Trei sferturi dintre tinerii romani care stau cu chirie nu cred ca-si vor putea cumpara o casa prea curind.

Aproape trei sferturi (71,6%) dintre tinerii intre 26 si 35 de ani care stau cu chirie nu au nici o modificare planificata in sensul achizitionarii unei locuinte intr-o constructie noua sau intr-o cladire existenta, arata un studiu efectuat de compania de cercetare de piata International Marketing Research&Communication Group.

Optimismul nu prea creste o data cu virsta: doar 15% dintre romanii ce au intre 36 si 45 de ani care stau cu chirie au in plan cumpararea unei locuinte constructie noua. In acelasi timp, doar 10% dintre tinerii de pina in 25 de ani care stau cu chirie iau in calcul cumpararea unei locuinte intr-un bloc vechi.

Studiul mai arata ca 35% dintre tinerii pina in 35 de ani platesc chiria intr-o locuinta la bloc si doar 9% dintre chiriasii tineri prefera sa stea cu chirie la casa. Desi tinerii nu sint prea optimisti in privinta spatiului lor locativ, expertii sustin ca in viitorul apropiat cifrele vor inclina in favoarea tinerilor proprietari, nu a chiriasilor. Acestia afirma ca cifrele sint o reflectare a faptului ca cei sub 35 de ani nu au reusit inca sa stringa banii pentru avans sau nu le-au permis veniturile sa contracteze un credit.

„Tinerii vor prefera sa plateasca rata la un apartament decit chiria", sustine Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Schimbarea situatiei in bine va fi influentata de doi factori principali: creditele si economia. „Faptul ca banca centrala a permis bancilor o politica mai flexibila la credite, precum si economia in crestere genereaza sporirea veniturilor si accesul la credite. Procesul se va simti in timp", spune expertul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.

In studiu se mai spune ca 26,2% dintre proprietarii care detin o locuinta la bloc au intre 18 si 35 de ani si 21,8% dintre proprietarii de casa la curte au pina in 35 de ani. De asemenea, potrivit cercetarii, 68,7% dintre respondentii care stau cu chirie intr-un apartament au pina in 35 de ani. „Indicele (68,7%) este mare pentru ca posibilitatea de achizitie a unui apartament depinde mult de statusul socioeconomic al respondentului, care trebuie sa fie peste medie (job bine platit, giranti), de investitia in creditul ipotecar (avans, o investitie pe termen lung a familiei) si de nivelul de crestere galopant al pietei imobiliare. Asa se explica si procentul mic de tineri proprietari de apartament", spune Monica Buculei, Managing Director la IMR&C Group.

Studiul a fost realizat in luna februarie de IMR&C Group pe un esantion de 2.047 de respondenti, in orase cu peste 70.000 de locuitori, 80% urban si 20% rural, femei si barbati peste 18 ani, selectati aleatoriu. Marja de eroare este de plus/minus 3%.

Vezi care este cea mai potrivita solutie pentru amenajarea apartamentului pe www.cotidianul.ro/select