„Tiganca imputita", asa a caracterizat-o Traian Basescu pe jurnalista Andreea Pana de la Antena 3, simbata, dupa ce i-a smuls din mina telefonul mobil. Insulta a ramas inregistrata in memoria telefonului.In ziua referendumului, in timp ce iesea dintr-un supermarket impreuna cu sotia, Basescu i s-a adresat jurnalistei Andreea Pana cu urmatoarea intrebare: „Mai, pasarica, tu nu ai treaba astazi?". Dupa ce jurnalista i-a cerut o estimare cu privire la rezultatul referendumului, Basescu i-a smuls telefonul din mina si l-a bagat in buzunar, fara sa-l inchida. Dupa ce si-a luat ramas bun de la ziaristi, presedintele a avut o discutie cu sotia sa, in care i-a spus: „Cit era de agresiva tiganca asta imputita". Discutia cu sotia sa a fost inregistrata de telefonul mobil pe care presedintele Basescu uitase sa-l inchida. In aceeasi seara, un SPP-ist i-a trimis telefonul Andreei prin intermediul unui coleg. Oamenii presedintelui au sters din memoria telefonului respectivele imagini filmate in supermarket, dar au uitat sa le stearga si de pe cardul de memorie al telefonului. Astfel, intreaga discutie purtata cu sotia sa in masina a devenit publica.

Declaratia presedintelui Basescu a stirnit reactii dure din partea ONG-urilor rome. Acestea s-au coalizat si au organizat, ieri, la ora 15.00, in fata Palatului Cotroceni, o manifestare de protest originala. Mai multi studenti romi si membri ai acestor ONG-uri au venit la Cotroceni imbracati in tricouri pe care scria „tiganca imputita" sau „tigan imputit". Inarmati cu sapun si sampon, ei s-au spalat in fata palatului presedintelui, ironizind astfel ideile rasiste ale lui Basescu. Organizatiile romilor au lasat presedintelui Romaniei si o scrisoare de protest, in care si-au exprimat indignarea fata de declaratiile jignitoare ale acestuia. „Perceputa sau reala, apartenenta etnica a jurnalistei constituie pentru presedinte un motiv de insulta, de ofensa si de agresiune verbala. Nu numai ca presedintele are datoria de a nu comite asemenea fapte de discriminare, dar Constitutia Romaniei precizeaza: «Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii» (art. 80, alin.1), fapt ce il obliga sa aiba chiar un rol proactiv in combaterea tuturor formelor de discriminare", se arata in scrisoare.

Presedintele Traian Basescu a cerut ieri scuze public pentru declaratia rasista facuta simbata. Intr-un comunicat de presa, Basescu spune ca „regreta ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, desfasurata in autoturismul pe care il conducea, a devenit publica, provocind un nemeritat prejudiciu moral dnei Andreea Pana" si o roaga pe aceasta sa-i accepte scuzele. „Formula mentionata, utilizata sub imperiul unei stari de maxima presiune publica si mediatica, nu reprezinta in nici un caz atitudinea presedintelui Traian Basescu fata de comunitatea roma din tara noastra, careia ii respecta identitatea si ii apreciaza aportul la viata democratica a societatii romanesti", afirma Basescu. (George Lacatus)

CNCD ii cere explicatii lui Basescu
Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a fost sesizat, ieri, cu privire la incidentul de simbata. In urma unei sedinte fulger, conducerea CNCD a decis sa cheme miercuri, 23 mai 2007, la ora 10.00, cele doua parti la audieri. In urma audierilor, CNCD va decide eventualele sanctiuni.

Insulte prezidentiale, scurta istorie Traian Basescu si Ion Iliescu s-au intrecut de-a lungul timpului in insulte.

Jurnalista Andreea Pana este doar ultima tinta a nervilor lui Traian Basescu. Lista e mai lunga.

24 aprilie 2005 - Aflat intr-o vizita fulger la sinistratii din Bistret, Basescu se rasteste la reporterul Realitatea TV, Lucian Dindirica. „In spatele tau, care-l ai pe Vintu, cum plingi tu de oameni, mai, baiatule? Citeva sute de mii de oameni au ramas fara averi din cauza patronului dumneavoastra, domnule reporter!", ii spune Basescu.

6 octombrie 2006, sedinta de instalare in functia de sef al SRI a lui George Maior - enervat de insistenta unui jurnalist de la „Curentul", Ovidiu Zara, Basescu rabufneste in privat la adresa jurnalistului. „Cite un gaozar d’asta crede ca ne poate intinde capcane in modul asta", spune presedintele.

9 mai 2007, Basescu despre Viorel Hrebenciuc: „Ma vedeti pe mine negociind cu un sobolan rozaliu cum este Viorel Hrebenciuc?"

Traian Basescu nu este insa singurul presedinte cu scapari de limbaj. Ion Iliescu este cel putin la fel de celebru. In 1990 ii facea pe demonstrantii din Piata Universitatii „golani", unui jurnalist constantean i se adresa cu „Mai, animalule!".

In 2002 spune despre Dumitru Sechelariu ca are comportament de „ciocoi" si „geambas detestabil". Pe Nastase il face „arogant", pe Cozmin Gusa - „caraghios, un veleitar si o lichea", iar in 2005 il face pe Mircea Geoana „prostanac". (Dan Duca)