Medicii elibereaza nejustificat de multe retete in favoarea producatorilor de medicamente, acuza ministrul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a inceput, de simbata, controale in toate spitalele si farmaciile din tara. Ministrul Eugen Nicolaescu se declara nemultumit de faptul ca reforma sanitara nu da rezultate. El cere o evaluare a sistemului si sanctiuni pentru cei care ii ignora pe pacienti sau folosesc banii pentru sanatate in scopuri personale. Una dintre neregulile indicate de ministrul Sanatatii este cresterea nejustificata a numarului de retete eliberate pe programe nationale care vizeaza oncologia, transplantul si diabetul.

Parchetul a fost sesizat in mai multe cazuri in care medicamentele au fost recomandate preferential, sustine Nicolaescu. Ministrul spune ca exista medici care sustin si promoveaza interesele unor firme de medicamente. Potrivit lui Nicolaescu, este o situatie generala in spitalele din tara, unde reprezentantii firmelor de medicamente „bintuie" cu oferte de sponsorizari sau alte promisiuni, iar apoi exista medici care promoveaza cu insistenta exact acele medicamente. Nicolaescu a adaugat ca e nevoie de o consultare mai ampla si de o rezolvare a acestei probleme la nivel national, cu rezerva ca trebuie respectata prezumtia de nevinovatie si ca ministerul doar sesizeaza cazurile unde suspecteaza astfel de practici.

Mafia din sanatate ar fi de vina pentru toate problemele semnalate, continua, totusi, sa sustina Nicolaescu. „In sistemul de sanatate sint asa interese si increngaturi ca dai in unul, tipa sapte. Ei se protejeaza cu bani, la forte oculte. Imi pare rau ca o spun, exista medici mari care ii sustin si le promoveaza interesele, vorbesc in mass-media, elaboreaza ghiduri terapeutice. Se promoveaza medicamente originale si nu generice, primele fiind mai scumpe", a declarat ministrul. Legat de licitatiile de medicamente si de declaratia presedintelui Basescu, potrivit caruia in sanatate „ticalosii au o profitabilitate care o depaseste cu mult pe cea din energie", Nicolaescu a spus ca si el a constatat aceasta si a semnalat mafia din sanatate inaintea presedintelui Basescu.

Citeste anuntul integral despre controalele din sanatate pe www.cotidianul.ro/select