Politistii de frontiera maramureseni au anihilat o grupare de contrabandisti de tigari ucrainene, din care facea parte si un fost politist de frontiera roman. Potrivit autoritatilor maramuresene, trei dintre membrii grupului infractional au fost ares
Politistii de frontiera maramureseni au anihilat o grupare de contrabandisti de tigari ucrainene, din care facea parte si un fost politist de frontiera roman. Potrivit autoritatilor maramuresene, trei dintre membrii grupului infractional au fost arestati preventiv pentru 29 de zile.
Reteaua a fost descoperita si desfiintata de catre procurorii DIICOT si politistii de frontiera, dupa identificarea, la sfarsitul lunii aprilie, la cativa metri de raul Tisa, a mai multor persoane care incarcau cutii de carton intr-un microbuz si un autoturism marca Audi. Cei patru membri ai grupului au fost somati si imobilizati, politistii de frontiera stabilind ca acestia transportau 25.677 de pachete de tigari marca Ronson, de origine ucraineana. Ulterior, oamenii legii au verificat atent zona in care i-au gasit pe cei patru si au mai descoperit noua mii de pachete de tigari ascunse in stufarisul de pe malul raului. Tigarile introduse ilegal in Romania erau apoi comercializate la negru.
30.000 dintr-o lovitura
Cercetarile au fost extinse asupra tuturor persoanelor despre care anchetatorii aveau informatii ca sunt implicate in contrabanda cu tigari aduse din Ucraina. Totodata, au fost luate masuri de supraveghere a unui imobil din Sighetul Marmatiei ce apartinea unei femei despre care se credea ca depoziteaza tigarile. Ca urmare a obtinerii autorizatiei de perchezitie, politistii de frontiera, insotiti de un procuror, au descins in imobil, iar intr-o anexa au fost gasite alte 30.000 de pachete de tigari de aceeasi provenienta. Dupa confiscarea intregii cantitati de tigari, investigatorii au stabilit ca in contrabanda mai sunt implicate cel putin alte trei persoane, din localitatea Valea Viseului.
Opt persoane cercetate
Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala impotriva celor opt contrabandisti pentru constituire si sprijinire a unui grup infractional organizat. Pe 27 aprilie, o femeie si doi barbati, Maria P., Gheorghe T. si Nicolae S., au fost prezentati judecatorilor din cadrul Tribunalului Maramures care au emis pe numele lor mandate de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile, fiind acuzati de organizare si sprijinire a unei grupari infractionale cu caracter de criminalitate organizata si contrabanda. Dupa continuarea investigatiilor, anchetatorii au mai stabilit ca inca cinci barbati mai fac parte din grup. De asemenea, s-a stabilit ca din filiera de contrabandisti facea parte si un angajat al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures care ii anunta pe contrabandisti unde erau echipajele mobile, pentru a le evita cand se facea transferul tigarilor peste granita. In momentul in care a constatat ca a fost descoperit de colegii sai, politistul de frontiera a demisionat. La jumatatea lunii mai, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale fata de ultimii cinci membri ai gruparii. Intreaga cantitate de tigari, aproximativ 65.000 de pachete de tigari, in valoare de 110. 000 de lei (32.000 de euro) a fost confiscata, iar cercetarile continua in acest caz.
Concediu fatal
Un grav accident rutier a curmat viata a doi tineri, iar alti doi au fost grav raniti, dupa ce masina in care se aflau s-a izbit de doi copaci in apropierea localitatii sibiene Slimnic.
O tanara, in varsta de 26 de ani, care venise in concediu, din Spania, a fost, impreuna cu un prieten care se afla la volanul masinii, cu fratele si o verisoara, in Sibiu. Noaptea de sambata spre duminica, cand se intorceau acasa, le-a fost fatala. In localitatea Slimnic, masina in care erau cei patru s-a rupt in doua dupa ce s-a izbit puternic de doi copaci, iar apoi s-a rasturnat. Potrivit politistilor sibieni, accidentul a avut loc din cauza vitezei excesive. Seful Serviciului Politiei Rutiere Sibiu, subcomisarul Alin Pahontu a declarat, citat de Mediafax, ca "din primele cercetari efectuate la fata locului a rezultat faptul ca pe fondul neadaptarii vitezei la conditiile de drum, curba usoara la stanga si pe fondul unui carosabil umed, conducatorul unui autoturism marca BMW a pierdut controlul directiei de mers, rasturnandu-se in partea dreapta a sensului de mers catre Medias".
Doua ambulante au sosit imediat la fata locului, insa doi dintre tinerii care ocupau bancheta din spate erau deja morti. Sora baiatului decedat si soferul au fost grav raniti, fiind transportati de urgenta la Spitalul Judetean Sibiu. "Am gasit o tanara cu un traumatism forte de coloana vertebrala, multiple plagi mai mici din cauza parbrizului, a cioburilor de sticla si conducatorul auto suspect de fractura de baza de craniu care este intr-o stare mai grava, a necesitat intubatie, perfuzii, calmante", a precizat unul dintre medici. Doctorii sunt rezervati in ceea ce priveste sansele de supravietuire ale soferului.
"Violenta, precisa si voluntara"
Cazul romancei Doina Matei, care a ucis-o luna trecuta, cu varful umbrelei, pe italianca Vanessa Russo continua sa ridice semne de intrebare in randul opiniei publice din Italia.
Potrivit presei din peninsula, minora, in varsta de 17 ani, care o insotea pe Doina Matei in momentul altercatiei din statia Termini a metroului din Roma, identificata doar cu initialele C.I., a fost eliberata in cursul saptamanii trecute de catre magistratii italieni. Avocatul adolescentei s-a declarat multumit de decizia instantei, intrucat, afirma el, toate marturiile demonstrau fara echivoc ca minora a incercat sa le desparta pe agresoare si pe victima acesteia.
Totodata, magistratii italieni au analizat si cererea de mutare a Doinei Matei din arestul politiei in arest la domiciliu, asteptandu-se, de asemenea, punerea acesteia in libertate. Mai mult, avocatii apararii pledeaza pentru ucidere din culpa, sustinand ca nimeni nu si-ar fi imaginat ca se poate ucide cu o umbrela. La randul lor, avocatii acuzarii sustin ca lovitura cu care Matei a ucis-o pe Vanessa Russo a fost "violenta, precisa si voluntara".
"Doar m-am aparat"
Doina Matei, suspectata de uciderea tinerei Vanessa Russo, decedata dupa ce a fost intepata in ochi cu o umbrela, sustinea dupa tragicul incident ca cearta a izbucnit din cauza faptului ca ar fi impins-o din greseala pe victima, care s-a temut ca ar fi incercat sa-i fure geanta. Disputa ar fi continuat pe peronul statiei Termini din Roma. Romanca este acuzata de ucidere din culpa in circumstante agravante. Italianca Vanessa Russo, in varsta de 23 de ani, a murit la doar cateva ore la spital, in urma unei puternice hemoragii provocate de varful umbrelei care i-a atins o artera cerebrala.
Potrivit anchetatorilor, Matei a respins acuzatiile, declarand la audieri: "Nu am vrut sa o omor. Fata aceea era de varsta cu mine si avea toata viata inainte. Doar m-am aparat".
Mort din cauza neatentiei
Un tanar, in varsta de 26 de ani, a murit, la sfarsitul saptamanii trecute, in urma unui accident rutier provocat de prietena lui, care avea permis de conducere de numai un an. Purtatorul de cuvant al IPJ Arges, comisarul Sorin Pauna a declarat, citat de Rompres, ca "accidentul s-a produs pe drumul national care face legatura intre Pitesti si Curtea de Arges, la intrarea in comuna Baiculesti, cauzele fiind lipsa de experienta si neadaptarea vitezei la conditiile de trafic". Potrivit anchetatorilor, pitesteanca Alina N., in varsta de 25 de ani, a pierdut controlul volanului in urma unei depasiri, iar autoturismul condus de ea a ajuns perpendicular pe axul drumului, fiind lovit de o masina care circula regulamentar din sens opus si proiectat in afara soselei. In urma impactului, prietenul tinerei, Gheorghe D., aflat pe scaunul din dreapta, a fost grav ranit si a murit in drum spre spital. Fata a suferit numeroase traumatisme, fiind internata la Spitalul Judetean Arges. Totodata, persoanele aflate in celalalt autoturism implicat in accident au scapat cu rani usoare, au precizat medicii. Soferita vinovata de producerea accidentului este cercetata penal pentru ucidere din culpa. (O.R.)
Jandarmi cu simt civic
Jandarmii din municipiul Focsani, care asigura paza la Tribunalul Vrancea au gasit la sfarsitul saptamanii trecute, un portofel cu 250 RON si 150 euro, pe care l-au restituit proprietarului. Potrivit unui comunicat transmis de autoritatile vrancene, plutonierul major Ionel Hanganu si plutonierul major Mugurel Avramescu au gasit portofelul in curtea interioara a Tribunalului. Acesta continea, pe langa bani, mai multe documente: carte de identitate, permis de conducere, certificat de inmatriculare, legitimatie de serviciu.
"In baza documentelor din portofel, jandarmii l-au identificat pe proprietar - in persoana lui Miron Maftei din comuna Vidra, l-au contactat si i-au restituit portofelul", se mai arata in comunicat. (O.R.)
Sinucigas resuscitat
Un barbat din Odorheiu Secuiesc a incercat sa se sinucida dupa ce a produs un accident rutier. In urma incidentului alte trei masini au fost avariate, fara insa sa produca victime. Potrivit politistilor, harghiteanul s-a certat cu familia, a luat diazepam cu alcool, a urcat la volan si a produs un accident de circulatie, apoi a incercat sa se sinucida. Barbatul nu a reusit sa-si duca la bun sfarsit intentia pentru ca a fost salvat de politistii care plecasera sa il caute, intrucat acesta parasise locul faptei. Ajunsi la domiciliul suspectului, oamenii legii au constatat ca usa apartamentului era deschisa si din interior se auzeau sunete infundate. Au intrat in locuinta si, in bucatarie, l-au gasit pe autorul accidentului, spanzurat de o scara, trupul barbatului avand inca semne vitale. Politistii au reusit sa taie cablul electric de care era atarnat barbatul, l-au resuscitat, apoi au chemat o ambulanta care l-a transportat la spital. In prezent, sinucigasul se afla internat la Sectia Psihiatrie a Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, starea acestuia fiind stabila, iar cercetarile continua pentru stabilirea vinovatiei sale. (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.