Conservantul folosit pentru aceasta paine poate produce probleme de digestie celor cu sensibilitate.

Painea feliata Primavara are in compozitie: "faina alba de grau, drojdie, zahar, sare, propionat de calciu (E 282), gluten, ameliorator (acid ascorbic E 300), enzime, alfa amilaza, emulsifianti E 472 e (esteri glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi), dextroza, grasimi vegetale". De asemenea, producatorul specifica faptul ca sarea folosita este iodata.


ANALIZA. Este o paine alba tipica, bogata in glucide cu index glicemic ridicat, dezechilibrata nutritional, ne spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Datorita continutului de conservant propionat de calciu (E 282), persoanele cu sensibilitate digestiva vor testa acceptabilitatea produsului inainte de a fi introdus in dieta. Produsul analizat are in compozitie si grasimi vegetale, insa nu se specifica daca acestea sunt hidrogenate sau nu. In cazul in care sunt hidrogenate, trebuie tinut cont ca sunt foarte periculoase pentru organism. Mai mult, pe parcursul unei zile acumulam o cantitate importanta de astfel de grasimi de la produsele pe care le consumam.


CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomanda produsul analizat persoanelor care sufera de diabet, celor care au intoleranta la gluten (celiachicilor), supraponde-ralilor si obezilor.  PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de elefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor heorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate de pe eticheta acestuia, fara a i-l prezenta.