Liderii UDMR au dat verticalul „Most vagy soha!" („Acum ori niciodata!") pe mai nuantatul „Most vagy soha, minca-ti-as!".

Nu glumesc si nici nu ma bucur, dar cind vad cit si mai ales cum s-au schimbat mai-marii politicii UDMR de cind au ajuns pe malurile Dimbovitei, ramin interzis. Ca tirgmuresean sadea ce ma aflu, mai stiu una, alta despre ei, inca de pe vremea in care erau baieti de comitet, injurau frumos regimul, scriau poezii, bateau muntii si nu se jenau sa pozeze rockeri boemi. Ca nu degeaba au fost delegati la Bucuresti de o comunitate care isi respecta blazonul. Dar, asta e, batrinul Alzheimer lucreaza ca o furnica.

Zapind simbata dimineata pe posturile tv care prezentau defilarea sefiilor de partid pe la sectiile de votare, am realizat cu adevarat cit s-a degradat elita politica a UDMR, comportamentul ei politic. Dintr-o formatiune respectabila, in vremuri in care normele politice se stabileau la Petrosani, a ajuns un grup de politicieni versati, bine intoliti, care, iata, calca toate principiile si se fac frate cu PRM. Urmariti-le numai traiectoria: opozanti, aliati cu democratii, apoi cu postcomunistii si, azi, si cu PRM. Orice argument sau justificare e de prisos.

Aparitia lui Béla Markó, Attila Verestoy, György Frunda sau László Borbély alaturi de Iliescu, Geoana, Vacaroiu, Vadim sau Voiculescu este azi familiara. Atit de familiara incit a scirbit si electoratul maghiar. Dupa ce in 2004 au fost siluiti, chipurile, pentru binele comunitar, sa voteze cu PSD (secuii ieseau de la cabina de vot scuipind in urma), maghiarii au fost simbata invitati din nou la un experiment pervers: sa sustina cel mai idiot demers politic din istoria postdecembrista a Romaniei: referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. Numai ca de data aceasta, indecenta propunere a suparat.

Trei sferturi din electoratul judetelor Harghita si Covasna, proverbial aproape pentru disciplina cu care isi exercita dreptul la vot, nici macar nu s-a sinchisit sa bata drumul pina la urne. Ceilalti, cei care au depus acest efort, adica 27,38% in Harghita si 34% in Covasna, au votat in proportie de 77%, respectiv 80% in favoarea presedintelui tarii. Astfel, alianta anti-Basescu a pierdut in toate sectiile de votare ale celor doua judete. Domnule Markó, mai e de stat? Sau vreti sa demonstrati ca proiectul lui Ceausescu de a-i face pe maghiari sa asimileze si metehnele politice ale romanilor e unul fezabil?