si cunoscind din interior problemele Redactiei si oamenii care lucreaza aici", isi justifica Ghiurco decizia.

Ea a fost, de-a lungul timpului, reporter si prezentator al mai multor emisiuni de dezbatere la Antena 1, TVR 1 si 2. Candidatura ei este inevitabil asociata cu expresia regasita in stenogramele de partid ale PSD si care-i apartine lui Adrian Nastase: „E preferata mea".

Un alt concurent este Dan Dumitru, fost redactor-sef al Departamentului de Stiri al postului Prima TV intre 1998 si 2005, functie din care a demisionat imediat dupa intoarcerea in tara a jurnalistilor romani rapiti in Irak, pentru proasta gestionare a situatiei. „Cred ca Stirile TVR pot mai mult decit sint acum, cred ca pot realiza mai multe lucruri care sa creasca prestigiul, credibilitatea, imaginea si audienta jurnalelor de stiri", a declarat pentru NewsIn Dumitru. Liviu Popescu, fost redactor-sef al Directiei de Stiri a TVR, Ciprian Baltoiu si Marius Zamfir, ambii reporteri ai postului public, au intrat si ei in cursa pentru sefia sectiei de actualitati, sustin surse din TVR. Comisia de evaluare este alcatuita in acest moment din Tudor Giurgiu, presedinte-director general, aflat in perioada de preaviz, Horia Romanescu (director de programe), Cosmin Prelipceanu (coordonator editorial Stiri) si Cezar Ion (director Departamentul Productie Editoriala), supleant. „Cel mai probabil, componenta comisiei va fi modificata, pentru ca unii dintre membri nu vor putea participa la concurs din motive obiective", ne-au declarat reprezentantii Departamentului de Comunicare al TVR.

Scrisoarea deschisa semnata de angajatii Redactiei Stiri si Actualitati, in care acestia acuza conditiile prea lejere de inscriere la concursul pentru postul de redactor-sef al TVR, a circulat si ieri prin institutie, sustin aceleasi surse. Semnatarii documentului considera insuficienta experienta de minimum un an de lucru in televiziune, iar proiectul managerial necesar la inscriere este vazut ca inutil, in conditiile in care Rodica Culcer a ocupat actualul post de director de Stiri pe baza unei lucrari similare. Potrivit Departamentului de Comunicare al SRTv, Comitetul Director a luat act de scrisoarea angajatilor de la Stiri.