Societatea de Cultura Macedo-Romana (SCMR) aminteste intr-un comunicat ca "Sacrificand adevaruri istorice unor conjuncturi politice de moment, cetateni si fosti cetateni romani de origine aromaneasca, grupati in asociatii neguvernamentale au devenit
Societatea de Cultura Macedo-Romana (SCMR) aminteste intr-un comunicat ca "Sacrificand adevaruri istorice unor conjuncturi politice de moment, cetateni si fosti cetateni romani de origine aromaneasca, grupati in asociatii neguvernamentale au devenit astazi promotorii ideii potrivit careia aromanii ar constitui chiar si in Romania o minoritate nationala romanica distincta, deosebita prin limba si cultura de natiunea romana.
Ei au ajuns chiar sa incrimineze statul roman pentru pretinsa lui vina de a fi incercat sa-i asimileze silnic pe aromani". Comunicatul semnat de presedintele SCMR, Ion Caramitru, mai arata ca decretul Imperiului Otoman din 23 mai 1905 prin care se confera autonomie aromanilor recunostea in acelasi timp si "dreptul statului roman de a intretine din bugetul sau pe teritoriul Imperiului Otoman scoli, publicatii culturale si biserici romanesti (...) Identitatea romaneasca a aromanilor (...) a fost confirmata dupa destramarea Imperiului Otoman prin alte intelegeri dintre Romania si statele balcanice in cuprinsul carora traiau aromani". Istoricul Gheorghe Zbuchea, vicepresedinte al SCMR, ne-a declarat ca: "De obicei o societate care se declara reprezentanta aromanilor ca fiind chipurile o minoritate in Romania organizeaza la sfarsitul lunii mari diverse manifestari pentru a-si sprijini aberanta cerere de a fi declarata minoritate. Noi, reprezentantii SCMR, societate cu radacini inca din 1860 afirmam clar ca aromanii sunt romani, ramura sudica a romanitatii orientale". (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.