Cetatenii europeni sunt perceputi ca fiind mai mult zgarciti, increzuti, reci si distanti, iar romanii se considera mai curand traditionalisti, vorbareti, incordati si competenti.


Concluzia reiese dintr-un studiu efectuat de Agentia

Cetatenii europeni sunt perceputi ca fiind mai mult zgarciti, increzuti, reci si distanti, iar romanii se considera mai curand traditionalisti, vorbareti, incordati si competenti.


Concluzia reiese dintr-un studiu efectuat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale in intervalul aprilie-mai, pe un esantion de 1.104 persoane de peste 17 ani, cu o marja maxima de eroare admisa de +/ - 3%.


Relatiile tarii cu marile puteri sunt privite ca fiind in general bune, cu un plus in privinta SUA si tarilor membre UE si un usor minus in privinta Rusiei, singurul stat despre care respondentii cred ca are relatii foarte proaste cu Romania.

Principalele modele de state europene cu imagine pozitiva sunt Germania, Franta, Italia si Marea Britanie, datorita economiei dezvoltate, nivelului de trai, culturii si turismului. La polul opus se afla Bulgaria, Albania si Republica Moldova, tari cu o imagine negativa din cauza saraciei, instabilitatii politice si nivelului scazut de dezvoltare economica.

Imaginea emigrantului roman este una majoritar buna in tara (60%), iar respondentii care au calatorit in afara Romaniei nu au nemultumiri legate de modul in care strainii s-au purtat cu ei. O treime dintre acestia declara ca au fost in situatii in care le-a fost rusine ca sunt romani, desi au intalnit cazuri in care serviciile de care au beneficiat au fost mai proaste decat in Romania.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.