Cu un buchet de flori si un comunicat de presa prin care isi cere scuze reporterului Antenei 1, presedintele Traian Basescu spera sa-si spele imaginea de baiat de dupa blocuri care foloseste cuvinte gen: pasarica, tiganca imputita. Basescu va f

Cu un buchet de flori si un comunicat de presa prin care isi cere scuze reporterului Antenei 1, presedintele Traian Basescu spera sa-si spele imaginea de baiat de dupa blocuri care foloseste cuvinte gen: pasarica, tiganca imputita. Basescu va fi audiat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.


Dupa doua zile de la incident, presedintele Traian Basescu o roaga pe Andreea Pana, printr-un comunicat de presa, semnat de purtatorul de cuvant, Valeriu Turcan, sa accepte scuzele sale sincere pentru situatia creata si regreta ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, a devenit publica provocand un "nemeritat prejudiciu moral" acesteia. Este mai mult decat evident faptul ca aceste cuvinte nu fac parte din limbajul presedintelui, acestea fiind puse pe hartie de Valeriu Turcan. Reporterul Antenei 1 a primit la redactie si un buchet de flori, insotit de un biletel cu antet prezidential pe care scria "Cu respect, doamnei Andreea Pana". Surprinzator cum reporterul Antenei 1 a reusit sa se transforme peste noapte dintr-o tiganca imputita intr-o doamna respectabila.

Dupa cateva ore, Basescu si-a nuantat "cererea de scuze". El s-a aratat nemultumit ca Antena 1 a facut publica discutia privata cu sotia sa, fiind judecat "ca pe vremea Securitatii" pentru ceva ce a gandit "nepublic". "Intrarea in viata privata, chiar si a presedintelui, are limite. Mi-as dori ca, de cate ori am fost jignit pe televiziunile trustului Antena, sa fi primit macar o singura data scuze. Insa ca femeie, pentru ziarista, imi pare rau! Si asta e, o femeie, chiar si in discutiile cu sotia mea, nu trebuia jignita", a declarat Basescu.


REPROSURI. Comportamentul presedintelui nu a ramas netaxat. Agentia de Monitorizare a Presei, care a condamnat gestul lui Traian Basescu de a "confisca" telefonul mobil al unei jurnaliste, i-a cerut acestuia sa isi controleze mai bine reactiile in relatia cu presa. Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii va trimite citatii presedintelui Traian Basescu si jurnalistei postului Antena 1 pentru a-i audia miercuri, 23 mai, in legatura cu modul in care i s-a adresat seful statului Andreei Pana. Si Clubul Roman de Presa va lua astazi o pozitie oficiala in cadrul Consiliului de Onoare.


SAPUN SI DERO. Aproximativ 20 de reprezentanti ai organizatiilor de romi s-au adunat ieri dupa-amiaza in fata Palatului Cotroceni pentru a depune la Presedintie o scrisoare de protest fata de atitudinea lui Traian Basescu fata de etnia roma. Scuzele presedintelui nu sunt acceptate de reprezentantii romilor, intrucat din acestea nu rezulta ca el regreta cele spuse, ci doar ca cele spuse au fost facute publice. Unii dintre membrii organizatiilor au purtat tricouri pe care era inscriptionat "tigan imputit" si au adus in dar presedintelui sapun, detergent, apa, prosoape, precum si un CD cu volumul II din "Hituri tiganesti", apreciind ca acestea ii vor placea cu siguranta sefului statului.

Fundatia Soros, condusa de fostul consilier prezidential Renate Weber, a condamnat si ea comportamentul "discriminatoriu si nestapanit" manifestat de Traian Basescu, apreciind ca aceasta reprezinta o incalcare a drepturilor omului si o violare a libertatii de exprimare. "Faptul ca presedintele se scuza pentru ca o convorbire privata a devenit publica, si nu pentru continutul efectiv al acesteia, ne arata ca presedintele, desi a acceptat sa formuleze scuze, nu este cu totul constient de efectele negative ale unor rele intrebuintari a cuvintelor", arata Fundatia.

Liga Pro Europa solicita ca Parchetul instantei supreme sa se autosesizeze in urma incidentului, exprimandu-si indignarea fata de expresiile "rasiste si sexiste" utilizate de Traian Basescu.


SCANDALUL, LA NBC. Comportamentul presedintelui a ajuns sa fie titrat si de Financial Times, in editia electronica, articolul fiind preluat si de pagina electronica a postului american de televiziune NBC. Potrivit publicatiei, "politicianul populist", care tocmai a castigat un referendum menit sa il inlature din functie, a intrat intr-o noua controversa, dupa confruntarea cu o jurnalista careia i-ar fi adresat remarci rasiste. Incidentul a subliniat acuzatiile criticilor potrivit carora temperamentul exploziv al lui Basescu il face un personaj care creeaza discordie, se arata in articol.    "Cel mai slobod la gura"Traian Basescu este autorul celor mai multe derapaje verbale la adresa ziaristilor, fiind cel mai "slobod la gura", dar seria gafelor a fost deschisa de Ion Iliescu, cu expresia: "Mai animalule!", relateaza RFI Romania. Si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, i-a calificat drept "canalii" pe cei care ardeau masini in cartierele periferice, iar George Bush i-a spus unui ziarist "asshole", tradus in romaneste de Traian Basescu prin "gaozar". In 1984, inaintea unei emisiuni radiofonice, cand nu stia ca microfonul este deschis, Ronald Reagan a facut o gluma: "Sunt fericit sa va anunt ca am semnat o lege prin care URSS este declarat stat ilegal pentru totdeauna. Bombardamentele incep in 5 minute". Se spune ca ambasadorul URSS a fost la un pas de a face atac de inima. La un microfon uitat deschis, fostul premier britanic John Major i-a numit pe membrii guvernului niste "canalii", promitand sa ii "crucifice". 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.