Fratii Kaczynski scot polonezii la referendum pentru a lupta impotriva unei decizii a Uniunii Europene.

17.000 de polonezi din localitatea Augustow, din nord-estul Poloniei, erau asteptati ieri la vot pentru a cere ca o portiune de autostrada europeana sa fie construita prin zona lor, proiect blocat de Uniunea Europeana.

Augustow se afla pe traseul autostrazii Via Baltica, autostrada ce urmeaza sa lege Praga de Helsinki, trecind prin Polonia si statele baltice.

Polonezii din localitate, precum si autoritatile centrale si locale vor ca ruta sa treaca prin zona, sperind ca in acest fel comertul local va fi stimulat in regiunea destul de saraca.

In schimb, Comisia Europeana s-a pronuntat impotriva acestui proiect. In urma protestelor mai multor organizatii ecologiste, ingrijorate ca autostrada va distruge rezervatiile naturale din zona, institutiile europene au cerut blocarea lucrarilor la autostrada, chiar daca firmele constructoare se afla deja la fata locului.

Primul-ministru polonez, Jaroslaw Kaczynski, a negat ca proiectul de autostrada intra in contradictie cu legislatia europeana de protectie a mediului. El a insistat ca Polonia nu trebuie sa piarda oportunitatea unica de a construi autostrada prin zona Augustow.

Kaczynski a cerut organizarea unui referendum regional pe 20 mai, mizind pe sustinerea populatiei locale pentru proiect. Oamenii spera ca autostrada va aduce beneficii economice si va contribui la descongestionarea traficului.

In schimb, Comisia Europeana si organizatiile ecologice sustin ca referendumul nu poate avea decit un rol consultativ. Conform UE, decizia autoritatilor poloneze supusa referendumului popular era ilegala de la bun inceput si deci nu poate fi confirmata prin votul de duminica al cetatenilor.