Referendumul nu a trecut neobservat in presa internationala, care consemneaza rezultatul favorabil presedintelui Traian Basescu, dar si rata scazuta a participarii la votul de sambata, cu mentiunea ca situatia politica din tara noastra ramane in cont
Referendumul nu a trecut neobservat in presa internationala, care consemneaza rezultatul favorabil presedintelui Traian Basescu, dar si rata scazuta a participarii la votul de sambata, cu mentiunea ca situatia politica din tara noastra ramane in continuare sub semnul incertitudinii.
"Presedintele Romaniei a supravietuit unui referendum pentru demiterea sa", anunta agentia Associated Press, intr-un comentariu preluat de cotidianul american International Herald Tribune, precizand ca electoratul roman s-a pronuntat, in proportie de 74,3%, in favoarea revenirii lui Traian Basescu la Cotroceni, respinsa de 24.9% din alegatori, in conditiile unei prezente la vot de doar 44%. Traian Basescu "a scapat, fara probleme, de destituire", noteaza, pe acelasi ton, Agence France Presse, in paginile Le Monde. "In pofida victoriei obtinute, presedintelui Traian Basescu ii va fi greu sa depaseasca de indata paralizia reformelor care afecteaza tara", apreciaza, la randul sau, Reuters. "Analistii afirma ca practicile corupte sunt atat de inradacinate in Romania incat Basescu va trebui sa astepte alegerile generale din 2008 pentru a impune anumite reforme", adauga agentia de presa citata.
Basescu, "lipsit practic de putere"
Ipoteza este redata si de saptamanalul Economist. Desi, cel mai probabil, jocurile politice vor continua pana la alegerile parlamentare programate in toamna anului viitor, aceasta nu va ajuta cu nimic reformele si modernizarea Romaniei, noteaza publicatia intr-un comentariu publicat inaintea consultarii populare de sambata. "Politica fostilor comunisti poate fi uneori explicata ca o confruntare intre pungasi, fantome si idioti, aceasta afirmatie, desi insultatoare, fiind graitoare pentru lupta care a dus la referendumul pe tema demiterii presedintelui suspendat Traian Basescu", scrie Economist, citat de Mediafax, apreciind ca "Romania va trebui sa curete mizeria din politica singura", insa "este greu de inteles cum va face acest lucru". In egala masura de pesimist, cotidianul francez Le Figaro apreciaza ca, in pofida victoriei de sambata, la palatul Cotroceni va reveni un sef de stat "lipsit, practic, de putere", ce va avea de-a face cu o "Opozitie hotarata".
"Patru termeni pentru a desemna mita"
Coruptia, care imbraca forme nenumarate, este un factor exploziv in criza politica declansata in Romania, iar campania care a precedat referendumul privind demiterea presedintelui suspendat a devenit o competitie pentru a arata cine a furat mai mult, noteaza cotidianul spaniol El Pais, referitor la evenimentele din tara noastra. In Romania - caracterizata drept o tara in care unii profita, iar majoritatea sufera - exista niveluri nenumarate de coruptie, mai mult sau mai putin grave, care nu au fost eliminate de aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007, scrie publicatia, consultata de Mediafax, amintind ca un raport recent al Transparency International ne plasa pe locul doi in topul celor mai corupte state din Europa. Exploziva in criza politica declansata in Romania, coruptia este un fenomen obisnuit in Romania, mostenit inca din perioada comunista, noteaza El Pais. "Dictatorul Nicolae Ceausescu a lasat tara in saracie (...). Salariul mediu (300 de euro pe luna, brut) nu este suficient pentru o luna si, din acest motiv, multa lume s-a obisnuit sa dea o anumita suma pentru a-si rezolva problemele la medic, la scoala, sau la administratie... O forma de adaos la salariu... In aceste conditii nu este de mirare ca limba romana are patru termeni pentru a desemna mita atat de influenta", conchide publicatia iberica. (A.M.L.)
Proteste la Roma si Madrid
Romanii din strainatate au protestat in fata sectiilor de votare din Roma si Madrid, pentru ca nu au reusit sa voteze pana la inchiderea urnelor.
Romanii care au dorit sa voteze la cele doua sectii de la Ambasada Romaniei din Madrid au intrat cu forta, sambata seara, in curtea Ambasadei, in momentul in care s-a anuntat inchiderea urnelor. Protestatarii au sustinut ca, daca programul de votare s-ar fi prelungit cu doua ore, toti cei aflati in fata ambasadei ar fi putut vota. Scandand "Lasati-ne sa votam", "Basescu" si "Hotii", peste 500 de romani au patruns cu forta in curtea ambasadei, dupa ce au scos poarta din balamale. In momentul in care au ajuns la usa ambasadei, au intervenit politistii si fortele de ordine speciale din Spania, informeaza Rompres. Curtea ambasadei a fost ulterior eliberata de politisti.
Aproximativ 2500 de persoane au protestat in fata Ambasadei Romaniei din Roma, pentru ca nu si-au putut exercita dreptul la vot, din cauza inchiderii urnelor. Romanii au scandat "Vrem sa votam", "Basescu-Basescu", "Nu plecam" si "Hotii", cerand sa isi poata exercita dreptul la vot, informeaza NewsIn. Dar urnele s-au inchis, in ciuda faptului ca s-a solicitat prelungirea programului de vot. (A.H.)
Dezorganizarea, nota dominanta
Observatorii referendumului, reprezentanti ai partidelor ori ai organizatiilor neguvernamentale, au reclamat tentative de fraudare a votului, incalcari ale prevederilor legale privind campania electorala, precum si deficiente de ordin organizatoric. Dintre sesizarile ajunse la Biroul Electoral Central (BEC), majoritatea au fost retrimise birourilor care aveau competente in solutionare.
Asociatia Pro Democratia (APD), care a monitorizat referendumul cu ajutorul a 2.300 de observatori, a centralizat sesizari legate de posibilitatea folosirii abuzive a urnei mobile, continuarea campaniei electorale in ziua referendumului, probleme privind accesul in sectiile de votare, lipsa indicatoarelor, dezordinea din listele permanente. APD a concluzionat ca nota dominanta a acestui proces electoral a fost dezorganizarea si a apreciat ca una dintre conditiile esentiale ce pot contribui la imbunatatirea proceselor electorale din Romania este adoptarea unui Cod electoral, a unei legislatii unitare in domeniu. Potrivit Pro Democratia, referendumul din 19 mai 2007 a reflectat "capacitatea redusa a administratiei electorale romanesti de a organiza in mod corect si eficient procesele de vot". In ziua referendumului, BEC a sesizat Consiliul National al Audiovizualului referitor la o informatie aparuta la un post de televiziune, potrivit careia un magazin acorda reduceri celor care faceau dovada participarii la vot. La randul sau Agentia de Monitorizare a Presei a sesizat, sambata, BEC in legatura cu declaratiile facute la vot de catre Gigi Becali, Valeriu Stoica, Dan Voiculescu si Mircea Geoana, apreciind ca acestia au incalcat prevederile legale privind continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei. Ieri, vicepresedintele PIN Lavinia Sandru a prezentat, intr-o conferinta de presa, principalele nereguli constatate de formatiune in timpul desfasurarii referendumului. Printre neregulile remarcate de "Politia referendumului" se regasesc: transportarea oamenilor la sectii de votare cu masini, propaganda pro si contra Traian Basescu, mita electorala, reprezentanti ai partidelor acreditati in sectiile de vot din partea ONG-urilor, afise la mai putin de 500 de metri de sectiile de votare, afise impartite votantilor, persoane care nu au putut vota pe liste suplimentare pe propria declaratie si membri ai sectiilor de votare care le spuneau votantilor ca este suficient sa bifeze pe liste, dupa vot, nemaifiind necesar sa si semneze. Sandru a mentionat ca toate aceste nereguli se vor constitui intr-un "raport riguros" pe care PIN il va trimite la BEC si care se va constitui intr-o serie de modificari legislative pe care formatiunea sa le va initia pentru eliminarea posibilitatilor de fraudare a procesului electoral. (O.B.)
Barroso l-a felicitat pe invingator
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso l-a felicitat, ieri, pe presedintele Traian Basescu pentru rezultatul obtinut in cadrul referendumului de sambata, profitand de ocazie pentru a solicita autoritatilor de la Bucuresti continuarea reformelor. "Doresc sa il felicit pe Traian Basescu pentru rezultatul referendumului. Sper ca acest rezultat va contribui la a permite Romaniei, in calitate de stat-membru cu drepturi depline al UE, sa avanseze pe calea reformelor necesare, in special in domeniul Justitiei si al luptei impotriva coruptiei", a punctat seful Executivului comunitar, potrivit unui comunicat citat de Mediafax, subliniind ca, "pentru incheierea reformelor, Romania are nevoie de un mediu politic si juridic stabil, in care toti actorii politici sa actioneze impreuna pentru cresterea economica si dezvoltarea sociala a tarii". "Comisia Europeana va continua sa ajute institutiile romane in eforturile lor de indeplinire a angajamentelor asumate la aderarea la UE", in ianuarie 2007, a conchis Barroso. (A.M.L.)
Apel pentru reforme
Presedintele PPE, Wilfried Martens, si presedintele grupului PPE-DE, Joseph Daul, au salutat, sambata, decizia electoratului roman. "Participarea ridicata la vot confirma inca o data ca romanii sunt convinsi ca Traian Basescu este cea mai buna persoana care sa le reprezinte interesele", au aratat cei doi in cadrul unei declaratii comune, difuzata de Mediafax, pledand in favoarea continuarii procesului de reforma in Romania. "Aceasta include lupta impotriva coruptiei, intarirea institutiilor democratice si aplicarea legii. Indeplinirea standardelor si cerintelor Uniunii Europene nu sunt impuse pentru a satisface restul UE, ci sunt importante pentru Romania insasi. Un angajament ferm si univoc al intregii clase politice pentru reforma trebuie sa sustina acest proces", au precizat Martens si Daul. Mesajul celor doi a fost reluat de liderul liberal-democratilor europeni, Graham Watson, care a declarat ca presedintele Traian Basescu "trebuie sa inteleaga ca poporul roman i-a incredintat un vot de responsabilitate". "Incurajez clasa politica din Romania sa se concentreze in prezent pe indeplinirea angajamentelor si a obligatiilor asumate in calitate de membra a Uniunii Europene", a spus el, exprimandu-si speranta ca reformele "vor fi continuate si vor beneficia de sprijinul lui Traian Basescu prin intermediul unei relatii noi, mai constructive". (A.M.L.)
Cearta in familie
Sotia unui satean din Jitia i-a rupt acestuia buletinul de vot dupa ce a vazut ca barbatul pusese stampila pe "Da". Conform Gabrielei Obodariu, presedintele Clubului Focsani al Asociatiei ProDemocratia, fapta s-a petrecut la sectia de votare 188 Jitia, sambata, cu ocazia referendumului. "Observatorii nostri ne-au relatat faptul ca sotul si sotia au venit la vot impreuna. Ea a votat prima si, ulterior, cand sotul a iesit din cabina de vot a vazut ce optiune de vot a avut acesta. La nervi, femeia i-a rupt buletinul de vot barbatului, votul acestuia fiind declarat nul", a explicat presedinta APD Focsani. Surse din cadrul sectiei de vot 188 spun ca femeia votase pentru Traian Basescu, iar barbatul ei, cu simpatii liberale, votase pentru demiterea lui. (Rompres)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.