Traian Basescu ar putea fi cercetat penal pentru comportamentul sau fata de ziarista Andreea Pana (Antena 1). Clubul Roman de Presa va face plangere penala impotriva presedintelui, inca suspendat, si propune ca intreaga presa sa-l boicoteze joi, ziua in care se va intoarce la Cotroceni.


Clubul Roman de Presa a decis ieri sa nu mai lase nesanctionate agresiunile politicienilor la adresa jurnalistilor. Incidentul al carui protagonist a fost presedintele Traian Basescu in ziua referendumului a fost inclus ieri pe ordinea de zi a sedintei CRP, care a analizat atat limbajul cu care acesta s-a adresat Andreei Pana ("pasarica"), injuriile aduse reporterului Antena 1 in timpul discutiei cu sotia ("tiganca imputita"), cat si deposedarea ziaristei de telefonul mobil si stergerea inregistrarii facute de aceasta. Ca urmare, CRP a emis un comunicat pe care vi-l prezentam integral.


COMUNICATUL CRP. "Consiliul de Onoare al CRP condamna comportamentul inacceptabil si abuziv al presedintelui Traian Basescu fata de jurnalista Andreea Pana, aflata in exercitiul profesiei. Gestul presedintelui Basescu, de a lua jurnalistei prin forta telefonul, de pe care ulterior s-a sters o inregistrare video, se inscrie intr-o serie de atacuri ale politicienilor la adresa presei - culminand acum cu agresarea fizica si deposedarea unui jurnalist de obiecte personale chiar de persoana publica care detine cea mai reprezentativa functie in stat. Presedintele Basescu a incalcat prin actiunea sa dreptul constitutional al publicului la informare. Constatand lipsa de reactie a autoritatilor, Clubul Roman de Presa va depune plangere penala in acest caz. De asemenea, CRP va sesiza organismele internationale. De aceeasi reactie vor beneficia din partea CRP toti cei care vor impiedica in acest mod exercitarea profesiei de jurnalist. Clubul Roman de Presa recomanda presei sa instituie in ziua de joi, 24 mai, pentru mediul audio-vizual, si vineri, 25 mai, pentru publicatiile zilnice tiparite, tacere mediatica asupra declaratiilor presedintelui Basescu, in semn de protest fata de actiunea violenta de blocare a informarii prin presa de catre presedintele Basescu. La data de 6 iunie, CRP va organiza o larga dezbatere privind seria de agresiuni impotriva presei, la care vor fi invitati sa participe presedintele Romaniei si alte autoritati."


PROTESTUL PIXURILOR. De asemenea, CRP a recomandat ieri tuturor jurnalistilor acreditati la Presedintie sa protesteze fata de comportamentul lui Traian Basescu in relatia cu presa, depunand la Palatul Cotroceni camerele, reportofoanele, telefoanele mobile si pixurile. Pe de alta parte, Traian Basescu si jurnalista Andreea Pana sunt asteptati in aceasta dimineata la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, pentru audieri, in urma plangerii depuse de Asociatia Romani Criss. Purtatorul de cuvant al presedintelui suspendat, Valeriu Turcan, a anuntat ca Traian Basescu nu va merge personal la audieri, ci va fi reprezentat de consilierul prezidential Stefan Deaconu. Daca se constata o fapta de discriminare, CNCD poate decide sanctionarea cu avertisment sau cu amenda cuprinsa intre 400 si 6.000 lei, cand sunt vizate persoane fizice, sau intre 600 si 8.000 lei cand discriminarea vizeaza comunitati sau grupuri de persoane.