Daca ma apuc de citit reviste sau ziare la gramada, si mai ales sectiunile „timp liber" sau „vacante", sufar o aproape continua dezamagire.

Oamenii nu mai stiu sa stea degeaba. Isi cauta locuri cu spor de stres sau cu exces de adrenalina. Vor sa se epuizeze vizitind, vor sa-si acopere alert gaurile din cultura generala cu vizite la trap prin muzee imense. Vor sa se arunce cu capul in jos de la mari inaltimi sau sa petreaca intens zece nopti in sir.

Ma oboseste tot acest cult al extremului. Si ma oboseste continua alergatura pe care o presupune o vacanta reusita. Oamenii energici sint probabil cei mai fericiti datorita acestei mode. Dar, dragilor, pe lumea asta sint multi lenesi sau pur si simplu amatori de stat de pomana. In acest moment, acestia din urma alcatuiesc o categorie extrem de discriminata. Glumesc, dar doar pe jumatate.

Statul degeaba e uneori extrem de creativ si de productiv. Multi oameni au ajuns cumva sa se bucure clandestin de micile bucurii ale vietii. Pentru ca dominante trebuie sa fie povestile spectaculoase din „vacanta", locurile nemaivazute vizitate de familion. O intreaga cultura a actiunii, a vacantei „muncitoare", cu programul facut la minut, pare sa ne fi cuprins pe toti.

Daca as avea o agentie de turism, as face o campanie pentru zece zile de pierdut vremea in mod placut. Mi se pare tragic ca oamenii nu mai folosesc concediile pentru citit, scris, vorbit, plimbat, relaxat. Si mi se pare ca turistul contemporan este prins inca in conventia ipocrita a consumului alert – nu faci nimic daca stai doua zile in Paris si una o alergi prin Luvru, nu te alegi decit cu faptul ca ai mai bifat un loc, atit! As face propuneri de cum sa te relaxezi la maximum in Bucuresti – nu-i asa imposibil precum pare.

As scrie carti despre voluptatile fericirii mic-burgheze, cum le place unora sa le numeasca. Adica ceva cafea de dimineata completata de ziare, un monopoly cu prietenii, vreo doua ore de lectura, tiriit de greieri, bautura cu masura, amintiri povestite incet. Ce sa mai!, cred ca lumea arata in halul in care arata si pentru ca pina si cei care stau degeaba in vacanta simt nevoia sa inventeze macar o poveste, doua despre cit de palpitant a fost. Relaxati-va, fratilor. De ce va trebuie atita extrem si atita cool! Are si „burghezia" placerile ei.