Recomandarile grupului Baker pentru Irak sint reanalizate de Casa Alba, in cautarea unor solutii de compromis pentru razboiul din Irak.

Dupa o primire initiala destul de sceptica din partea politicienilor americani, studiul realizat de Iraqi Study Group, in decembrie 2006, ar putea acum fi revazut si luat in considerare de liderii SUA, in timpul negocierilor pe marginea noii legi de finantare a trupelor din Irak si Afganistan. Administratia americana ar putea accepta ideea de a cere guvernului de la Bagdad sa indeplineasca obiectivele politice, altfel acesta risca sa piarda asistenta oferita de SUA. Aceasta era una dintre propunerile-cheie din partea grupului de studiu condus de fostul secretar de stat James Baker si de fostul congresman Lee H. Hamilton, idee initial respinsa de presedintele Bush.

Administratia de la Washington se pregateste pentru primele discutii substantiale cu Iranul, incepind cu 30 mai, la scurt timp dupa cele la nivel inalt cu Siria. Grupul de studiu pentru Irak a subliniat nevoia urgenta a unor astfel de actiuni diplomatice regionale, pentru a stavili violentele interconfesionale din Irak.

Intr-un interviu evocat de „Washington Post", Lee Hamilton spune ca masurile luate de Casa Alba se indreapta exact in directia invocata de ei. Au trecut citeva luni de la publicarea raportului cu cele 79 de recomandari, iar parerile au ramas impartite - democratii ramin uniti in dorinta lor de a pune capat razboiului din Irak, iar presedintele Bush se lupta pentru a trimite noi trupe la Bagdad.

Unii senatori republicani au sustinut grupul Irak, numarindu-se printre sponsorii studiului. Senatorul Lamar Alexander spune ca expertii incearca sa gaseasca solutii pentru Irak, chiar si cu o prezenta redusa a militarilor in zona. „Noi, senatorii republicani, stim ca actualul curs al actiunilor nu este sustenabil pe termen lung", spune Alexander. Republicanul Frank Wolf, care a sprijinit crearea comisiei Baker-Hamilton, considera ca recomandarile facute de experti sint „un cadou" pentru oficialii americani, un „drum spre succes" pe care sa-l urmeze administratia. Republicanul Michael McCaul sustine ca propunerile incep sa fie luate in considerare de Congres pentru ca situatia din Irak nu merge pe atit de bine pe cit se spera.

Complot american anti-al-Sadr Armata americana a incercat sa-l omoare sau sa-l captureze pe Muqtada al-Sadr, un cleric siit respectat din Irak, in 2004. Aparent, cazusera la pace cu el, in urma unor negocieri ce au avut loc intr-o casa din orasul Najaf. Cladirea a fost ulterior atacata, declara un oficial guvernamental irakian. Complotul ar fi provocat o revolta de mari proportii a siitilor daca ar fi avut succes, noteaza „The Independent", care publica dezvaluirea. Atentatul l-a facut pe Sadr sa-i priveasca cu neincredere pe americani. „Incidentul a facut ca SUA si aliatii lor sa fie priviti cu scepticism de Sadr", spune consilierul pentru securitate, Mowaffaq Rubai’e.