Panduru este unul dintre cei 43 de tehnicieni care s-au perindat in acest sezon in Liga I, media autohtona de rezistenta la o echipa fiind de cinci luni.

Basarab Panduru a fost demis imediat dupa remiza inregistrata de Farul Constanta, 0-0 pe teren propriu cu Universitatea Craiova, fiind unul dintre cei 43 de antrenori care s-au perindat in acest an competitional pe la cele 18 echipe din primul esalon. A fost al treilea tehnician schimbat de la echipa sub care se trage linie la retrogradare, urmasul sau pe banca tehnica a marinarilor urmind sa stea o singura etapa la timona. In locul celui mai longeviv tehnician de pe banca Farului in acest sezon, 19 etape, va antrena, miine, in ultima etapa, contra lui CFR Cluj, secundul Cristian Camui, supervizat de Ion Marin, din functia de director tehnic. „Este o rusine pentru jucatori, antrenori si pentru noi ca nu am cistigat nici un meci pe teren propriu", a declarat patronul Gheorghe Bosinceanu, dupa care l-a demis pe Panduru.

Farul a fost condusa de nu mai putin de patru antrenori intr-unul dintre cele mai slabe sezoane din istoria clubului. „Rechinii" au inceput cu sirbul Momcilo Vukotic, urmat de Ion Marin, mai intii ca director tehnic, apoi antrenor, Panduru si acum Camui. Principiul benzii rulante de la nivelul bancii tehnice se pare ca a mers mina in mina cu contraperformanta. Simetric, retrogradatele FC National, Jiul si Ceahlaul se situeaza in topul formatiilor cu cei mai multi antrenori pe banca tehnica. „Bancarii" nu au atins nici macar baremul, desi si-au adus „contributia" pe rind sase antrenori: Marin Duna, Jean Vladoiu, Liviu Ciobotariu, Sorin Cirtu, Romeo Chihaia si Eugen Nae. La fel, Jiul Petrosani, formatie care a fost condusa de Florin Marin, Tudorache, Dumitru Marcu si Gheorghe Poenaru. La Ceahlaul, sarabanda inlocuirilor a inceput chiar in etapa a patra, cind Mihai Stoica a fost inlocuit cu Ion Moldovan, urmat de Silaghi, Florin Marin si Sunda. Avalanse de antrenori s-au consemnat si la Craiova (Stinga, Beldeanu, Stefan Stoica si Cioroianu), la Timisoara (Cirtu, Artimon, Velcea), la FC Arges (Giannini, Dorinel Munteanu, Cirstea), la Urziceni, la Vaslui si la CFR Cluj. „Este o situatie foarte grava, alarmanta. E o lipsa de profesionalism. Cauzele ar fi faptul ca antrenorii straini nu au confirmat, iar ceilalti au fost sacrificati pentru greseli manageriale. Ne gindim sa adoptam sistemul spaniol, care nu permite al doilea contract intr-un sezon decit daca antrenorul vine din liga secunda", ne-a declarat presedintele Scolii Federale de Antrenori, Mircea Radulescu. Statistic, media de continuitate in Liga I a unui antrenor este de cinci luni. Spre comparatie, in Franta, media este de un an si opt luni.

Doar opt din 18 echipe nu si-au schimbat antrenorul in acest sezon. Coincidenta sau nu, majoritatea sint in prima parte a clasamentului, exceptie face CFR Cluj, care l-a inlocuit pe Dorinel Munteanu cu Cristiano Bergodi. Chiar daca ultima victorie a Stelei, 1-0 contra Pandurilor Tirgu-Jiu, nu a venit in urma unui joc convingator, tehnicianul Cosmin Olaroiu a anuntat ca va continua in Ghencea indiferent de consecinte. „Din vara, continuu pe banca Stelei indiferent de oferte, de alte situatii sau de vointa unora", a intarit Olaroiu. In urma cu citeva zile, si Becali infirmase aducerea lui Hagi in Ghencea.

Conservatorul Alex Ferguson Premier League este un exemplu de longevitate pe bancile tehnice ale echipelor, cazul particular al lui Manchester United fiind emblematic in acest sens. Astfel, scotianul Alex Ferguson este de 21 de ani manager general al „diavolilor", el preluind echipa dupa ce a antrenat Scotia la turneul final al CM din 1986. De remarcat ca primele sale performante au aparut dupa patru ani de antrenorat la Manchester, in 1990, United cistigind Cupa Angliei. De atunci, el a mai cistigat trofeul de patru ori, Cupa Ligii de doua ori, campionatul de noua ori, o Cupa Cupelor, o Liga Campionilor, o Supercupa Europei si o Cupa Intercontinentala.