Averea financiara neta a romanilor va scadea, pe fondul dublarii gradului de indatorare.

Estimarea, aparuta intr-un studiu al UniCredit Group, arata ca averea romanilor va scadea, in urmatorii trei ani, de la 12% din PIB, nivel estimat pentru 2006, la 8% din PIB. Averea financiara neta se calculeaza ca diferenta intre averea financiara (numerar, depozite, participatii, actiuni, plasamente in fonduri mutuale sau fonduri de pensii) si datoriile populatiei (credite ipotecare si de consum, bancare si de la institutii financiare nebancare, si leasing). Plasamentele financiare ale populatiei sint estimate in prezent la 23% din PIB si vor creste pina in 2009 la 29% din PIB. In acelasi timp, gradul de indatorare a populatiei va urca de la 12% din PIB, in prezent, la 21% din PIB, in urmatorii trei ani.

„In Romania se observa o aplecare catre consum mai mare decit in alte state din regiune, inclusiv Bulgaria", a declarat Debora Revoltella, economist-sef pentru Europa Centrala si de Est al UniCredit Group. Potrivit UniCredit, in Romania, creditul de consum reprezinta 76% din indatorarea populatiei. Analistii prevad mentinerea unui ritm de crestere la nivelul creditului de consum pentru urmatorii doi ani superior celui inregistrat de imprumuturile imobiliare. Astfel, in acest an, creditul de consum va avansa cu 53,1% (cel ipotecar cu doar 38%), iar in 2008, cresterea pe consum va fi de 32%, in timp ce ipotecarul va fi sensibil apropiat, respectiv 31,9%.

Principala forma de economisire din Romania ramin depozitele bancare, cu un sold de 13 miliarde de euro, respectiv 55,8% din total plasamente (23,3 miliarde de euro). In 2006, depozitele au crescut cu 30,3%, dar ritmul se va reduce treptat, la 24% in acest an si 17,5% in 2009. Pe locul secund se afla investitiile in actiuni listate pe piata de capital, cu un sold de 6 miliarde de euro si o pondere de 25,8% din totalul averii financiare.